Skocz do zawartości

[kaseta]

krystuss

Rekomendowane odpowiedzi

mam w rowerze kasete Sunrace 8-rzedowa i chcialbym zalozyc teraz kasete Alivio bylem ostatnio w sklepie kaseta owszem jest tylko dwa tryby sa "dokladane" tzn jest 6 rzedow i reszte sie naklada i chyba dokreca ta sruba.. :glare: nie bardzo wiem jak sie to robi i czy cos takiego wogole pasuje? prosilbym Was bardzo o rady zanim pojde do sklepu bo sprzedawcy u nas lubia poleciec w ciula :P thx za rady i uwagi

polecam: Zasady pisania nowych tematów

a co do kasety, to Ty tez chyba tak masz

wiem przepraszam, skaplem sie zaraz po wyslaniu bylem juz przygotowany na maly opieprz :)

mam dokladnie taka kasete:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85073918

czy ta kaseta tez jest rozkrecana tak jak Alivio? i mam jeszcze jedno pytanie:czym rozni sie kaseta od wolnobiegu? wiem ze to moze idiotyczne pytania ale w tej kwestii nie mam pojecia :confused:

Nie używałem kaset SunRACE, a ciekaw jestem ich jakości, trwałości i ogólnie charakterystyk w porównaniu ze Sramem i Shimano.

Czy ktoś używa lub używał kaset tej firmy i może wyrazić swoje zdanie?????

18[/url]

czy ta kaseta tez jest rozkrecana tak jak Alivio? i mam jeszcze jedno pytanie:czym rozni sie kaseta od wolnobiegu? wiem ze to moze idiotyczne pytania ale w tej kwestii nie mam pojecia :confused:

Nie ma znaczenia czy kaseta jest rozkręcana czy nie, wszystkie kasety MTB 8/9 biegowe zakłada sięna takie same piasty.

Wolnobieg nakręca się na piastę, wolnobiek ma swoj włąsny mechanizm zapadkowy.

Kasetę nakłada się na piastę i dokręca nakrętką, kaseta to tylko zębatki, zapadki znajdują się w bedenku piasty :)

Jezdzilem kiedys na kasecie Sunracea ale byla ona 7 a nie 8 rzedowa .

Musze przyznac , ze byla ona moim zdanie gorsza od altusa ( nie tylko dlatego ,ze wytrzymala ponad 2x mniejszy dystans ) . Wydaje mi sie , ze byly roznice w rozmieszczeniu koronek , odleglosci inne niz shimano i sram - moze to tez byl jeeden z powodów szybszego zuzycia . Slabo wspołpracowala z lacuchem shimano .

Te kasety nie sa chyba rozbieralne . na pewno sciagane sa 2 osttatnie koronki .

W mojej opinii lepiej kupic Alivio albo srama 5. 0 .

Nie używałem kaset SunRACE, a ciekaw jestem ich jakości, trwałości i ogólnie charakterystyk w porównaniu ze Sramem i Shimano.

Czy ktoś używa lub używał kaset tej firmy i może wyrazić swoje zdanie?????

ja na kasecie SunRace 8 rzedow przejechalem 3500 km na szosie bez zmiany lancuchow i juz sie poowli wyciera 7 tarcza co prawda zeby sie nie lamia i nie krusza ale lepiej dolozyc pare groszy i kupic alivio gdzie przy zmianach lancucha przejedzie sie 3x tyle

Ludziska wypowiedzcie się coś wiecej o kasetach SunRace'a !!!!!!!!! - mam możliwość zakupienie takowej a nie wiem jak sie sprawują, bo jeszcze na takich nie jeździłem. (zależy mi także na opinii trekkingowców).

• 7 miesięcy temu...

Nie chciałem niepotrzebnie zakładać nowego tematu, więc podpiołem się pod ten..

Mam sobie kasetę HG-50 8sp, która przejechała razem z łańcuchem IG51 ~3633km. Wygląda ona tak jak na fotkach. Trochę się już zaczęła zjeżdżać. Łańcuch był czyszczony maszynką lub shake'iem co jakieś 200-300km. Smarowany naturalnie częściej. Ciekawi mnie, ile (w kkm) ta kaseta jeszcze może pociągnąć, zanim trapeziki do końca transformują się w igiełki. Jak myślicie?

2 foty

4 foty=bądź cierpliwy..

Zobaczymy czy łańcuch da radę. Zardzewił mi się w nocy jak go zostawiłem mokrego nad wanną po wczorajszym wieczornym myciu wodą z ludwikiem.

A mierzyłem dzisiaj wydłużenie i albo jakaś wadliwa moja miarka jest, albo fajny egzemplarz mi się trafił, bo na 25 ogniwach się wyciągnął tylko o (na oko) 3/64 cala. Chyba dobry to wynik? ;)

to ja tez zeby nie zakładac nowego tematu to mam pytanie:

mam kasete SRAM 5.0 + PC 48, zestaw ma przejechane 5322.54km, w zasadzie to wiekszość jeżdże na przełożeniu 3/6 bo takie mi odpowiada do prędkości ok. 30km/h, nic nie obskakuje ani nic z tych rzeczy, tylko na ów 6 koronce zrobiły sie takie jakby zadziory na niektórych ząbkach i na tej własnie 6 koronce łańcuch pracuje nieco głośniej i troche gorzej biegi na nia wchodza z 5 i 7 koronki :(

i tu pojawia sie moje pytanie, czy te zadziory moge zeszlifować tak żeby było gładkie czy lepiej zostawić, i czy to wogóle cos da ?

Ja takie zadziory likwidowałem na 7 i 8 trybie po przebiegu 9 tyś. km pilnikami (ciężko ale się udało) w poprzednim rowerze w kasecie PG-950. W sumie nic to nie dało, bo nie zauważyłem poprawy w działaniu, a tryby kasety porysowane, sam napęd z łańcuchem PC950 czy też 951 wytrzymał 16 tyś km.

a to jak nic to nie dało to chyba nie bede kombinował, i w sumie to wydaje mi sie ze obrobienie powiedzmy 10 ząbków zajęło by chyba ze 2 dni, bo jak wziąłem pilnik (moze juz był troche słaby) to pomachałem dość troche i żadnych efektów, tylko zmęczenie a zadziory jakie były takie zosatły, i chyba zostaną, bo to w sumie mam tylko na jednej koronce i da sie z tym żyć, a do końca sezonu pociągnie na pewno :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...