Skocz do zawartości

[wymiana]napęd Deore czy Deore LX

Ada93m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Parę tematów wcześniej koledzy uświadomili mnie że w moim rowerze wymiana łańcucha to za mało pasuję też wymienić kasetę. Aktualnie mam Kasetę HG50 łańcuch HG73 no i do kompletu korba M442( której raczej nie chciał bym wymieniać).

I powiedzcie mi jaki zestaw mam wybrać :

1. Kaseta HG50 + łańcuch HG50 cena 113zł

2. Kaseta HG61 + łańcuch HG73 cena 149zł

Który zestaw wybrać? czy warto dopłacać do LX? A może kupić osobno taki zestaw co mam ?

Napisano

Moim zdaniem warto dopłacić, bo różnica w cenie niewielka, a żywotność zauważalnie większa.

Kasety Lx to już chyba wymierający gatunek (miałem taką, wytrzymała 8 tys. na jednym łańcuchu bez przesadnej dbałości), gdzie stosunek cena/jakość moim zdaniem wypada bardzo pozytywnie. Każdą zębatkę można osobno wykręcić i to jest ogromny plus, w Deore takich bajerów nie znajdziesz.

Napisano

c1ach ja na swojej HG50 zrobiłem ponad 10kkm na dwóch łańcuchach w zmiennych warunkach więc już widać po niej ze ma dosyć. A LX chyba wychodzi z MTB na rzecz SLX ( chyba !) . Dzięki

Napisano

Rozumiem, że chodzi o napęd 9 rzędowy. Między HG53, a HG73 nie ma żadnej różnicy jeśli chodzi o rozciąganie i wytrzymałość. Zajeździłem po kilka takich łańcuchów. Jeśli nie zależy Ci na wadze to bierz HG50 + 2xHG53 i zmieniaj co pewien czas łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...