Skocz do zawartości

[do 1500 zł] Cross/MTB na miasto

tyci111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam roweru w cenie ok 1500zł

Rower będzie mi potrzebny do jazdy po mieście , parkach , nawierzchniach żwirowych ( rzadko )

Głównie jednak na miasto ( Tutaj jak wiadomo częste podjazdy pod krawężniki)

Z roweru będę korzystał w miejscowościach Głogów,Wrocław ( Dolny Śląsk )

Do tej pory korzystałem z roweru ROMET Novaline , lecz po 10 latach przyszła pora zmienić go

Mój wzrost 185 cm Waga 85kg

Zastanawiałem się nad dwoma modelami

Rower gĂłrski Wheeler Pro 900 M Disc 2010 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

i głównie :

Kross 2011 Level A2 Disc - Kross 2011 Mtb XC - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

Wybrałem rowery MTB ale zastanawiam się też na Crossami , ale nic ciekawego nie mogę znaleźć

PS.

Znajomi mi doradzają , że przy wyborze roweru za ponad 1000zł powinienem szukać tylko tarczówek

ale tutaj mam wrażenie , że porządny V-brake będzie lepszy od przeciętnej tarczówki

Proszę o propozycje rowerów MTB/Cross

Oferty tylko w sklepach internetowych najlepiej okolice Wrocławia (ale jak cena będzie wyższa to może i być dalej)

Rower biorę na raty ;(

Napisano

Powiem tak jeśli chcesz mieć niezawodne hamulce, które nie będą piszczały, ocierały, dzwoniły, do których będziesz zaglądał w momentach wymiany klocków to wybierz V-ki. Ja sobie kupiłem rower na tarczach i powiem że jestem średnio zachwycony, siła jest ogromna ze koło tylnie prawie samo (jednym palcem) sie blokuje ale wkurzają mnie te piszczenia. Trzeba uważać aby tarczy nie zatłuscić, klocków również, tarcze można skrzywić.

Decyzja należy do Ciebie ale uważam ze na miasto szkoda kasy...

Ja polecam crossa jakiego hmmm..... przejechać się i wybrać ten który najbardziej odpowiada

Na forum ludzie doradzą Ci tylko który ma najlepszy osprzęt, bo mało kto jeździł na kilku modelach wystarczająco długo aby mógł o nich coś konkretnego powiedzieć.

Napisano

Myślę, że lepszym wyborem będzie wyżej podany Kross..

Kross, na plus:

- hamulce tarczowe,

- tylna przerzutka,

- kaseta,

- amortyzator(wyposażony w blokadę skoku oraz regulacje twardości)

Unibike, na plus:

-korba,

-piasty,

Napisano

Prawdę mówiąc nie przymierzałem się , ale wiem ze moja 17 jest za mała więc po trochu nie byłoby sensu zmieniać :P

Krossa na takim osprzęcie nie znalazłem w większych rozmiarach

Jeśli chodzi o hamulce to mam dylemat ponieważ jeździć będę głównie po mieście

i raczej podczas ładnej pogody (czasami zdarzy się i w tych gorszych)

więc nie wiem czy szukanie zestawu z tarczówkami nie skończy się tym , ze na wszystkim innym oszczędzą ( cudów do 1500 się nie spodziewam)

Na pewno zależy mi na dobrym/poprawnym działaniu amortyzatora/przerzutek

Napisano

Jeśli rower ma być na miasto to jak najbardziej rower crossowy spełni swoje zadanie. W tej cenie lepsze będą dobre v'ki niż tanie tarczówki. Radzę ci kupić w normalnym sklepie niż przez internet.

Napisano

Ja mogę, bo jeżdżę Viperem, na szosie praktycznie go nie używam, bo miękkie gripy robią swoje, jednak dla mnie jest wystarczający, nie jeżdzę po lasach, ale dziury ładnie wybiera, rower jest zgrabny i za taką kasę warty, jednak do 1500złt nie kupisz w tym roku Vipera(rowerzysta.pl -brak na magazynie). Chyba, że się z nimi dogadasz, ja dałem 1800złt i nie żałuję, więc za 1500 to nawet bym się nie wahał.

Jak chcesz coś wiedzieć więcej zapraszam do mojego mini testu, lub na pw. Pozdrawiam!

Napisano

Tak udało mi się wynegocjować Vipera 2011 do tych 1599 zł więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak brać

PS warto od razu zmieniać hamulce ?

Napisano

Niby czemu, tez myslalem ze altusy sa slabe, dopoki ich nie uzylem, mi wystarczaja, chyba ze jezdzisz naprawdę ostro, na szosie raczej nie ma az takich sytuacji, zebys musial gwaltownie wyhamowac, a nawet jak mi sie taka zdarzyla to bez problemu altusy daly rade.

Napisano

Ok poprzedni rower odrzuciłem z uwagi na niechęć do amortyzatorów "RST"

Prosiłbym o pomoc w wyborze między nimi

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html#fragment-2

Unibike Evolution 2011

a

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2011.html#fragment-2

Unibike Viper Gts 2011

Prosiłbym o porównanie mimo że większość części jest ta sama :)

Napisano

To proste mtb kontra cross, 26' vs 28', jazda w kazdym terenie z nastawieniem na ostrzejszy teren vs jazda w kazdym terenie(lekkim) z nastawieniem na szose/szutr. Osprzetu nie ma co porownywac, bo dla mnie w crossie to alivio by wystarczylo, bo to na amatorska jazde jest wystarczajaca polka, a czym wyzej tym jeszcze lepiej. Evo bardzo popularny, masa osob go kupila, w tym unibikerka, ktora tez sobie go chwali. cena/jakos super do tego wizualnie wedlug mnie najciekawsza rama za te pieniadze.

Napisano

Wybór między nimi jeszcze przemyślę :)

PS. Będąc dzisiaj w sklepie ( sprawdzałem czy może na miejscu dostanę) okazało się , że dopiero pojawią się modele 2012 w tej samej cenie katalogowej

Polecono mi sprawdzić czy będą się różniły , niestety na stronie Unibike widzę , że Katalog jeszcze nie gotowy

Zastanawiam się czy warto czekać , zależy mi już na rowerze

a wydaje mi się , że zmiana będzie raczej z wizualnej strony jedynie

Wie ktoś z Was gdzie znajdę katalog na 2012 ? W sklepie będa dopiero w grudniu (

Napisano

Zmiany raczej czysto wizualne, tak bylo w przypadku vipera 2011, ktory od starszego rocznika rozni sie kolorem ramy, takze jak chcesz jeszcze jezdzic to mozesz kupowac, chyba ze poczekasz i potem kupisz 2011 ale taniej, to tez moze byc dobre rozwiazanie :).

Napisano

Jeżeli chodzi o czekanie na wyprzedaż do grudnia to jest szansa , że znajdę je potem poniżej 1600 zł ? ( Za tyle mogę aktualnie kupić ) ,

Napisano

To i tak tanio, ja kupilbym vipera 2010 za 1600zlt, wiec masz podobna sytuacje, zalezy czy chce Ci sie czekac, bo negocjowac zawsze mozna, tym bardziej jak juz osiagnales 1600zlt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...