Skocz do zawartości

[zawody] Powerade Suzuki MTB Marathon 2012

Jarek516

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pojawił się już nowy kalendarz Powerade Suzuki MTB Marathon.

Kalendarz MTB Marathon 2012:

15.04.2012 – Murowana Goślina

05.05.2012 – Złoty Stok

19.05.2012 – Wałbrzych

23.06.2012 – Karpacz

07.07.2012 – Miejsce do uzgodnienia

04.08.2012 – Ustroń

01.09.2012 – Zawoja

15.09.2012 – Piwniczna Zdrój

29.09.2012 – Istebna

Co sądzicie o nim ? Szkoda że nie ma etapu w Rabce, miałbym blisko :)

Napisano

W przyszłym roku raczej generalki nie robię, chyba że mi będzie jakoś mega szło ;). Tak że raczej pojadę cztery pierwsze, bo tam mam w miarę blisko, i Istebną, bo tamtejsza trasa jest po prostu najlepsza :).

Całą resztę raczej odpuszczę, no chyba że uda mi się wymyślić jakiś dłuższy wyjazd w okolice gdzie akurat będzie maraton.

Jarek516 --> blisko masz Zawoję, Ustroń, Piwniczną i Istebną, już nie przesadzaj, ja na każdy maraton poza Murowaną mam od 280 do 650km.

Napisano

Panowie, co powiecie na to, ze w następnym sezonie chciałbym zacząć przygodę z maratonami i właśnie wybrałem sobie ten cykl. Czego mam się spodziewać? jaki dystans brać? czy trasy są mega ciężkie? Może macie jakieś rady?

Napisano

Dystans zależy od wyjeżdżenia :). Jak dużo jeździsz to idź w giga, nie ma się co rozdrabniać. Ja od razu od giga zaczynałem i choć niektóre (Głuszyca) zdarzało się rzeźbić 8h to jakoś żyję.

A w Powerade giga ma jedną pętlę, na dodatek z reguły najciekawsze miejsca są właśnie na dodatkowym odcinku giga, więc zdecydowanie warto spróbować.

Co do trudności, to w porównaniu z Grabkiem trasy są mega ciężkie... Ale jak blisko gór mieszkasz i jesteś trochę objeżdżony w terenie to dasz radę. Co najwyżej od czasu do czasu coś wprowadzisz albo sprowadzisz ;).

Trasy są dość ciężkie, ale jednocześnie dają satysfakcję, nie ma banałów typu szerokie szutry przez cały dystans i średnia powyżej 20km/h na górskim maratonie, co jest u konkurencji nagminne.

Tu jak się przejedzie maraton, to rzeczywiście się to czuje.

Napisano

Witam, ja w przyszłym roku chciałbym przejechać cały cykl giga, i jak na razie to jeszcze nie waham bo wiem jak ciężki jest cykl powerada, bardzo szybko może coś nas zaskoczyć i jednak trochę km jest do przejechania w trudnym terenie. No nic zobaczymy po zimie jak mi będzie forma stała ;)

Napisano

Też się nastawiam na Mega u Golonki, tym bardziej że spadła ilość cyklów więc i do generalki będzie mniej potrzebne ale jestem nastawiony by objechać wszystkie plus Beskidy MTB Trophy :)

Napisano

witam

w tym roku miałem swoje pierwsze starty w Powerade, mogę napisać od siebie że Giga u Langa to nawet nie jest Mega na Powerade, więc jeżeli ktoś zaczyna przygodę z jazdą w górach sugeruje pierwszy górski maraton u GG zacząć od dystansu Mega. W złotym będzie gdzie się spocić..

pzdr

Napisano

Pytanko od wyścigowego prawiczka - jakie są dystanse i czy są kategorie wiekowe z odrębnymi klasyfikacjami?

Wybaczcie, już sam znalazłem odpowiedzi.

Wałbrzych Mega wygląda zachęcająco, gorzej będzie z przyjechaniem z Warszawy i pogodzeniem tego ze szkołą.

Napisano

Na te pytania masz odpowiedź w regulaminach wyścigów, niemniej jednak znaj moją dobroć i pozwól iż nakreślę Ci odrobinkę to:

x dystanse ~25-120km (podział średnio co 25..40-40...70-60-120)

x podzial ze względu na płeć

x wiekowo - do 18 lat, 18-20, 20-25 itp..

Napisano

Ha! Sam znalazłem!

Koledzy doświadczeni - zdradźcie jak to jest z trudnością tras. Czy przeżyję pierwszy wyścig, a mój rower za 1k PLN będzie nadawał się do czegoś więcej niż przetopienia?

Napisano

Zależy jak jeździsz. Jak robisz spokojnie 50km w terenie, to na lajcie wyścigowe 60 zrobisz:) A rower, o ile ma sprawne hamulce i sie nie rozsypuje - to dasz rade :)

Napisano

Z tym rowerem to może byc różnie. Ja zaczynałem na crossowym w tym przedziale cenowym i od "ostrzejszego" jeżdżenia wszystko w nim zaczęło pękać i się odkręcać... ale kilka maratonów dał radę.

Napisano

Kiepsko na takim rowerze. Przejechać pewnie przejedziesz, ale przygotuj się na sprowadzanie np stromych zjazdów, wytelepane nadgarstki na kamieniach, no i odmawiający pracy napęd przy błocie, którego nawet przy ładnej pogodzie zawsze trochę jest, nie mówiąc już o deszczu.

Napisano

dokładnie, macie racje :) przejechać przejedzie bez problemu :) ale, nadgarstki mnie tak napieprzały że szok :) ale już mam nową maszynę Unibike Experta z 2011 więc zmiana będzie kolosalna.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Nie bezie, po co nam kolejna masówka....kalendarz już prawie zakończony :icon_wink:

07.07.2012 - miejscowości brane pod uwagę: Krynica Zdrój, Stronie Śląskie, Korbielów

Napisano

Jednak 10 startów, jeśli nic się nie zmieni:

15.04.2012 - Murowana Goślina

05.05.2012 - Złoty Stok

19.05.2012 - Wałbrzych

23.06.2012 - Karpacz

07.07.2012 - Stronie Śląskie

04.08.2012 - Ustroń

18.08.2012 - Korbielów

01.09.2012 - Zawoja

15.09.2012 - Piwniczna Zdrój

29.09.2012 - Istebna

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...