Jogurcik Napisano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 ABS+ oznacza Absolute+ ,dobrze rozumiem? A różnica w pracy między Reconem 351 a Minute'm jaka jest? Chodzi mi, żeby amorek był bardziej komfortowy niż wyścigowy, ale od przyszłego roku chcę poważniej zacząć starty w maratonach i nie chcę tracić przez zły dobór sztućca A i jeszcze jedno - jaka jest różnica między Reconem 351 a Gold ? Czy to tylko różne nazwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Witam, może dodam coś od siebie. Mam Recona SL, co do komfortu to muszę przyznać że czuć prace amortyzatora, genialnie wybiera wszelkie duże nierówności, brakuje mu natomiast trochę czułości na małe nierówności. Kolejny minus to duża progresja co objawia się tym iż z przykładowego skoku 100mm wykorzystujemy ok 70mm bo te 20-30mm jest trudno dobić (taka rezerwa na ekstremalne sytuacje). Powietrze trzyma dalej po 2 latach używania, powłoka na lagach jest w stanie idealnym, blokada działa choć ugina się na ok 1cm. Szkoda tylko że nie ma zamienników uszczelek kurzowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Tak abs+ to absolute+. Jak napisałem w poście powyżej, różnica w pracy jest duża, jeździłem na torze solo air, a to to samo co recon 351. Sprężyna solo air jest bardzo progresywna w pracy, albo wykorzystujesz caly skok bujając się jak kuter rybacki, albo nie buja ale korzystasz z polowy skoku, mars air w minucie chodzi jak sprężynowiec, wykorzystuje cały skok, w dodatku przy praktycznie dowolnym ciśnieniu. W mojej opinii minuta jest daleko skuteczniej wybierającym nierówności widelcem, a komfort jazdy jest znacznie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 27 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 zawsze można kupić recona, ustawić skok na 130mm i zwiększyć sag do jakiś 65mm dzięki czemu bedzie nas bujało jak na kanapie A tak serio to tak jak kolega wyżej pisał lepiej zainwestować w minute Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Witam, podobnie jak autor chciałbym zmienić amor w swoim sprzęcie, więc skoro jest już taki temat to się podłączę. Podobnie jak autor myślałem nad Torą, przeglądając sklepy internetowe trafiłem na Marzocchi 44 RLO (100mm), model 2011 za 800pln. Ma ktoś doświadczenie z tym amortyzatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 to jeszcze ja zapytam, a może SID - http://allegro.pl/sid-race-2010-stan-idealny-i1953310402.html ? Pytanie tylko, czy nie będzie potem poważnych (czyt. drogich w naprawie) problemów, bo z używką to nigdy nie wiadomo....chociaż jeśli by wierzyć sprzedawcy, to nic się nie powinno dziać. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 28 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Hm, to i ja się przyłączę do głosów za Minutą . Używam od roku Manitou Minute MRD 100mm i powiem, że jestem więcej niż zadowolony. Amor jest banalnie prosty do ustawienia, w zasadzie przez cały sezon obsługa sprowadzała się do przetarcia goleni i co 2-3 tygodnie użycia brunoxa. Mam wersję bez manetki, chociaż kupując amora, wziąłem dodatkowy tłumik i manetkę, bo była w śmiesznej cenie na CRC, ale szybko zrezygnowałem z tego pomysłu i zostałem przy blokadzie na goleni. Praca Minuty jest bardzo przyjemna, największe porównanie mam do Black'a, który był zdecydowanie mniej czuły, mniej sztywny, ale też trochę mniej bujał na podjazdach (miałem ciut więcej oleju niż zaleca Manitou, więc pewnie dlatego ) Pod linkiem z sygnatury są zdjęcia roweru z tym amorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Niestety, Minuta odpada, bo muszę ostro ograniczyć budżet. Maksymalne maksimum jakie mogę wydać to 900zł. W tej cenie to albo nowy Recon albo używana Reba tylko. Co sądzicie o tym - http://allegro.pl/rock-shox-reba-rl-2011-dual-air-100mm-biala-i1959816875.