Skocz do zawartości

[opinie i doświadczenia] karbonowy.pl

Jogurcik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokonałem zakupu w tym tygodniu. Wysylka szybka wszystko sie zgadzalo, cena tez. Rowniez robię wiekszość zakupów przez internet i zależy mi na fachowej obsłudze w takich sklepach. W przypadku mojego zakupu w karbonowym wszystko było ok i z komentarzy na allegro widziałem, że większości osób zakupy sie udały. Nie myli sie ten, kto nic nie robi, więc na całokształt pracy karbonowego nie można rzucać tak ogromnego cienia. Choć frustrację klientów rozumiem w pełni. Ale zamiast się ciśnieniować lepiej było anulowac zakup.

Napisano

Niedawno zamówiłem pompkę rock shoxa w karbonowym i jestem zadowolony z wyboru tego sklepu :)

Kontakt jest genialny - po zamieszczeniu komentarza do zamówienia na stronie sklepu odpowiedź dostałem już kilka minut później. Do paczki dostałem naklejki :D i bardzo się cieszę z tego powodu. Natomiast co do samej pompki zapakowana była w folii bąbelkowej w kartonie, więc ok, ale po dokładniejszych oględzinach np na manometrze na krawędziach jest pozdzierany lakier. Nie jest to wielki ubytek, ale pompka wygląda jakby była używana, a od leżenia w folii nie mogła się sama porysować ;)

Minusem jest to, że nie otrzymuje się automatycznie numeru przesyłki w celu śledzenia.

Napisano

Serdecznie dziękuję za zamieszczenie opinii o naszym sklepie. Chciałbym zaznaczyć, że w sklepie sprzedajemy wyłącznie produkty nowe, prosto od producentów. Niestety czasem zdarza się, że w transporcie (zazwyczaj do nas, a nie od nas) są one uszkadzane, zwłaszcza gdy nie są odpowiednio zabezpieczone. Jeżeli zauważamy coś niepokojącego zwracamy towar do producenta lub sprzedajemy w serwisach aukcyjnych (nigdy w sklepie) jako towar uszkodzony. Dziś np. zauważyliśmy pęknięcie na osłonie manometru w pompce SKS i pompkę sprzedajemy jako przecenioną z wyraźną adnotacją:

link został usunięty - proszę o umieszczanie ofert sprzedaży we właściwym dziale.

Co do śledzenia przesyłek: będzie to standardem, jak przeniesiemy się na nowy silnik, co jest planowane w najbliższych miesiącach.

Napisano

A ja mam pewną uwagę na temat tegoż sklepu.

Koledzy chcieli mi zrobić prezent urodzinowy, poprosiłem o pompkę do amorka.

Wybrałem sklep karbonowy.pl, kolega zakupił pompkę Rock Shoxa.

Kolega dostaje maila, że pompek teraz nie mają będą za tydzień (a wysyłka ma być rzekomo w 24h), zaproponowali inną, stwierdziłem, że dopłacę 10zł, wezmę droższą, też nie ma, też za tydzień. Wziąłem w końcu tą co zaproponowali, teraz trochę żałuję, ale jest już za późno.

Ale pytam: po jaką cholerę wystawiacie tower, którego nie macie i piszecie, że wysyłka w 24h?

Macie szczęście, że była to wyjątkowa sytuacja, ale nie zmienia to faktu, że klienta straciliście. Głównie z powodu wprowadzanie go w błąd i sporego zamieszania. W efekcie tego mam towar którego nie do końca chciałem, a wy być może pozbyliście się czegoś czego nie umiecie sprzedać. Ciekaw jest na ile często zdarzają się wam takie sytuacje.

Napisano

Serdecznie dziękuję za zamieszczenie komentarza. Godzinę po zakupie pompki wysłaliśmy informację, że oczekujemy na dostawę towaru. Zaproponowaliśmy wymianę bez dopłaty na droższy model innej firmy, na co osoba dokonujaca zakup wyraziła zgodę.

Staramy się na bieżąco monitorować nasze stany magazynowe. Jeżeli zdarza się sytuacja, w której brakuje jakiegoś towaru (na szczęście nie zdarza się to często), natychmiast informujemy Klienta i staramy się rozwiązać problem w sposób maksymalnie dla niego dogodny. Jeżeli zaproponowana pompka się Panu nie spodoba, zawsze można towar nam zwrócić i otrzymać zwrot pieniędzy.

