luki783 Napisano 26 Października 2011 Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Siemka. Postanowiłem, że złożę nowy rower . Mam w zamiarze kupić koła Sun Ringle MTX 33/39 26" i mam do tego pytanie. Jaką tarczę mi polecacie wziąć? Na oku mam: Accent Blade Titanium, BBB Powerstop i Hayes "Pływająca", którą posiada kolega i nie mówi o niej źle. Jedynym problemem jest, że Hayes ma tylko 160mm (6'), a ja bym wolał raczej 180 / 203(7/8'). Hayesa i Accenta wybrałem ze względu na niezły wygląd oraz dzięki opisom. O BBB zbyt dużo nie wiem, więc się Was o to pytam. A tak przy okazji jakie klocki doradzalibyście do tarcz? Na dole umieszczam linki z tarczami i kółkami : Katalog Rowerowy 2008 - Tarcza hamulcowa BLADE TITANIUM ACCENT Tarcza hamulcowa POWERSTOP BBB Tarcza hamulcowa "PŁYWAJĄCA" HAYES Pozdro Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 26 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Jakie hamulce masz? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2011 W tym momencie v - braki Shimano Alivio, ale napisałem, że składam nowy rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Października 2011 Udostępnij Napisano 26 Października 2011 W takim razie jakie planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Najprawdopodobniej jakies Hayesa np HFX9 Hd 203 lub avid j7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 27 Października 2011 Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Mam Accent Blade Titanium i są super, czasami trochę popiskują ale bardzo rzadko i słabo, przy lekkim hamowaniu furczą ale to ich naturalny dźwięk ze względu na dużą ażurowość. Sprawdziłem je w górach Izerskich- hamowanie z 75km/h do zera. Tarcza była gorąca (prawie można było jajka smażyć) ale szybko ostygła podczas dalszej jazdy. Moje heble to avid bb7. Kumpel ma te same tarcze przy heblach xt i coś jest nie tak bo ślad po klockach jest na mniejszej powierzchni tarczy niż u mnie, podobno to wina zacisku ale nie sprawdziłem tego. Tyle co mam do powiedzenia na temat Accent Blade Titanium. Sorki za błąd nie mam Accent Blade Titanium tylko Accent Blade czyli zwykłe. Różnicy nie ma żadnej poza wyglądem i ceną, wagi są te same. Może wolniej się ścierają ale nie sądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 27 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2011 To jak sądzicie. Accent Blade Titanium + Avid BB7 / Avid J7? A jeżeli już tak to jakie rozmiary tarcz do przodu i do tyłu ( 180 - 203 mm mnie interesuje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 28 Października 2011 Udostępnij Napisano 28 Października 2011 To zależy czy chcesz mechanika czy hydraulika i jaki masz budżet. BB7 hamulec prosty ale bardzo skuteczny, J7 hydraulik- trochę więcej roboty bo płyn i przewody ale za to lepsza modulacja. Jeśli chodzi o tarcze to ja mam 180 z przodu i 160 z tyłu i w zupełności wystarczy. Może jednym palcem to nie stawiam maszyny na koło ale dwoma jak najbardziej. Prędzej miałem v-ki avid sd7. Swoje bb7 kupiłem za 200 zł używane i jestem bardzo zadowolony, różnica w sile i modulacji jest duża. BB7 to podobno najlepsze mechaniczne tarczówki na rynku. Czytałeś to http://www.forumrowe...arczowe-bb7-vs/ co prawda piszą tam o deore ale jest małe porównanie mechanika i hydraulika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 29 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Wolę raczej mechaniki i zdecyduję się chyba na Accent Blade 203 / 180 + BB7, ale to jeszczeeeeeeeeeeeeeeeeee czasu trzeba. KASY BRAK! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 29 Października 2011 Udostępnij Napisano 29 Października 2011 Jak na taki zestaw jak piszesz to będzie żyleta. Na początek uważaj przy hamowaniu przednim. 203 na przód? To zamierzasz jeździć DH? Przy 203 może ci dzwonić tarcza. Mam 180 przód i tora 318 i czasami mnie denerwuje dzwonienie tarczy. 180/160 p/t, wystarczy nawet do ostrego xc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Zeby pozbyć sie dzwoniących tarcz trzeba chwile sie zaciskiem pobawić zeby nie spadłą siła, kąt był zachowany a tarcza możliwie bardzi blisko jednego z tłoczków. Wtedy dzwonić nie będzie. Sprawdzony sposób, z tyłu odkąd mam tarcze prosta jak lustro, tarcza mi dzwoni ( bo jeszcze nie rusząłem zacisku) ... wcześniej była lekko krzywawa i minimalnie obcierała i nie dzwoniła a ni troche. U mnie testowane na 2 hamulcac Maguja 1 tłoczek i abid 2 tłoczki, za każdym razem działało. Tarcze 180 i 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Didi Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dzwoni z przodu przy ruchy kieratą, ewidentna wina- mała sztywność amortyzatora. Ale dzięki za radę pobawię się zaciskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 31 Października 2011 Udostępnij Napisano 31 Października 2011 A nie macie może luzów na piaście? Sam tak miałem w moim Hone i skontrowanie pomogło idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dobra. Podsumowując to wszystko chciałbym złożyć taki zestaw: Obręcze : Sun Ringle MTX 33 26" 32 otw. Tarcze : Accent Blade Titanium 180 / 160 Hamulce : Avid BB7 Szprychy :??? Nyple : ??? Piasty: Chosen A8076B Proszę o pomoc w doborze nypli i szprych, najlepiej, żeby nie były za drogie i w kolorze czerwony / zielony / czarny. Jakbyście mogli jeszcze spojrzeć na te nyple : http://sklep.retrorower.pl/cnspoke-nyple-czerwone-duplikat-1.html i coś o nich powiedzieć? Podobają mi się ich kolory ale nie wiem czy będą wytrzymałe. Zapomniałem jeszcze o oponach : pasowały by do tego Maxxis Miniony DHR / DHF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nagast Napisano 3 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Zobacz jeszcze takie tarcze Clarksa Ja na tych UL oblatałem cały sezon z MTBTrophy włącznie i złego słowa nie powiem. Sprawdzają się w każdych warunkach i nie wyją, choć to też pewnie dużo zależy też od użytych klocków. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luki783 Napisano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Fajny wygląd tej tarczy, ale nie wiem jak z wytrzymałością u innych. Jakbyś mógł przedstawić stronki z opiniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.