Skocz do zawartości

[łańcuch]wymiana

Ada93m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

W 2010r na mojej kasecie Shimano HG50 zrobiłem ok 4,500km i na zakończenie sezonu wymieniłem łańcuch na HG73. W tym sezonie zrobię ok 6,500km. Czy wymiana łańcucha będzie miała jeszcze sens czy już raczej nie "siądzie" na kasecie i będzie przeskakiwać?

,

Napisano

Dodaj zdjęcia kasety, 4500km po asflacie i utwardzonych nawierzchniach, nie jest tym samym 4500km w terenie, gdzie o zabrudzenie sprzętu zdecydowanie łatwiej. Tylko zdjęcia mogą dać jakąs odpowiedz, lub ocena stopnia zużycia poprzedniego łańcucha,

Napisano

Raczej będzie problem z przyjęciem nowego łańcucha bo najmniejsze koronki są dosyć zjechane ale zawsze warto spróbować. A jeśli będzie żle to najwyżej wymienisz i kasetę.

• Mod Team
Napisano

Zębatki 1-4 są w dobrym stanie, najgorzej wyglądają 5-6. Dawno już nie miałem kasety Shimano i nie pamiętam czy zespolone są pierwsze 4 czy pierwsze 6. Jeśli 4 to jest stary sposób - kupujesz w sklepie żelaznym pilnik do ostrzenia łańcuchów w pilarkach plus imadło i jedziesz aż do uzyskania mniej więcej kształtu litery "U" w sensie żeby ząbki nie były takie rozlazłe :yes:

Jeśli pierwsze 6 jest zespolone, to też można sobie poradzić - albo cienkim wiertłem rozwiercić ten trzpień, albo wybijakiem wybić i patrz wyżej. To że kaseta nie będzie zespolona nic jej nie zaszkodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...