Fisher57 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Cześć wdzyskim Kiedyś brat rozłożył zębatki z tylnych przerzutek i nie mógł ich złożyć było ich jakby ,,za dużo" nie mieściły się, Dziś mi przy innym kole wszystkie zębatki rozpadły się i mam ten sam problem nie mieszczą się Teraz pytanie jak to złożyć? W jakiej kolejności: zębatka guma zębatka guma ... zębatka? Co robię źle? Może to być wina brudu? Prosił bym o proste słowa bo nie znam tych wszystkich terminów typu piast itp Jest to zbudowane w ten sposób że ten wałek ma w rożnych miejscach trzy rożne średnice i na jego końcu jest gwint na ten pierścień widoczny na zdjęciu. Jeszcze mam pytanie czym mocno dokręcić ten pierścień jak już mi się pomieszczą te zębatki? W kolejnym rowerze mam znów taki problem że zębatki kręcą się w obie strony z jednakową łatwością, co muszę wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wszystkie zębatki sa płaskie ?? i maja taka sama grubość ?? Dystanse - gumy tez? Jak tak to zebatka dystans, zębatka dystans .... i na koniec mocno skręcić. Jeżeli sa gumowe to możliwe ze są troszke grubsze zeby dobrze trzymały i należy je mocno scisnąć zeby skrecic do kupy. W drugim przypadku nalezy rozebrać mechanizm zapadkowy bo widocnie sie zacią, ale w przypasku wolnobiegu szkoda zachodu. Wupic nowy za ok 25-30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Na twoim miejscu zostawił bym już tą starą kasetę a zainwestował w nową, bo już chyba najlepiej też nie wygląda. Twój problem pewnie polega na tym że przy składaniu kasety trzeba dobrze ścisnąć wszystkie koronki z dystansami do siebie ( w niektórych kasetach po prostu koronki od 1 do 5 lub 6 są ze sobą nitowane, a resztę dokładasz i skręcasz nakrętką ). Spróbuj wyjąć koło, położyć na ziemi po czym poukładać koronki na siebie i docisnąć do siebie maksymalnie następnie spróbować złapać nakrętką. Powodzenia Poprawka na fotce masz 7 koronek więc to wolnobieg !? Jeśli to wolnobieg to wal od razu do sklepu kupić nowy i po kłopocie cena nowego to około 30-35 zł . Szkoda się marasić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisher57 Napisano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Zębatki są równej grubości a dystanse nie są równe- najmniejszy jest bardzo cienki. Nie wiem czy to wolnobieg, ostatnia zębatka ma 13 zębów... Dystanse są z takiej jakby gumy czy gąbki ale bardzo twardej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Sek w tym ze to własnie wolnobieg wiec załozenie kasety jest raczej nie wykonalne chyba ze zmienisz piaste. Mozesz dorobic dystanse np z rurki pcv odpowiedniej grubości i srednicy jak teraz masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisher57 Napisano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ok to spróbuje to trochę doszlifować te dystanse;) Czy ten klucz służy do dokręcania http://www.nokaut.pl/narzedzia-rowerowe/klucz-do-wolnobiegu-shimano.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2011 To jest klucz do dokręcania cąłości, całego wolnobiegu, a zębatkę prędzej sie dokręca taką specyficzną krzywką, albo samą zębatką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.