Skocz do zawartości

[napęd] do trójkołowca

acdc

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jeżeli chcesz mieć napęd na 2 koła i mieć możliwość manewrowania musisz zastosować mechanizm różnicowy, albo napędzać tylko jedno tylne koło. Napędzając oba smiem stierdzić ze skręcać to by i skręcało ale raczej kiepsko.

Najlepiej by było zastosować gotowy zestaw jak w tamik rowerku http://opole.olx.pl/rowery-3-kolowe-rehabilitacyjne-iid-122935225

Jeżeli chcesz mieć napęd na 2 koła i mieć możliwość manewrowania musisz zastosować mechanizm różnicowy, albo napędzać tylko jedno tylne koło. Napędzając oba smiem stierdzić ze skręcać to by i skręcało ale raczej kiepsko.

Najlepiej by było zastosować gotowy zestaw jak w tamik rowerku rowery 3-koĹowe,rehabilitacyjne - Opole - SprzÄt sportowy - Rowery

chyba źle przeczytałeś :)

Chodzi o kręcenie się 2 kół , a nie skręcanie :)

waśnie : 1285068825_122935225_3-rowery-3-kolowerehabilitacyjne-Zdrowie-Uroda-Sport.jpgchciał bym zrobic coś takiego , ale nie wiem od czego zacząć naukę , co czytać itp ... bo nie wiem jak to jet zrobione , żę są 2 koła a po środku zembatka i czmu to tak fajnie działa :0

dzięki za odp :)

Właśnie o to chodzi - jak się będą kręcić dwa koła tak samo to będzie problem z e skręcaniem. Właśnie dlatego stosuje się mechanizmy różnicowe w samochodach :)

Tzn , w sumie to tam mnie hehe , nie obchodzi czy się razem czy osobno ( źle wcześniej napisałem sory ) No dzi o to aby one sie kręciły , a ja nie wiem jak to jest że kręcą się 2 koła a w środku jest zębatka ... Może mi cos podpowiecie co zamontować czego szukać jakie części ?

Czy da się zrobić taki napęd z 2 rowerów ?

Pozdro

• Mod Team

No bo napisałeś zeby sie kręciły oba koła wiec domyslnie mi sie wydawało ze oba napędzane bo wsadzić koło które sie nie kreci to chyba czysta głupota :D Z Normalnych rowerowych części będzie problem takie coś poskłądać bo nie sa do tego przystosowane. Napisz do sklepu ktory sprzedaje takie rehabilitacyjne rowery, na pewno będą mieli części zamienne to cos sobie sklecisz.

W takim rowerku napędzane jest tylko jedno koło co generalnie skutkuje strasznym ściąganiem w jedną strone w zależności które koło ciągnie. Przy 4 kołowych konstrukcjach już jest lepiej ale problem nadal występuje.

Choć w mojej tępej głowie wysnuł sie plan jak to zrobić na kołach typowo rowerowych :D zeby działało jak nalezy.

Zrobiłem na szybko szkic takiego napędu http://imageshack.us/f/31/napedz.jpg/

I o ile sie nie mylę to,

Przy jeździe na wprost będą ciągły oba koła, przy skrecaniu jedno a roznica obrotowa kół bedzie sie gubić na wolnobiegach zastosowanych po obu stronach. Jak by zastosować Koła typu torpedo to wydaje mi sie ze spokojnie można pominąć wolnobiegi pośrednie a przy okazji mieć standardowy hamulec na tył krecąc w przeciwną strone.

kurde szkoda , że nie wiem co narysowałeś :) Mógł być napisać co jest co ? Przerpraszam ale jestem głabem w tych sprawach , do[iero zaczynam :)

chodzi mi o cos takiego

beztytuussla.jpg

Tu link do dużego foto : http://1.bp.blogspot.com/-Oito0T3DR7M/TVWmHDZvnFI/AAAAAAAAAKo/5HvMw5mfy0Q/s1600/Sprint-FER-600.jpg

ale prostrzego . jak to działa itp ... to jest napęd chyba na 2 koła ? czy się mylę ?

Pozro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...