Skocz do zawartości

[pulsometr] Sigma PC 15, ile stref ?

listopadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Wg. Bibli, Friel pisze, iż gdy jesteśmy wyposażeni w pulsometr w którym można zaprogramować 3 strefy tętna, jesteśmy w stanie odczytać tak naprawdę 5 stref. Jednak moim zdaniem maksymalnie w tm pulsometrze jesteśmy w stanie wyczytać 4 strefy.

Założenie:

HRM = 200

programujemy pulometr w ten sposób iż:

power zone (strefa 5A) 187-190

fitness (strefa 4 175-186

health (strefa 3) 168-174

i teraz, jeżeli jechalibyśmy tak iż w czasie treningu maksymalny puls to 190 - to jesteśmy w stanie sczytać trzy zaprogramowane strefy oraz dodając czas w tych strefach minus całkowity czas jazdy bedziemy mieli ile jechaliśmy na pulsie poniżej 168.

Co w przypadku gdy przy tak ustawionym pulsometrze pojedziemy na pulsie wyższym niż 190 ? Moim zdaniem nie jesteśmy w stanie wtedy określić jaki czas jechaliśmy na pulsie powyżej 190 i na pulsie poniżej 168. Jestem w błędzie czy Friel miał na myśli jakiś "zbajerzony" ten pulsometr ?

Też mam ten pulsometr i jedynym minusem może być to, że często gubi sygnał. Ale do rzeczy. Pierwszą strefę mam do HZ, druga to HZ, trzecia FZ, czwarta PZ, piąta powyżej PZ. Moim zdaniem po pierwsze masz za wysoko ustawione progi. HZ to powinien być próg dla treningu wytrzymałościowego, a po drugie jazda na treningu blisko tętna maksymalnego to w jakichś naprawdę ekstremalnych przypadkach tj. trening szybkościowy, gdzie interwał trwa kilka - kilkanaście sekund, a to wg mnie są tak małe wartości czasu żeby się głowić ile czasu się przejechało. Lepiej zaplanować sobie, że robię kilka interwałów trwających np. 10sec.

Jeżeli chcesz mieć wszystko wyliczone idealnie, to pozostaje zmiana pulsometru na Polara.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...