Skocz do zawartości

[Rama]obciążenia dynamiczne ramy

tufit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na forum, które przeglądam od jakiegoś czasu. Być może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc.

Otóż aktualnie pracuję na projektem ramy rowerowej rzecz w tym, że nie wiem jakie obciążenia dynamiczne występują podczas dosyć ekstremalnej jazdy w terenie(pomijając skoki z dużej wysokości). Statyczne obciążenia to raczej nie problem bo jest to po prostu rozkład masy kierującego, ale nie mam żadnych materiałów odnośnie tego jak to wygląda w ujęciu dynamicznym.

Jeśli ktoś dysponowałby takimi informacjami lub jakimiś źródłami to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Napisano

Witam. Największe obciążenia dynamiczne podczas jazdy po szosie wywołuje pedałowanie: filmik. Przy jeździe w terenie rama jest poddawana drganiom o zmiennej amplitudzie i częstotliwości. Główka ramy, okolice suportu (jeśli kolarz stoi na pedałach) i okolice mocowania sztycy (jeśli siedzi) są poddawane drganiom i obciążeniom udarowym np. podczas skoków.

Napisano

To owszem tylko ja potrzebuję jakiegoś odniesienia co do rzędu wielkości wartości sił, cz to będzie 2000, 3000 czy 6000 N, potrzebne mi to do przeprowadzenia analizy wytrzymałościowej.

Napisano

Może spróbuj skontaktować się z którąś firmą zajmującą się produkcją rowerów. Ewentualnie do jakiegoś magazynu. Chyba nie ma powodów dla których mieli by Ci nie udostępnić takich danych, a na pewno je posiadają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...