krystuss Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 mam w rowerze kasete Sunrace 8-rzedowa i chcialbym zalozyc teraz kasete Alivio bylem ostatnio w sklepie kaseta owszem jest tylko dwa tryby sa "dokladane" tzn jest 6 rzedow i reszte sie naklada i chyba dokreca ta sruba.. :glare: nie bardzo wiem jak sie to robi i czy cos takiego wogole pasuje? prosilbym Was bardzo o rady zanim pojde do sklepu bo sprzedawcy u nas lubia poleciec w ciula thx za rady i uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 polecam: Zasady pisania nowych tematów a co do kasety, to Ty tez chyba tak masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystuss Napisano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 polecam: Zasady pisania nowych tematów a co do kasety, to Ty tez chyba tak masz wiem przepraszam, skaplem sie zaraz po wyslaniu bylem juz przygotowany na maly opieprz mam dokladnie taka kasete: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85073918 czy ta kaseta tez jest rozkrecana tak jak Alivio? i mam jeszcze jedno pytanie:czym rozni sie kaseta od wolnobiegu? wiem ze to moze idiotyczne pytania ale w tej kwestii nie mam pojecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nie używałem kaset SunRACE, a ciekaw jestem ich jakości, trwałości i ogólnie charakterystyk w porównaniu ze Sramem i Shimano. Czy ktoś używa lub używał kaset tej firmy i może wyrazić swoje zdanie????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 18[/url] czy ta kaseta tez jest rozkrecana tak jak Alivio? i mam jeszcze jedno pytanie:czym rozni sie kaseta od wolnobiegu? wiem ze to moze idiotyczne pytania ale w tej kwestii nie mam pojecia Nie ma znaczenia czy kaseta jest rozkręcana czy nie, wszystkie kasety MTB 8/9 biegowe zakłada sięna takie same piasty. Wolnobieg nakręca się na piastę, wolnobiek ma swoj włąsny mechanizm zapadkowy. Kasetę nakłada się na piastę i dokręca nakrętką, kaseta to tylko zębatki, zapadki znajdują się w bedenku piasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Jezdzilem kiedys na kasecie Sunracea ale byla ona 7 a nie 8 rzedowa . Musze przyznac , ze byla ona moim zdanie gorsza od altusa ( nie tylko dlatego ,ze wytrzymala ponad 2x mniejszy dystans ) . Wydaje mi sie , ze byly roznice w rozmieszczeniu koronek , odleglosci inne niz shimano i sram - moze to tez byl jeeden z powodów szybszego zuzycia . Slabo wspołpracowala z lacuchem shimano . Te kasety nie sa chyba rozbieralne . na pewno sciagane sa 2 osttatnie koronki . W mojej opinii lepiej kupic Alivio albo srama 5. 0 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystuss Napisano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nie używałem kaset SunRACE, a ciekaw jestem ich jakości, trwałości i ogólnie charakterystyk w porównaniu ze Sramem i Shimano. Czy ktoś używa lub używał kaset tej firmy i może wyrazić swoje zdanie????? ja na kasecie SunRace 8 rzedow przejechalem 3500 km na szosie bez zmiany lancuchow i juz sie poowli wyciera 7 tarcza co prawda zeby sie nie lamia i nie krusza ale lepiej dolozyc pare groszy i kupic alivio gdzie przy zmianach lancucha przejedzie sie 3x tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 12 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Ludziska wypowiedzcie się coś wiecej o kasetach SunRace'a !!!!!!!!! - mam możliwość zakupienie takowej a nie wiem jak sie sprawują, bo jeszcze na takich nie jeździłem. (zależy mi także na opinii trekkingowców). