listopadiusz Napisano 25 Października 2011 Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Wg. Bibli, Friel pisze, iż gdy jesteśmy wyposażeni w pulsometr w którym można zaprogramować 3 strefy tętna, jesteśmy w stanie odczytać tak naprawdę 5 stref. Jednak moim zdaniem maksymalnie w tm pulsometrze jesteśmy w stanie wyczytać 4 strefy. Założenie: HRM = 200 programujemy pulometr w ten sposób iż: power zone (strefa 5A) 187-190 fitness (strefa 4 175-186 health (strefa 3) 168-174 i teraz, jeżeli jechalibyśmy tak iż w czasie treningu maksymalny puls to 190 - to jesteśmy w stanie sczytać trzy zaprogramowane strefy oraz dodając czas w tych strefach minus całkowity czas jazdy bedziemy mieli ile jechaliśmy na pulsie poniżej 168. Co w przypadku gdy przy tak ustawionym pulsometrze pojedziemy na pulsie wyższym niż 190 ? Moim zdaniem nie jesteśmy w stanie wtedy określić jaki czas jechaliśmy na pulsie powyżej 190 i na pulsie poniżej 168. Jestem w błędzie czy Friel miał na myśli jakiś "zbajerzony" ten pulsometr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuchar Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Też mam ten pulsometr i jedynym minusem może być to, że często gubi sygnał. Ale do rzeczy. Pierwszą strefę mam do HZ, druga to HZ, trzecia FZ, czwarta PZ, piąta powyżej PZ. Moim zdaniem po pierwsze masz za wysoko ustawione progi. HZ to powinien być próg dla treningu wytrzymałościowego, a po drugie jazda na treningu blisko tętna maksymalnego to w jakichś naprawdę ekstremalnych przypadkach tj. trening szybkościowy, gdzie interwał trwa kilka - kilkanaście sekund, a to wg mnie są tak małe wartości czasu żeby się głowić ile czasu się przejechało. Lepiej zaplanować sobie, że robię kilka interwałów trwających np. 10sec. Jeżeli chcesz mieć wszystko wyliczone idealnie, to pozostaje zmiana pulsometru na Polara. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spootnick Napisano 1 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Ja też nie widzę jak na PC15 mieć więcej niż 4 strefy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
listopadiusz Napisano 8 Listopada 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ja też nie widzę jak na PC15 mieć więcej niż 4 strefy. czyli tak jak myślałem, maksymalnie można wyznaczyć cztery strefy Moim zdaniem po pierwsze masz za wysoko ustawione progi. progi i założenia były czysto teoretyczne - moja omega nie kręci się tak wysoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.