tyci111 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Witam Szukam roweru w cenie ok 1500zł Rower będzie mi potrzebny do jazdy po mieście , parkach , nawierzchniach żwirowych ( rzadko ) Głównie jednak na miasto ( Tutaj jak wiadomo częste podjazdy pod krawężniki) Z roweru będę korzystał w miejscowościach Głogów,Wrocław ( Dolny Śląsk ) Do tej pory korzystałem z roweru ROMET Novaline , lecz po 10 latach przyszła pora zmienić go Mój wzrost 185 cm Waga 85kg Zastanawiałem się nad dwoma modelami Rower gĂłrski Wheeler Pro 900 M Disc 2010 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery i głównie : Kross 2011 Level A2 Disc - Kross 2011 Mtb XC - Rowery Kross 2011 - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis Wybrałem rowery MTB ale zastanawiam się też na Crossami , ale nic ciekawego nie mogę znaleźć PS. Znajomi mi doradzają , że przy wyborze roweru za ponad 1000zł powinienem szukać tylko tarczówek ale tutaj mam wrażenie , że porządny V-brake będzie lepszy od przeciętnej tarczówki Proszę o propozycje rowerów MTB/Cross Oferty tylko w sklepach internetowych najlepiej okolice Wrocławia (ale jak cena będzie wyższa to może i być dalej) Rower biorę na raty ;(
Mathiu Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Powiem tak jeśli chcesz mieć niezawodne hamulce, które nie będą piszczały, ocierały, dzwoniły, do których będziesz zaglądał w momentach wymiany klocków to wybierz V-ki. Ja sobie kupiłem rower na tarczach i powiem że jestem średnio zachwycony, siła jest ogromna ze koło tylnie prawie samo (jednym palcem) sie blokuje ale wkurzają mnie te piszczenia. Trzeba uważać aby tarczy nie zatłuscić, klocków również, tarcze można skrzywić. Decyzja należy do Ciebie ale uważam ze na miasto szkoda kasy... Ja polecam crossa jakiego hmmm..... przejechać się i wybrać ten który najbardziej odpowiada Na forum ludzie doradzą Ci tylko który ma najlepszy osprzęt, bo mało kto jeździł na kilku modelach wystarczająco długo aby mógł o nich coś konkretnego powiedzieć.
damian1310 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Ja osobiscie nie wziął bym zadnego z nich. Co do Krossa to szukaj starszego modelu. Za ta samą cenę osprzęt o niebo lepszy. http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-kask-gratis-sprawdz-i1865356403.html A z crossow to fajne są Kross crow preria ale trzeba dobrze poszukac
tyci111 Napisano 22 Października 2011 Autor Napisano 22 Października 2011 Rower crossowy Unibike Viper Gts 2010 | Cross | Sklep Rowerzysta.pl rowery a co sądzicie o tym ?
damian1310 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Ten unibike tez dosc przyzwoity, jesli ci się podoba to smiało mozesz brac
Trybal092 Napisano 22 Października 2011 Napisano 22 Października 2011 Myślę, że lepszym wyborem będzie wyżej podany Kross.. Kross, na plus: - hamulce tarczowe, - tylna przerzutka, - kaseta, - amortyzator(wyposażony w blokadę skoku oraz regulacje twardości) Unibike, na plus: -korba, -piasty,
tyci111 Napisano 22 Października 2011 Autor Napisano 22 Października 2011 Mając 184 cm rama nie będzie zbyt mała ? Według informacji z tabelek tak Najlepiej byłoby sprawdzić ale do Warszawy przecież nie pojadę
Trybal092 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Nie doczytałem wzrostu.. W twoim wypadku, najlepsza będzie rama 21'.
tyci111 Napisano 23 Października 2011 Autor Napisano 23 Października 2011 Prawdę mówiąc nie przymierzałem się , ale wiem ze moja 17 jest za mała więc po trochu nie byłoby sensu zmieniać Krossa na takim osprzęcie nie znalazłem w większych rozmiarach Jeśli chodzi o hamulce to mam dylemat ponieważ jeździć będę głównie po mieście i raczej podczas ładnej pogody (czasami zdarzy się i w tych gorszych) więc nie wiem czy szukanie zestawu z tarczówkami nie skończy się tym , ze na wszystkim innym oszczędzą ( cudów do 1500 się nie spodziewam) Na pewno zależy mi na dobrym/poprawnym działaniu amortyzatora/przerzutek
AXE95 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Jeśli rower ma być na miasto to jak najbardziej rower crossowy spełni swoje zadanie. W tej cenie lepsze będą dobre v'ki niż tanie tarczówki. Radzę ci kupić w normalnym sklepie niż przez internet.
Moloch89 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Kupowanie MTB na miasto jest bezsensu. Bierz Unibik'a, na Ciebie rozmiar 21' powinien być dobry. Jeszcze jest taki Author http://velo.pl/rowery/wyprzedaz/?id=458, ale Unibike ma troche lepszy osprzęt.
tyci111 Napisano 23 Października 2011 Autor Napisano 23 Października 2011 Czyli nic nowego do 1500 zł lepszego od tego unibik'a nie znajdę ?
