Skocz do zawartości

[nos] dziwny (a może nie) problem.

Grzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jesień już w pełni i potrafi być już naprawdę chłodno. Zawsze kiedy przyjeżdżam ze studiów na rodzinne tereny,to staram się pojeździć rowerem.Krócej, czasem dłużej,ale zawsze coś.Ale oto sedno sprawy-zawsze kiedy idę pojeździć w takiej właśnie chłodnej porze,to niezależnie,czy mam katar w wyniku jakiegoś wirusa,czy jestem zdrów jak ryba, to mi zawsze z nosa-za przeproszeniem-cieknie :D. Niby nic strasznego, ale zmusza do posiadania przy sobie chusteczek (niestety czasem się zapomni),a co kilkuminutowe 'pociągnięcie' nie należy do przyjemności i potrafi wybić z 'rytmu oddechowego'.Idąc pieszo nie mam takiego problemu.

Moje główne pytanie-jest to normalne,wielu tak miewa,czy wręcz przeciwnie ?

• Mod Team
Napisano

A czy odczuwacie ból wewnątrz nosa??

U mnie takiego problemu nigdy nie było, może warto udać się do lekarza, albo zakładać coś co zasłaniałoby twarz - zapalenie zatok to nic przyjemnego.

Napisano

Gruszka to przykre wspomnienie z mojego szczęśliwego dzieciństwa :D Bólu nie odczuwam,dlatego nie wydawało mi się żeby było to coś niepokojącego.Dobrze wiedzieć,że nie smarkam sam :P,pomyślę o jakiejś chuście. Jeśli smarkanie 'po kolarsku' jest podobne do smarkania' na chłopa', to tego unikam,bo nie mam wprawy i wiecie...różnie może być :laugh:

Napisano

To mnie właśnie denerwuje,bo w moim przypadku bywa i tak.Z reguły jednak jak już mam smarkać,to znajduję kawałek prostej i dmucham w chusteczkę jadąc 'bez rąk'.Jest to jakiś tam sposób :)

• Mod Team
Napisano

Zimne powietrze które zaciągamy, ogrzewa się i kondensuje na ściankach nosa, powstaje ten płyn = woda,którą najłatwiej jest się pozbyć kolarskim smarkaniem :P Byle nie na kolegę jadącego za nami :D

Napisano

Pixon, dzięki za wyjaśnienie powstawania 'wodnego' kataru, wszakże grunt to poznać wroga :P Cóż, pozostaje chyba tylko wyszkolić się w kolarskim smarkaniu :D

Napisano

Zimne powietrze które zaciągamy, ogrzewa się i kondensuje na ściankach nosa, powstaje ten płyn = woda

Ja znam wersję, że z powodu zimna organizm wytwarza wydzielinę, która powoduje lepsze ogrzewanie wciąganego powietrza :) W każdym razie to normalne ;)

Napisano

Jeśli nie odczuwasz przy tym bólów głowy to nie ma się czym martwić. Smarkanie to przecież kolarska rzecz hah

Napisano

mi pomogło zakrycie zatok przez zsunięcie niżej kasku, bardziej na oczy a gdy jest już naprawdę zimno czapki z membraną pod kask. No i oczywiście dopasowane okulary

Napisano

Ja mam bardzo wrazliwe zatoki i nawet wiosna jak jade to mam katar, oczywiscie sie nie zatrzymuje, a paczke zawsze woze ze soba w kieszonce. Troszke pomogl kask, bo oslonil cala glowe, ale dopiero czapka/chustka na glowe pozwolila zauwazyc wieksze zmiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...