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 12 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 Ludziska wypowiedzcie się coś wiecej o kasetach SunRace'a !!!!!!!!! link1 link2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 13 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Dzieki Lobster za linki. Co to za szajs z tych kaset, same negatywy!!!!! Wszyscy mieli jakieś tragiczne przeżycia z tym sprzętem ... gorzej niż jakiś makrokesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 17 Września 2006 Udostępnij Napisano 17 Września 2006 Nie chciałem niepotrzebnie zakładać nowego tematu, więc podpiołem się pod ten.. Mam sobie kasetę HG-50 8sp, która przejechała razem z łańcuchem IG51 ~3633km. Wygląda ona tak jak na fotkach. Trochę się już zaczęła zjeżdżać. Łańcuch był czyszczony maszynką lub shake'iem co jakieś 200-300km. Smarowany naturalnie częściej. Ciekawi mnie, ile (w kkm) ta kaseta jeszcze może pociągnąć, zanim trapeziki do końca transformują się w igiełki. Jak myślicie? 2 foty 4 foty=bądź cierpliwy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 skoro tak wyglada kaseta u ciebie po ponad 3500km to sadze ze do 10kkm bedzie dzialac bezproblemu :-) co najwyzej nieco pogorszy sie jakosc zmiany biegow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 O fajnie, dzięki za dobre wieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 HG50 Alivio ciągną do 11000 km. Wychodzi lepiej od Sram PG830 i prawdopodobnie także od Sram PG850. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Zobaczymy czy łańcuch da radę. Zardzewił mi się w nocy jak go zostawiłem mokrego nad wanną po wczorajszym wieczornym myciu wodą z ludwikiem. A mierzyłem dzisiaj wydłużenie i albo jakaś wadliwa moja miarka jest, albo fajny egzemplarz mi się trafił, bo na 25 ogniwach się wyciągnął tylko o (na oko) 3/64 cala. Chyba dobry to wynik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 to ja tez zeby nie zakładac nowego tematu to mam pytanie: mam kasete SRAM 5.0 + PC 48, zestaw ma przejechane 5322.54km, w zasadzie to wiekszość jeżdże na przełożeniu 3/6 bo takie mi odpowiada do prędkości ok. 30km/h, nic nie obskakuje ani nic z tych rzeczy, tylko na ów 6 koronce zrobiły sie takie jakby zadziory na niektórych ząbkach i na tej własnie 6 koronce łańcuch pracuje nieco głośniej i troche gorzej biegi na nia wchodza z 5 i 7 koronki i tu pojawia sie moje pytanie, czy te zadziory moge zeszlifować tak żeby było gładkie czy lepiej zostawić, i czy to wogóle cos da ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Niestety ja się na tym nie znam, ale mam prośbę: jak byś już szlifował to zrób foty przed, po i w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Września 2006 Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Ja takie zadziory likwidowałem na 7 i 8 trybie po przebiegu 9 tyś. km pilnikami (ciężko ale się udało) w poprzednim rowerze w kasecie PG-950. W sumie nic to nie dało, bo nie zauważyłem poprawy w działaniu, a tryby kasety porysowane, sam napęd z łańcuchem PC950 czy też 951 wytrzymał 16 tyś km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A co właściwie robiłeś tymi pilnikami? Zadziory, które się robią na kantach zębów likwidowałeś czy cuś? Czy to całe piłowanie ma na celu nadać zębom ponownie kształt trapezów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Tylko zadziory, nie nadawałem zębom kształtu trapezu zostawiłem je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Aha, dzięki. A pilnik do tego jaki najlepiej stosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Ja miałem ździeraki i iglaki i nic więcej. Teraz jak zużyje mi się kaseta Alivio to będę bawił się w robienie trapezów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 20 Września 2006 Udostępnij Napisano 20 Września 2006 a to jak nic to nie dało to chyba nie bede kombinował, i w sumie to wydaje mi sie ze obrobienie powiedzmy 10 ząbków zajęło by chyba ze 2 dni, bo jak wziąłem pilnik (moze juz był troche słaby) to pomachałem dość troche i żadnych efektów, tylko zmęczenie a zadziory jakie były takie zosatły, i chyba zostaną, bo to w sumie mam tylko na jednej koronce i da sie z tym żyć, a do końca sezonu pociągnie na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.