Skocz do zawartości

[smarowanie] prądnica w piaście/kulki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam prądnicę w piaście w przednim kole i mam problem z wymianą kulek i ze smarowaniem. Nie mogę się dostać do nich. Z tyłu wszystko poszło bez problemu wymieniłem kulki i miski i nasmarowałem. A z przodu też by się przydało bo są ogromne opory toczenia - jak zakręcę kołem trzymając rower uniesiony nad ziemię to strasznie szybko się zatrzymuje - jak pamiętam to w rowerach powiniem być taki efekt po zakręceniu koła ręką że jeśli koło przestanie się kręcić w stronę, którą zakręciłem to zawsze zawracało w drugą stronę i tak aż do zatrzymania się w miejscu. U mnie po powolnym zakręceniu obraca się "klatkami", Nie wiem jak rozkręcić to prądnicę... minimalnie można rozkręcić ośkę na której trzyma się koło i powoli można wyjąć kulki - ale włożyć z powrotem się nie da... Chciałbym tam o wszystko przez zimę zadbać żeby na wiosnę można było śmigać bez żadnych problemów. Proszę o rady jak rozkręcić tą prądnicę/piastę i czy ewentualnie w serwisach zajmują się takimi wymianami kulek, misek, itp.???

TU LINK DO MOJEJ PRĄDNICY( przykładowa z googli - różni się tylko kolorem):

8016_3.jpg

Napisano

Ze instrukcji producenta prądnicy:

"Do not disassemble the internal hub mechanism (nie rozbieraj mechanizmu wewnętrznego).

Do not apply any lubricant to the inside of the hub, otherwise the grease will come out

and it may cause problems with conductivity (nie używać oleju do smarowania, bo...).

The hub dynamo will cause the turning of the wheel to become slightly heavier

because of the magnet inside the hub (dynamo stawia opór podczas kręcenia kołem ponieważ ...)."

Tutaj link do instrukcji serwisowej: http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/SI/HubDynamo/DH-3N30_3N20/25V0G-DH-3N30_3N20-EN_v1_m56577569830600092.pdf

Tutaj link do rysunku montażowego: http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/DH/EV-DH-3N30-2363B_v1_m56577569830677490.pdf

Moja rada: nie naprawiaj jeśli się nie popsuło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...