Trybal092 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Z nowych już nic tzw. lepszego nie znajdziesz
tyci111 Napisano 23 Października 2011 Autor Napisano 23 Października 2011 a możecie ocenić amortyzator w tym rowerze ?
brt0555 Napisano 23 Października 2011 Napisano 23 Października 2011 Ja mogę, bo jeżdżę Viperem, na szosie praktycznie go nie używam, bo miękkie gripy robią swoje, jednak dla mnie jest wystarczający, nie jeżdzę po lasach, ale dziury ładnie wybiera, rower jest zgrabny i za taką kasę warty, jednak do 1500złt nie kupisz w tym roku Vipera(rowerzysta.pl -brak na magazynie). Chyba, że się z nimi dogadasz, ja dałem 1800złt i nie żałuję, więc za 1500 to nawet bym się nie wahał. Jak chcesz coś wiedzieć więcej zapraszam do mojego mini testu, lub na pw. Pozdrawiam!
tyci111 Napisano 24 Października 2011 Autor Napisano 24 Października 2011 Tak udało mi się wynegocjować Vipera 2011 do tych 1599 zł więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak brać PS warto od razu zmieniać hamulce ?
brt0555 Napisano 25 Października 2011 Napisano 25 Października 2011 Niby czemu, tez myslalem ze altusy sa slabe, dopoki ich nie uzylem, mi wystarczaja, chyba ze jezdzisz naprawdę ostro, na szosie raczej nie ma az takich sytuacji, zebys musial gwaltownie wyhamowac, a nawet jak mi sie taka zdarzyla to bez problemu altusy daly rade.
tyci111 Napisano 27 Października 2011 Autor Napisano 27 Października 2011 Nie no wydaje mi się , że wystarczą PS moze ktoś jeszcze porównać z tym rowerem ? http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-salamander-silver-2009.html#fragment-2
tyci111 Napisano 28 Października 2011 Autor Napisano 28 Października 2011 Ok poprzedni rower odrzuciłem z uwagi na niechęć do amortyzatorów "RST" Prosiłbym o pomoc w wyborze między nimi http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html#fragment-2 Unibike Evolution 2011 a http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2011.html#fragment-2 Unibike Viper Gts 2011 Prosiłbym o porównanie mimo że większość części jest ta sama
brt0555 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 To proste mtb kontra cross, 26' vs 28', jazda w kazdym terenie z nastawieniem na ostrzejszy teren vs jazda w kazdym terenie(lekkim) z nastawieniem na szose/szutr. Osprzetu nie ma co porownywac, bo dla mnie w crossie to alivio by wystarczylo, bo to na amatorska jazde jest wystarczajaca polka, a czym wyzej tym jeszcze lepiej. Evo bardzo popularny, masa osob go kupila, w tym unibikerka, ktora tez sobie go chwali. cena/jakos super do tego wizualnie wedlug mnie najciekawsza rama za te pieniadze.
tyci111 Napisano 28 Października 2011 Autor Napisano 28 Października 2011 Wybór między nimi jeszcze przemyślę PS. Będąc dzisiaj w sklepie ( sprawdzałem czy może na miejscu dostanę) okazało się , że dopiero pojawią się modele 2012 w tej samej cenie katalogowej Polecono mi sprawdzić czy będą się różniły , niestety na stronie Unibike widzę , że Katalog jeszcze nie gotowy Zastanawiam się czy warto czekać , zależy mi już na rowerze a wydaje mi się , że zmiana będzie raczej z wizualnej strony jedynie Wie ktoś z Was gdzie znajdę katalog na 2012 ? W sklepie będa dopiero w grudniu (
brt0555 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Zmiany raczej czysto wizualne, tak bylo w przypadku vipera 2011, ktory od starszego rocznika rozni sie kolorem ramy, takze jak chcesz jeszcze jezdzic to mozesz kupowac, chyba ze poczekasz i potem kupisz 2011 ale taniej, to tez moze byc dobre rozwiazanie .
tyci111 Napisano 28 Października 2011 Autor Napisano 28 Października 2011 Jeżeli chodzi o czekanie na wyprzedaż do grudnia to jest szansa , że znajdę je potem poniżej 1600 zł ? ( Za tyle mogę aktualnie kupić ) ,
brt0555 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 To i tak tanio, ja kupilbym vipera 2010 za 1600zlt, wiec masz podobna sytuacje, zalezy czy chce Ci sie czekac, bo negocjowac zawsze mozna, tym bardziej jak juz osiagnales 1600zlt.
ProCombat Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Ja na twoim miejscu zastanowił bym się nad UNIBIKE EVOLUTION . Lepiej dołożyć i mieć coś o niebo lepszego .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.