Napisano

Podejrzewam, że sytuacja wynikła stąd, że pompki sprzedały się w sklepie internetowym, a na allegro dalej sobie wesoło "wiszą".

Mam nadzieję, że pompka będzie dobrej lub lepszej jakości:)

A piszę to po to abyście na przyszłość zwrócili sobie na to uwagę, bo zapewne macie kogoś kto się tym zajmuje i ten ktoś zawalił.

A co do zwrotu, to wszystko fajnie, ale nie widzi mi się płacić 3 razy ze przesyłkę po 9zł:)

Napisano

Zamieszczony wczoraj post świadczy dobitnie o tym, że pompki Rock Shox mieliśmy (i mieć będziemy) w ciągłej sprzedaży. Obecnie oczekujemy na nową dostawę. Zamówiliśmy je ze stosownym wyprzedzeniem, ale sprzedaż kilku sztuk w ostatnich dniach "wyczyściła" nam magazyn. Pompka zaproponowana w zastępstwie jest lepiej wykonana, umożliwia pompowanie do 400 psi. Mam nadzieję, że spełni Pana oczekiwania. Używamy jej w naszym serwisie i ciężko jej cokolwiek zarzucić.

Napisano

...

Wiadomość wytłuszczonym drukiem na pierwszej stronie, informacja natychmiast po sprawdzeniu, próba rozwiązania problemu w maksymalnie dogodny dla Klienta sposób (w wypadkach, gdy nie zdążyliśmy zaktualizować ceny sprzedajemy towar w cenie zakupu), to mało, by udowodnić, że się chce działać skrajnie uczciwie? Co byłoby bardziej uczciwe? Dla niektórych wyłącznie dopłata z kieszeni właściciela sklepu.

...

http://www.forumrowerowe.org/topic/105736-centrum-rowerowe-moje-niezwykle-doswiadczenia-z-tym-sklepem/ - a jednak da się zyskać więcej, niż stracić ;).

Napisano

Każdy sklep ma swoją politykę handlową, której nie mam zamiaru komentować. Ale rozumiem, że użytkownik który kupił w tym sklepie w dumpingowej cenie hamulec SLX, dokupi również kasetę SLX, korbę SLX i przerzutkę SLX. Moim zdaniem powinien, choć sprawdziłem przed chwilą ceny i trochę w to wątpię. Prawda jest bolesna: jeżeli chce się mieć niskie ceny na wszystko, nie można dokładać do interesu, a jak chce się dopłacać komuś do hamulca...

W sklepie karbonowy.pl można mieć pewność co do jakości produktów, dobrej obsługi gwarancyjnej i pogwarancyjnej w przypadku pojawienia się jakichkolwiek problemów i - przede wszystkim - niskich cen. Nie jesteśmy w stanie dopłacać do kupowanych u nas produktów, ale jeżeli to jest nasza największa wada...

Napisano

Ha, a dlaczego "powinien"? Co to znaczy "powinien"? Czy pisanie czegoś takiego to przypadkiem nie trochę za dużo? Mój ś.p. tata mówił w takich sytuacjach "nie bądź taki hop do przodu, bo cię z tyłu braknie".

O ile pamiętam, odgórne zmuszanie ustawowo obywateli do powinności minęło z poprzednim okresem, przynajmniej w dużej części, a na pewno, jeśli chodzi o handel :)

Powinien, to we własnym, dobrze pojętym interesie kupić tam, gdzie mu się będzie najbardziej opłacać i nie tylko finansowo, ale też w każdym, związanym z zakupem znaczeniu.

Na temat główny nie będę się wypowiadał, ale mam swoje zdanie. niestety odmienne od Właściciela sklepu :)

P.

Ps. klient to taka bestia, która kupi to, co chce. A nie to, co życzyłby sobie sprzedawca. Przynajmniej świadomy klient. I ja takich z swoim biznesie cenię - wiem czego chce, wiem na czym stoję i wiem co mam zrobić. Ideał :)

Napisano

To "powinien" jest skrótem myślowym opisującym moje widzenie świata i podsumowującym informacje zamieszczone w podlinkowanym wątku. Jeżeli kupiłbym gdzieś rzecz wiedząc, że sklep do tego dołożył, czułbym się zobowiązany robić tam zakupy później.

