Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Jak złożyć zębatki?

Fisher57

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wdzyskim

Kiedyś brat rozłożył zębatki z tylnych przerzutek i nie mógł ich złożyć było ich jakby ,,za dużo" nie mieściły się,

Dziś mi przy innym kole wszystkie zębatki rozpadły się i mam ten sam problem nie mieszczą się

Teraz pytanie jak to złożyć?

W jakiej kolejności: zębatka guma zębatka guma ... zębatka?

Co robię źle?

Może to być wina brudu?

Prosił bym o proste słowa bo nie znam tych wszystkich terminów typu piast itp

Jest to zbudowane w ten sposób że ten wałek ma w rożnych miejscach trzy rożne średnice i na jego końcu jest gwint na ten pierścień widoczny na zdjęciu.

Jeszcze mam pytanie czym mocno dokręcić ten pierścień jak już mi się pomieszczą te zębatki?

W kolejnym rowerze mam znów taki problem że zębatki kręcą się w obie strony z jednakową łatwością, co muszę wymienić?

post-146972-0-96567900-1319308308_thumb.jpg

• Mod Team

Wszystkie zębatki sa płaskie ?? i maja taka sama grubość ?? Dystanse - gumy tez? Jak tak to zebatka dystans, zębatka dystans .... i na koniec mocno skręcić. Jeżeli sa gumowe to możliwe ze są troszke grubsze zeby dobrze trzymały i należy je mocno scisnąć zeby skrecic do kupy.

W drugim przypadku nalezy rozebrać mechanizm zapadkowy bo widocnie sie zacią, ale w przypasku wolnobiegu szkoda zachodu. Wupic nowy za ok 25-30 zł.

Na twoim miejscu zostawił bym już tą starą kasetę a zainwestował w nową, bo już chyba najlepiej też nie wygląda. Twój problem pewnie polega na tym że przy składaniu kasety trzeba dobrze ścisnąć wszystkie koronki z dystansami do siebie ( w niektórych kasetach po prostu koronki od 1 do 5 lub 6 są ze sobą nitowane, a resztę dokładasz i skręcasz nakrętką ). Spróbuj wyjąć koło, położyć na ziemi po czym poukładać koronki na siebie i docisnąć do siebie maksymalnie następnie spróbować złapać nakrętką. Powodzenia :)

Poprawka na fotce masz 7 koronek więc to wolnobieg !? Jeśli to wolnobieg to wal od razu do sklepu kupić nowy i po kłopocie cena nowego to około 30-35 zł . Szkoda się marasić ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...