Skocz do zawartości

[Gokart na pedały]gdzie można znaleźć plany?

acdc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , jest tyle tego typu tematów , ale nigdzie nie ma dobrych odpowiedzi ...

03.35.82.00.jpg

Prosze powiedzieć mi czy w sieci są jakies plany owych gokartów ? Pytam ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć ...

Mam małą wiedzę na ten temat prosze mi powiedzieć jak zamontować układ kierowniczy w takim samochodziku i jakie koła dać ?

Czy lepiej dać duże 28' calowe koła ? ALE takto ciężko by było z montażem takich kół , więc pewnie jakieś pneumatyczne ? ale co zrobić Aby gokart osiągał duże prędkości ?

Dziękuję z góry za odp .

Pozdrawiam

Napisano

A nie lepiej zrobić z silnikiem? Ramę spawasz ze zwykłych stalowych rurek. Chyba że wolisz aluminium ale aluminium trudniej się spawa. Układ kierowniczy możesz wykorzystać z malucha. Silnik np. z Jawy 50TS (22km). I do tego kubełek i wyścigowa kierownica, jakieś sparco albo momo. I masz zabawę na całe wakacje. :)

Napisano

hehe , To na razie moje początki z tym tematem ,a silniki i układy kierownicze to dla mnie (wiedza o nich ) marzenie ... na razie chciał bym sie skupić na czymś małym , jak ten 4 kołowiec ...

Może mi ktoś coś napisać , jak to jest z układem kierowniczym w takim samochodziku ? i jak z napędowym ?

Jakie lepsze koła (szybsze) i od czeo zależała by szybkość ?

Pozdro serdeczne :)

Napisano

na mój gust techniczny-im większe i cieńsze koła tym szybciej, ale nie wiem jak z ich zachowaniem się przy ustawieniu ich w dwuślad

napędowy najłatwiej poprzez połaczenie tylnych kół sztywną osią na której miałbyś przygotowane miejsce na samym środku na wolnobieg, a jego zmiana poprzez ->odkręcenie koła jednego->wysunięcie osi->odkręcenie zdecydowanie gorzej z korbą bo jak tu zamontować suport, chyba że kupisz starą ramę stalówkę, wytniesz suport i wspawasz go w konstrukcję, ale gorzej jak to zrobisz zeby było prosto i bez przekosów względem tyłu

Napisano

NIE cytujemy w całości posta bezpośredio powyżej naszego - na cztery swoje posty trzy razy to zrobiłeś do tego raz cytując siebie...

Za kolejne takie cytowania będą warny :c

Czy dało by rade coś takiego ? czy to by działało ?

bbbay.jpg

Tylko pytanie (jesli by działało) Na czym oprzeć konstrukcję ?

coś mi sie pmieszało (ten rysunek ) Przecież nie moz eta turka tak być do kół zamontowana Bo chyba w miejscu by się pedałowało .... Moż emi ktoś wyjaśnić ? Bo niby łatwe a jednak cięzkie ...

Napisano

Jak dla mnie to koła do tej "osi" nie mogą być na "sztywno" zamontowane. Jeśli będą na sztywno to pojazd będzie lubił tylko jazdę na wprost, w opcji dwóch kółek na osi napędzanej :D

Zdrówka

Napisano

znasz budowę tylnej piasty? tam wolnobieg [mówimy o wolnobiegu z racji większej praktyczności] jest nakrecany na taki duży gwint, na mój gust najlepiej byłoby zrobić taki gwint na tej rurze łączącej koła, uważając na kierunek gwintu i wtey bo prostu nałożyć wolnobieg, nakręcić i założyć oś z 2 kołem do ramy

jakbyś zastosował odpowiednio przemyślaną ramę z odpowiednimi pkt podparcia to wystarczyłaby długa śruba bodajże 9 taka jak w osiach starych [nakrętki na klucz 15 na nia pasuja] i wtedy już bez problemy wszystko :)

Napisano

Nie chodzi mi o przednią os tylko o tylną. Jeśli będą napędzane tylne koła "dwa" jednocześnie bez mechanizmu różnicowego to będą "ciągnąć" z takimi samymi "siłami". W zakręcie będzie to powodować że jedno koło (minimum) poleci z uślizgiem. Taki zestaw będzie najlepiej jechał na wprost. Zakręty będą zmorą a być może będą prowadziły do częstych uszkodzeń. Najprościej to z tyłu wykonać jedno koło napędzane. Podpowiedzi znajdziesz u konstruktorów "dziwnych" rowerów. Zamiast mechanizmu różnicowego możesz zakombinować z "wolnobiegiem" Może inaczej, jeśli nie będzie różnicowania "sił" na kołach to zobacz sam

Oczywiście to jest przejaskrawione ale daje do myślenia Tu masz kolejny sznureczek z tego forum nawet http://www.forumrowerowe.org/topic/64587-budowa-konstrukcja-ukadu-napdowego-kwadrycykla/ a inne znajdziesz w necie. Powodzenia

Zdrówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...