pezi12 Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Witam przy moim rowerze mam taki problem z hamulcami tarczowymi że np. mam wyregulowane nie trą o tarcze itp ale zaciskam klamką to nie hamują lekko tylko trą ale to nic nie daje a jak naciągnę mocniej linkę że klocki są tuż przy tarczy to wciśnięcia hamulca idzie bardzo ciężko a i tak nic nie hamuje , co to może mieć winę ? może klocki do wymiany ? Proszę o szybką odpowiedź ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Chcesz szybkiej odpowiedzi? To podaj wiecej danych, co to są za hamulce? Odległosc klocków od tarczy nie jest większa jak 1mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 23 Października 2011 Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Pewnie zatłuszczone tarcze i klocki. Co z tym zrobić znajdziesz w szukajce lub/i tu http://www.forumrowerowe.org/topic/100071-tarcze-jak-czyscic/page__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Kolejny temat z cyklu mój samochód nie odpada, co jest przyczyną? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezi12 Napisano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2011 tylko nie do końca wiem o co chodzi z tym przetłuszczeniem ponieważ to mój 1 rower z tego typu hamulcami dodałem kilka fotek dla jasności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Z tego co widzę rower nie jest górnych lotów, prawdopodobnie jest to wina tandetnego zacisku. Recepta? Kub jakiś dobry zacisk (Avid BB7/BB5 lub Tektro IO), lub wymień na hamulec hydrauliczny, tylko czy jest sens? Może lepiej kupić V-brake? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezi12 Napisano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2011 a na takie hamulce to jak na tą chwilę szkoda mi pieniędzy a co do V-brake to nawet nie ma możliwości zamontowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aggressor Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 A czy przy hamowaniu,ta wajha czasem ci nie dochodzi do tego miejsca gdzie zaczyna sie pancerz?? u mnie tak bylo wystarczylo naciagnac linke.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Widać, że nieruchomy klocek jest zbyt daleko od tarczy. Niestety nie wiem jak się to reguluje w tym heblu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezi12 Napisano 24 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2011 spróbuję jeszcze coś pogrzebać i dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady a jak naciągnę linkę i klocki są prawie że przylegające do tarczy to wtedy jak chcę zahamować to ledwo co mogę wcisnąć a i tak nie hamuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Kiedy wymieniałeś linki i pancerze? może tutaj leży problem. Klamki hamulcowe jakie masz? Plastikowe, czy metalowe? Może jestes w stanie podać model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Siła hamowania nie tylko zależy od ustawienia, ale także od rodzaju klocków i tarczy. Zobacz jakie masz klocki zamontowane w tych heblach, druga sprawa to same klamki. Polecam Avid FR5, mam takie w zimówce, pracują z mechanikami BB7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Października 2011 No Przecież to nie hamujący hamulec marki no name. Klocki pochodzenia bliżej nie określonego i pewnie ciężko dobrac normalny zamiennik. oczywiście mozna to podregulować ale jezeli już tył nie hamuje ... to wiecej sie nie wypowiem na ten temat. Kupno BB5 bedzie dobrym rozwiązaniem, niemniej jednak troszke kosztownym. Na przyszłość jezeli nie masz aparatu ( telefonu) z AF od 5cm to nie rób zdjęcia z 5 cm... mnie nic bardziej nie denerwuje jak ktoś kto chce pomocy i daje zdjecia na ktorych widać piękne freski na ścianie a "temat" zdjecia jest delikatnie mowiąc nie ostry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 29 Października 2011 Udostępnij Napisano 29 Października 2011 hmm mam podobny problem-na razie w skali procentowej uruchomiłem zacisk w 50% (hamuje ale nie blokuje) klocki ustawione na styk przy tarczy, klamka twarda (obawiam się czy nie pęknie) żeby dojść do tych 50% odtłuściłem klocki i tarcz-łopatologicznie mówiąc-szmatka, rozpuszczalnik i szorujesz, tylko się brudu nie przestrasz bo na pewno będzie się szmatka brudna robić pozostało wsadzić "normalne" klocki i wtedy zobaczyć co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.