Co do reszty: 100% zgody. Każdy sklep prowadzi swoją politykę handlową. W karbonowy.pl nigdy nie było skomplikowanego systemu rabatów, tylko zawsze możliwie najlepsza cena na każdy produkt. Trochę mnie smuci, że konkurencja wycofuje się z systemów rabatowych, zwłaszcza tych najbardziej nieprzejrzystych. U nas stałych klientów dopieszcza się w inny sposób.

A że mamy inne zdanie na jakiś temat? Pewnie w niektórych kwestiach się zgadzamy, w innych nie. Ważne, że możemy na ten temat prozmawiać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, nie czytałem owej dyskusji na temat sklepu karbonowy, ale zamówiłem u nich siodło, po wpłacie na konto paczkę miałem w domu drugiego dnia, towar zgodny z opisem, dobrze zapakowany, szczerze polecam, pełen profesionalizm

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Właśnie dostałem łańcuch od sklepu karbonowy.pl.Łańcuch nie przyszedł w oryginalnym pudełku, co więcej nie jestem pewien, ale chyba był zdemontowany z nowego roweru, nie wygląda mi na zupełnie nowy.Przesyłką w miarę szybka, ale bez rewelacji.Dla mnie sklep jakich wiele, niczym się nie wyróżnia, ani na plus, ani na minus.

Napisano

Hmmm, wie Pan więcej na temat historii sprzedawanych przez nas łańcuchów niż my sami. W sklepie sprzedajemy wyłącznie produkty w 100% nowe, nie sprzedajemy żadnych przedmiotów pochodzących z demontażu rowerów. Otrzymał Pan produkt szybko, 100% zgodny z opisem, w 100% nowy. Proszę o sugestię, w czym jeszcze moglibyśmy poprawić obsługę Klienta.

Napisano

Skoro jest w 100% nowy, to dlaczego bez pudełka, ba bez choćby foli, po prostu łańcuch wrzucony luzem do koperty, a co do tej szybkości to bym nie przesadzał, produkt kupiony w zeszły poniedziałek, otrzymałem go w piątek, czas przeciętny.

Napisano

W naszym sklepie w ciągu 14 dni (choć ustawowo jest to 10 dni) może Pan zwrócić kupiony przedmiot bez podawania żadnej przyczyny. Sugerowanie, że jakikolwiek sprzedawany przez nas przedmiot, jest niezupełnie nowy, nie ma - że tak powiem - pokrycia z rzeczywistością. W pełni rozumiem, iż może być Pan niezadowolony, mimo że otrzymał przedmiot szybko, zgodny z opisem i w 100% nowy. Ma Pan w tej sytuacji prawo do jego zwrotu. Proszę jedynie nie sugerować, że sprzedajemy produkty pochodzące z demontażu lub używane, bo to nie jest po prostu prawdą.

Napisano

Kupujemy od producentów/dystrybutorów zaróno produkty pakowane pojedyńczom, jak i w opakowaniach zbiorczych. Dla części Klientów istotne jest to, że dostaną produkt w pudełku, dla innych bardziej ważna jest cena, która - w zależności od produktu - wynosi kilka, kilkanaście, a czasami nawet killkadziesiąt złotych mniej.

Napisano

Właśnie, a co do zwrotu, to nie skorzystam, ponieważ jest mi ten łańcuch natychmiast potrzebny i jeszcze raz powtórzę, nie uważam, że 4 dni od zamówienia do dostarczenia to krótszy czas.W środę wieczorem zamówiłem też amortyzator, w piątek już u mnie, także wysłany pocztą.Można?Można.

P.S. w sytuacji, gdy przedmiot nie posiada oryginalnego opakowania warto o tym napisać w aukcji, bo to już podchodzi pod niezgodność z opisem.

Napisano

Pixel, nie bronię nikogo, ale poczta czasem też daje popalić równo :) Kiedyś do mnie (na trasie WAW - KRK) szła paczka ponad miesiąc, więc oni też dają radę :) Tu najlepszą "obroną" dla Karbonowego byłby skan dowodu nadania.

