tyran Napisano 26 Października 2011 Napisano 26 Października 2011 witam, mam pytanko-czy ktoś może się orientuje czy na oponach rowerowych wybijana jest data produkcji?ostatnio przyglądałem się oponie schwalbe ale nic tam nie widziałem;jeżeli ktoś jest zorientowany w tym temacie to z góry dzięki za odpowiedź, pzdr
jaco96 Napisano 26 Października 2011 Napisano 26 Października 2011 Nie wiem dlaczego ale, aż do piwnicy poszedłem zobaczyć. Lecz w żadnej oponie nie widziałem z wybicia z datą.
wikrap1 Napisano 27 Listopada 2011 Napisano 27 Listopada 2011 Zarówno w oponach nowych, jak i takich sprzed 20 lat, produkcji różnych narodów, nie spotkałem się z datą produkcji.
kris2011 Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 Witam, Nie wiem jak w przypadku innych producentów opon, ale Panaracer datę produkcji podaje w postaci kółek naniesionych na boku opony. każde kółko to inny rok, a każdy miesiąc pokazany jest za pomocą kropek w tym kole. Pozdrawiam
after Napisano 28 Listopada 2011 Napisano 28 Listopada 2011 A kupowanie opon sprzed kilku lat może być niebezpieczne?
tyran Napisano 29 Listopada 2011 Autor Napisano 29 Listopada 2011 A kupowanie opon sprzed kilku lat może być niebezpieczne? wiadomo,że jeżeli chodzi o opony samochodowe to zaleca się stosowanie nie starszych jak 6 lat;a rowerowe?
tobo Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Opona rowerowa podlega takim samym prawom fizyki co każda inna opona. Do tego im gorszej jakości składniki tym podatniejsza jest na starzenie. Stan gumy łatwiej określic w oponie rowerowej, gdyż można pozaginać ją w różny sposób i zobaczyć co dzieje się wtedy z powierzchnią opony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.