dracozao Napisano 19 Października 2011 Napisano 19 Października 2011 Witam! Posiadam seryjne koło z Gianta Yukona sprzed 5 lat. W znalezionej w internecie specyfikacji znalazłem informacje, że jest zbudowane z OBRĘCZE CH18 aluminium 32ot i PIASTY Formula DC20/22. Nie mam pojęcia czy tak jest czy też nie. Zdjęcia obręczy a raczej jedynych informacji jakie na niej są http://img26.imageshack.us/img26/955/pa190103.jpg http://img267.imageshack.us/img267/8696/pa190104.jpg A teraz o co chodzi.... A no o to, że piasta jest pod kasetę 8rz. Liczyłem się z taką możliwością jednak myślałem, że jest tak jak w przypadku obecnych piast czyli 8/9rz. Piasta która posiadam nie była rozbierana przez 5 lat - dopiero wczoraj ją przesmarowałem. Nie wiem czy ma jakieś luzy itp, jednak w środku nie spotkałem nic niepokojącego i smaru też było sporo, brudu raczej nic. Przejechane ma około.... 5tys km. Przeszła mi przez myśl opcja zmiany samej piasty i szprych. Obręcz o dziwo jest raczej prosta. Nie zauważyłem jakiegoś mocnego bicia na niej. Nie wiem ile waży obręcz jednak całe koło waży około 1300g. Tak więc drugą opcją, która mnie bardzo kusi jest poszukanie nowego koła. Wiem, że tematów jest sporo jednak z racji tego, że wkurzony jestem strasznie i mi ucieka pogoda dlatego zakładam temat by ew usłyszeć opinie o przeróbce tego koła lub kupna/budowy nowego koła. Jeśli chodzi o nowe to chciałbym w miarę wytrzymałe koło pod sztywną ramę (nie wiem czy ma to znaczenie). Śmigam po lasach czyli korzenie, kamienie i jakieś małe hopki też się trafią. Moja waga to 95kg i rower około 14kg (z kołem). Za dwa czy lata chcę złożyć fulla (może wykorzystam obecny napęd i hamulce) albo też kupię cały nowy rower. Nie chcę więc wydać za dużo kasy ale też nie mam zamiaru wydać jej jak najmniej. Powiedzmy, że okolice 400zł są do zaakceptowania. Mocowanie tarczy na 6 śrub. Kompromis pomiędzy wytrzymałością i wagą (coś koło 1kg uda się złożyć?). Bardzo bym prosił o linki do sklepów gdzie warto kupić dane koło (czyli gdzie dobrze zaplatają i mają atrakcyjną cenę). Nie chcę się bawić w kupowanie części w różńych sklepach a później składanie tego gdzieś u siebie w mieście. Słucham Waszych opinii A teraz idę wypić melisę bo co chwile coś nie tak
niezniszczalny Napisano 19 Października 2011 Napisano 19 Października 2011 nie napisałeś czy tył czy przód - ale po wadzie, widzę że to tył ja od siebie mogę zaproponować piastę Shimano Deore XT FH-M775 - jak jesteś zainteresowany to pisz na pw
dracozao Napisano 19 Października 2011 Autor Napisano 19 Października 2011 Oczywiście chodzi o tył. Skoro piszę, że kaseta 9rz jest przyczyną zmiany to chyba tył Shimano raczej nie biorę pod uwagę ale dzięki za propozycje
tobike Napisano 19 Października 2011 Napisano 19 Października 2011 jeśli masz bębenek na którym była kaseta 8 rzędowa to bez problemu powinna wejść kaseta 9 rzędowa,
dracozao Napisano 19 Października 2011 Autor Napisano 19 Października 2011 I masz całkowita rację.wykazałem sie głupota i brakiem cierpliwosci. Ostatnie dwie koronki były szczepione i wyglądały jak jedna część.instrukcja i oko do ręki i działa. Proszę o skasowane tematu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.