Natomiast co do ustawy i zwrotu... Ustawowo zwrot jest do 14 dni. Do 10 dni należy POWIADOMIĆ sprzedawcę o zwrocie. Tak mówi ustawa:) Dobrze jest o tym pamiętać. Dodatkowo, te 10 dni na taką informację konsument ma od WYDANIA MU przedmiotu. Czyli nie od daty wysyłki, czy zakupu, a od daty DORĘCZENIA.

P.

Ps. Pixel ma rację - piszcie po prostu na aukcji, że jest bez pudełka i z głowy. Po co narażać się nawet na niezadowolenie klienta z powodu braku krótkiej informacji.

Napisano

Absolutnie się z Panami zgadzam. Opis został uzupełniony. W sklepie mamy aktualny, na Allegro opis był zeszłoroczny, za co serdecznie przepraszam. Łańcuch jest rocznikowo już 2012, a do opisu dodaliśmy wyraźną informację o jego pochodzeniu. Co do wysyłki: w opisie aukcji było opis, że czas realizacji jest od 2 dni. W rzeczywistości wysłaliśmy łańcuch w dniu zakupu lub następnego dnia (w zależności od godziny zakupu). Czy to szybko czy nie niech każdy sam oceni.

Natomiast co do ustawy i zwrotu... Ustawowo zwrot jest do 14 dni. Do 10 dni należy POWIADOMIĆ sprzedawcę o zwrocie. Tak mówi ustawa:) Dobrze jest o tym pamiętać. Dodatkowo, te 10 dni na taką informację konsument ma od WYDANIA MU przedmiotu. Czyli nie od daty wysyłki, czy zakupu, a od daty DORĘCZENIA.

Art. 7. Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)

1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

Sklep karbonowy.pl z własnej nieprzymuszonej woli wydłużył ten termin do 14 dni, więc prawa Klienta są tym samym bardziej chronione niż w innych sklepach.

Napisano

Ta sama ustawa :)

Art. 7.

1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania

przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu

dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu

wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument

jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi

w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach

zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie

czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą

się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.

Poczytać można tu: http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20000220271&type=3

Więc, jak pisałem, powiadomić, a zwrócić, to dwie różne sprawy w tej materii :) Chyba, że wydłużyliście również okres, w którym należy Was powiadomić, to ok:)

P.

Napisano

Więc, jak pisałem, powiadomić, a zwrócić, to dwie różne sprawy w tej materii :) Chyba, że wydłużyliście również okres, w którym należy Was powiadomić, to ok:)

P.

Tak właśnie zrobiliśmy. Po prostu chcemy mieć pewność, że towar zakupiony w naszym sklepie jest właśnie tym, który Klient chciał nabyć.

Mam wrazenie, że w naszym kraju wciąż znaczna część społeczeństwa uważa, że sklep/firma/wykonanwca funkcjonuje tylko po to, by go oszukać. Brakuje wiary, że można chcieć się związywać z Klientem na dłużej, że na długotrwałej współpracy można budować solidne fundamenty firmy. Kto chce może to nazwać donkichoterią, ale osobiście wierzę, że zarówno pod względem ogólnoludzkim, jak i biznesowym to się po prostu opłaca.

Jeszcze raz apeluję o zamieszczanie opinii o naszym sklepie: pozytywnych, neutralnych i negatywnych. Patentu na nieomylność nie mamy, więc i te ostatnie mają prawo się zdarzyć.

Napisano

"Mam wrazenie, że w naszym kraju wciąż znaczna część społeczeństwa uważa, że sklep/firma/wykonanwca funkcjonuje tylko po to, by go oszukać"

Nie ma Pan wrażenia, bo tak jest, w większości przypadków nie bezpodstawnie :)

Co do pudełka, też bym się upominał, bo brak pudełka jest równoznaczny z niższą ceną, tak było jest i raczej będzie.

Ostatnio np kupiłem nową Rebę RL bez oryginalnego pudełka... za 1250zł, w pudełkach z dodatkowymi uszczelkami były u konkurencji za 1450zł.

No i w sumie ostatnia sprawa: nie widzę sensu w debatowaniu nad tym, czy ktoś jest zadowolony, czy nie. Raczej stwierdzeniem Pan tego stanu nie zmieni ;p

Pozdrawiam, Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...