Skocz do zawartości

[Sprężyna] Rock Shox Tora

WojakCK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla potomnych:

Postanowiłem wymienić za twardą czerwoną sprężynę w amorze, zamówiłem w firmie Spręż-Mot przez net, podając wszystkie takie same wymiary oryginału z różnicą średnicy drutu z 4mm na 3,5m. Koszt wymiany 64zł (sprężyna 40zł, wysyłka kurierem za pobraniem 24zł). Efekt, jest miękko, za miękko, sprężyna nadaje się dla zawodnika <60kg. Sam ważę ok 70kg i mam ~3cm sagu :(

Napisano

Stop drutu na sprężynę, jest po prostu inny niż firmowych stad taka duża rozbieżność. Zamawiając w ciemno liczyłem się z takim rezultatem, ktoś musiał być królikiem doświadczalnym, mam nadzieje, że następny potencjalny zamawiający nie będzie miał już takich problemów. Tymczasem zrobię chyba tak jak radzisz :)

Napisano

Co do jakości nie ma się do czego przyczepić, ale: pomierzyłem dziś sprężynę i okazało się, że jest 1cm krótsza niż zamawiałem! Nie posiadam niestety mikrometru dla precyzyjnego pomiaru, ale sprężyna ma również raczej mniejszą średnice niż 3,5mm! Panowie się nie spisali coś.

Dorobiłem 2cm tulejkę pod naprężenie wstępne, władowałem sprężynę w kawałek dętki rowerowej, żeby nie hałasowała i tak oto osiągnąłem zakładane 1,5cm sag-u :) Na stock'owym springu było może z 0,5cm.

Napisano
Nie posiadam niestety mikrometru dla precyzyjnego pomiaru, ale sprężyna ma również raczej mniejszą średnice niż 3,5mm! Panowie się nie spisali coś.

Nie potrzebujesz do tego mikrometru, wystarczy zwykła, powszechna suwmiarka, która w większości przypadków zapewnia dokładność do 0.02mm ;)

Jeżeli sprężyna jest o 1cm krótsza to reklamuj ją...

Napisano

Panowie faktycznie dali ciała z ta długością, ale że osiągnąłem zamierzone efekty nie będę sobie zawracał tyłka reklamacjami, skoro jeszcze jest pogoda :)

Wystawili sobie tylko nie do końca pochlebną opinie. Jak znajdę zaginioną suwmiarkę to podam średnicę, którą dobrze, że i tak do końca nie wypaczyli bo to dopiero była by kicha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...