Skocz do zawartości

[uchwyt] wieszak rowerowy na ścianę

glinkoln915

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do kupna wieszaka mocowanego do ściany na mój rower, coś na wzór tego. Posiadam rower GT Avalanche 2.0, i tu moje pytania:

1. Czy z uwagi na jego specyficzny kształt ramy coś takiego zda egzamin? Czy rower będzie wisiał pod pewnym kątem?

2. Czy linki od przerzutek oraz wężyk hamulcowy nie będą zbytnio "zestresowane" kiedy rower będzie wisiał przez całą zimę? Czy nic się z nimi nie stanie?

Jeśli możecie podzielcie się swoimi doświadczeniami :rolleyes:

Napisano

Nie mam warunków w pokoju na takie uchwyty :confused: Niestety w grę wchodzi tylko uchwyt jaki pokazałem.

Edit: Chciałem jeszcze zaznaczyć, że w ten sposób rower będzie wisiał cały rok.

Napisano

Nie mam warunków w pokoju na takie uchwyty :confused: Niestety w grę wchodzi tylko uchwyt jaki pokazałem ...

Jeśli nie ma opcji na alternatywne rozwiązania to ku czemu prowadzi ta dyskusja ;)

Jeżeli montaż koniecznie w ten sposób (równolegle do ściany) i nie chcesz kołem brudzić sobie farby to zdecydowanie polecam wieszak/stojak ryniekowy :thumbsup:

Napisano
Jeżeli montaż koniecznie w ten sposób (równolegle do ściany) i nie chcesz kołem brudzić sobie farby to zdecydowanie polecam wieszak/stojak ryniekowy :thumbsup:

To nie ja powiedziałem, że nie chcę brudzić ściany, poza tym również wydaje mi się, że rower wisi w miarę stabilnie oraz jak napisał Peterp079 w miarę płasko przy ścianie. Co do alternatywy akurat sposób zaproponowany wcześniej czyli przywieszenie za koła wybitnie mi nie odpowiada ponieważ nie mam gdzie tego zrobić.

Wieszakowi rynienkowemu muszę się przyjrzeć ponieważ wydaje mi się to w miarę ciekawy sposób :D

Napisano

To nie ja powiedziałem, że nie chcę brudzić ściany, ....

No nie twierdze że Ty ... Generalnie prosiłeś o opinię o tym uchwycie i po prostu nawiązałem do wypowiedz Axe95, dla mnie to że kierownica jest niezablokowana w żaden sposób i koło majda się na lewo prawo dyskwalifikowałoby takie rozwiązanie przy przechowywaniu roweru w domu, osobiście trzymam rowery w garażu i zwisałoby mi to że ściana się upieprzy, co do Ciebie nie wiemy jak jest bo się nie określiłeś stąd moja wypowiedź z lekkim znakiem zapytania nakierowująca na właściwy wybór ...

Co do rynienek to znam parę osób które ich używają, baaa w Cz-wie jest duży sklep gdzie cała ściana jest przyozdobiona rowerami stojącymi w tych właśnie uchwytach ... wygląda to rewelacyjnie (na pewno lepiej niż dwa pręty sterczące spod ramy) i do tego jest cholernie stabilne.

Zrobisz co uznasz za najlepsze, powodzenia przy dokonywaniu wyboru ...

Napisano

Można jeszcze podwiesić pod sufitem. Dobre rozwiązanie bo nie ograniczają nas ściany tylko wolna przestrzeń "pod" Ja to w ogóle mam porozstawiane rowery po mieszkaniu tak po prostu oparte o ścianę i jest OK :D

Napisano
Co do rynienek to znam parę osób które ich używają, baaa w Cz-wie jest duży sklep gdzie cała ściana jest przyozdobiona rowerami stojącymi w tych właśnie uchwytach ... wygląda to rewelacyjnie (na pewno lepiej niż dwa pręty sterczące spod ramy) i do tego jest cholernie stabilne.

Muszę się przejść do jakiegoś sklepu rowerowego i przyjrzeć się jak to dokładnie wygląda.

