Skocz do zawartości

[kaseta] używany xtr, czy coś innego?

Spekulant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mój pierwszy post, więc przepraszam jeśli źle wybrałem dział :)

Zbieram sprzęt do napędu dziewięciorzędowego i natknąłem się na używaną kasetkę:

Znalazłem taką aukcję Shimano XTR CS-M970 IDEALNA! BCM! (1889729825) - Aukcje internetowe Allegro.

Czy warto myśleć nad czymś takim(używana kaseta), czy lepiej kupić nówkę z niższej półki za te pieniądze?

• Mod Team
Napisano

Kasete XTR jak najbardziej oplaca sie kupić ale ta jest już zjechana o nowym lancuchu zapomnij, jak sobi ją bedziesz umiał naprawić to ok inaczej je nie bierz bo szkoda kasy.

Napisano

Nie opłaca się, bo kaseta używana w wyścigach (a po co innego zakłada się XTR?) już po 1000 kilometrów nie przyjmie żadnego nowego łańcucha.

Poza tym, jeśli chodzi ci głównie o trwałość, to kup kasetę Deore albo SLX, są cięższe ale trwalsze, bo XTR wcale nie jest trwała, zakłada się taką kasetę maks na sezon, i to pewnie nie, jak ktoś ma ciężką nogę.

Korbę jak tanio to opłaca się czasem kupić, jeśli mało zajechana. Ale na wszelki wypadek dolicz do tego konieczność kupna nowych blatów, a wtedy to już różowo nie wygląda.

Napisano

Można kupować i używane, jednak jeżeli chodzi o kasety i koronki korby to ciężko trafić okazję. Jeżeli są w dobrym stanie, to również ich cena jest zazwyczaj stosunkowo wyoka. Czasami udaje się jednak coś upolować. Nie wiem, czy zależy Ci bardzo na wadze. Jeżeli nie, to również polecam zwykłą deorkę 9rz. Jest stosunkowo trwała. Różnicy w działaniu, w porównaniu z wyższymi grupami, też raczej nie dostrzegniesz.

Napisano

Sprzedawca w tym konkretnym przypadku zwyczajnie koloryzuje, żeby nie powiedzieć wprowadza w błąd. Kaseta idealna nie jest. Można próbować regeneracji, nie każdy potrafi i ma do tego warunki. Tę konkretną aukcję omijaj z daleka, kaseta z nowym łańcuchem współpracować moim zdaniem nie będzie.

Co do kupna zębatek-używek to sprawa taka oczywista nie jest. Czasem się opłaca, czasem nie. Kwestia ceny i umiejętności w rozpoznawaniu stopnia zużycia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...