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 hej, nie kupiłem jeszcze amora, wciąż waham się między Rebą i Reconem, ale przy okazji poszukiwań znalazłem jeszcze takie cudo : http://allegro.pl/wyczynowy-fox-f32-terra-logic-1634gram-wroclaw-i2000527053.html wydaje mi się dziwnie tanio, ale czy warto? Czy lepiej wziąć ,,pewniaka'' Recona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A możesz napisać w jaką ramę zamierzasz go wpakować? Skok 80mm może trochę zmienić geometrię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 teraz mam El Norte, ale chcę zmienić, bo w niej wyrosłem, problem w tym, że jeszcze niewiem na co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 To najpierw kup ramę a potem dobieraj widelec, bo może się okazać że będziesz w czarnej... z widelcem w nocniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Rama na razie planowa to Tormenta, może jeszcze coś się zmieni, ale w tej chwili szukam amorka o 100mm skoku. Na polu bitwy pozostają: nowy, ale bez gwarancji Drake za 700zł nowy Recon 351 za 850zł używana Reba za około 850-900zł nowy Epicon RLD model 2012 http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=1990404956&ars_source=ars&ars_socket_id=5&ars_rule_id=4 najbardziej skłaniam się chyba ku Epiconowi lub Drake'owi, wcześniej o Epiconie słyszałem same dobre opinie, ale nie podobał mi się wizualnie, ale wersja 2012 jest naprawdę ładna + jaką pompkę polecacie? Planuję kupić taką Beto http://allegro.pl/pompka-beto-mp-035-do-amortyzatorow-amortyzatora-i1996656374.html - da radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Za 799zł masz Axona od PL dystrybutora, przy tej cenie sens zakupu Epicona jest przynajmniej wątpliwy. A jeśli nie to Drake o ile ma abs+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 A pompka daje radę, mam taką samą. Dobra i tania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Za 799zł masz Axona od PL dystrybutora, przy tej cenie sens zakupu Epicona jest przynajmniej wątpliwy. Jeśli się chłop nie ściga, to zakup Epicona ma sens. Axon, jako amorek typowo wyścigowy ma inną charakterystykę niż Epicon- jest mniej czuły na małe nierówności . Poza tym nowy Epicon mam możliwość zmiany skoku do 120 mm, co daje większe możliowści przy zmianie ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Hmm, w pierwszym poście jest wzmianka o maratonach stąd też propozycja Axona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Wspomniał ,ale wspomniał także o możliwej wadze 100 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 właśnie miałem pisać, że słyszałem, że Axon jest delikatniejszy i przy mojej wadze to jest problemem. Pozatym, maratony jak najbardziej, ale bez wielkiego parcia na wynik, zamiast w tego w czasie jazdy ,,rekreacyjnej'' wolę lepsze wybieranie pojedyńczych nierówności itp. Zważyłem się dzisiaj dokładnie - w cywilnych ciuchach 86kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Delikatność powiadasz, moja waga momentami zbliżała się pod 100kg (normalnie 90kg) a niby "delikatna" R7 po 3 latach ma się całkiem dobrze. Z pdf'ów suntoura wynika, że Axon i Epicon mają te same dolne golenie, Axon ma pustą koronę i pewnie coś jeszcze - wg mnie ich wytrzymałość w typowym xc będzie na podobnym poziomie. Z resztą nie ma co się spierać o pietruszkę - sam zdecydujesz co wolisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Ok, ale mimo wszystko Manitou to nie Suntour, a poprzednie roczniki Axonów miały problemy z luzami, i to niezależnie od wagi użytkownika, dlatego odrzucam Axona. Parcia na wagę roweru nie mam, a Epicon zapewne jest przyjemniejszy w rekracyjnej jeździe, która u mnie przeważa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Taka tylko jeszcze jedna dygresja, staraj się nie polegać na zasłyszanych opiniach - najlepiej brać info od właściciela Aha, żeby być wrednym - Epicon kumpla też ma luzy. Ale poza tym chodzi całkiem miło, przebieg 5-cio cyfrowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 który rocznik tego Epicona? bo 2009 wiem, że lubią łapać luzy, a nowsze modele są ponoć pod tym względem poprawionie PS: http://allegro.pl/beto-mp-036-do-amortyzatorow-amortyzacji-opon-wys0-i2020879797.html - testował ktoś tą pompkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.