Można jeszcze podwiesić pod sufitem. Dobre rozwiązanie bo nie ograniczają nas ściany tylko wolna przestrzeń "pod" Ja to w ogóle mam porozstawiane rowery po mieszkaniu tak po prostu oparte o ścianę i jest OK :D

Ja właśnie chce wyeliminować rozstawianie roweru po pokoju bo po prostu będzie mi on, a właściwie moim domownikom, przeszkadzał :)

Napisano

Ja właśnie chce wyeliminować rozstawianie roweru po pokoju bo po prostu będzie mi on, a właściwie moim domownikom, przeszkadzał :)

To ja wiem i stąd pierwsza część mojego posta o podwieszaniu pod sufitem. Są do kupienia wieszaki do podciągania roweru na górę.

Napisano

Używam dwóch wieszaków: pierwszy jest przykręcony do ściany i wiesza się rower za przednie koło tak że jest pod kątem 90* do ziemi. Jeżeli masz wysokie pomieszczenie i dasz radę zaczepić rower to jest to ogromna oszczędność miejsca. Drugi wieszak to taki gdzie jak wymieniony w pierwszym poście i powiem szczerze, że w tej chwili wolałbym wkręcić w sufit ze 4 kołki M10, do tego bloczki plus kotwy oraz linka tak żeby podciągnąć rower pod sam sufit. Wieszaki ścienne gdzie rower wisi równolegle do podłogi nie są specjalne pomocne w oszczędzaniu miejsca. Rower wypada na takiej wysokości, że wali się głowa w kierownicę :/

Napisano

Na co dzień używam dwóch z wieszaków zaproponowanych w tym wątku. Jeden z moich rowerów wisi na widełkach, o które pytał glinkoln915. Powiem tak raczej drugi raz na to rozwiązanie bym się nie zdecydował. Przy szerokiej kierownicy przednie koło odstaje dość daleko od ściany, niestety czasami to przeszkadza. Moja żona przydzwoniła już w to koło głową parę razy, na szczęście jest dla mnie wyrozumiała i nie mam jeszcze nakazu eksmisji roweru do piwnicy. Rower rzeczywiście ma tendencje do bujania się przy dotknięciu, przez to mam już troszkę brudną ścianę, w miejscu gdzie kierownica uderza o ścianę. Na temat "zestresowania" linek nie jestem w stanie nic powiedzieć, ponieważ linki mam poprowadzone pod dolną rurą przedniego trójkąta, więc nie stykają się z wieszakiem.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem wydają mi się wspomniane już rynienki. Rower zajmuje zdecydowanie mniej miejsca w pomieszczeniu, nie trzeba chyba dodawać, że jest zdecydowanie bardziej stabilny. Jedyną wadą, jak dla mnie, tego rozwiązania jest brudzenie się ścian przy zakładaniu i ściąganiu roweru. Może to rozwiązanie tak ma, może ja jestem niezdany zakładając rower. Choć myślę da się z tym uporać naklejając na ścianę tuż nad i obok rynienek jakiś element, który będzie można łatwo umyć, jeżeli przerysuje się go oponą.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Problem bujania się roweru z pierwszego postu można rozwiązać w prosty sposób - koło połączyć z dolną rurą ramy za pomocą np taśmy z rzepem(pasmanteria) a pedał przed ocieraniem ściany zabezpieczyć jakimś kawałkiem materiału - np stara(ale uwaga - czysta :) skarpeta) nakładana na pedał - dla chcącego nic trudnego.

Napisano

Co do wieszania roweru za przednie koło na ścianie to jest jeszcze jedna fajna sprawa: dla wysokich osób można przykręcić wieszak naprawdę wysoko o wtedy rower wisi daleko od ziemi dzięki czemu zajmuje jeszcze mniej miejsca na wysokości "użytkowej" dla mieszkańców ;)

Zbieram się do tego jak sójka za morze, ale jeden rower chcę sobie wieszać pod sufitem za pomocą linek i bloczków. Jak w końcu się ogarnę z tematem to nie omieszkam się pochwalić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...