szakq Napisano 21 Marca 2006 Napisano 21 Marca 2006 powloka ceramiczna jednak sie sciera...a w piascie to jest tez bebenek i on tez czasem moze pasc-tak mialem walsnie ja:(
Grabo Napisano 22 Marca 2006 Napisano 22 Marca 2006 Osobiście jedziłem, majac w tylnym kole uszkodzone szprychy(uderzone czymś, powstałe grube wcięcia, mysiałem je prostować) i nic sie nie działo mimo jazdy z sakwami. U mojego kolegi podczas tej samej wyprawy,w nowym rowerze, poszły 2 szprychy na płaskiej drodze... wiele zależy od indywidualnego przypadku(ilość szprych, jakość, splot, równomierne naciągnięcie) i niekoniecznie koło na starych szprychach musi być słabsze, choć z pewnością, używana szprycha nową już nie jest.
SKARAMANGA Napisano 22 Maja 2006 Napisano 22 Maja 2006 Ja właśnie zaplatam nową, tanią obręcz 3 komorową i oczkowaną na starej deorce i starych szprychach DT i Sapimach. Nawet jak niektóre szprychy są powiginane to przy podciąganiu je naprostuję, a że to są nie cieniowane 2mm na całej długości nic się nie powinno dziać. A jak będzie to koniecznie napisze, by ostrzec innych.
dayus Napisano 28 Maja 2006 Napisano 28 Maja 2006 Moje szprychy przed wlozeniem do nowego koła mialy pewnie z jakieś 2000-3000km(jak nie wiecej) kilka miechów temu wsadziłem te szprychy do nowego kolka i na nim zrobilem juz kolo 1500km i kolo zalicza dosyc ostre gorki, wyscigi itp i nawet sie nei rozcentrowalo. Dodam,ze nie bylo 2 raz centrowane, tylko raz przy zaplataniu.
boss87 Napisano 8 Czerwca 2006 Napisano 8 Czerwca 2006 Hmm ten temat można potraktowac jako małą autoreklamę, czytaj: zmieniasz koło, kupujesz piastę/obręcz u arnika, kup też NOWE szprychy. Ale to może być istny przypadek.
Schwefel Napisano 8 Czerwca 2006 Napisano 8 Czerwca 2006 Nie chcesz nie zmieniaj, twój wybór. Ja wiedząc jak jeżdżę i jakie przeciążenia muszą wytrzymać moje szprychy na pewno bym je zmienił przy składaniu nowego koła.
MrJ Napisano 27 Czerwca 2006 Napisano 27 Czerwca 2006 I bardzo dobrze! Zostawianie szprych to idealny przykład tzw. "dziadowskich oszczędności" - ludzie kupują sobie piasty za 250, obręcze za 150, opona + dętka za stówę, a żal im 40-60 zeta na jakieś lepsze, a przede wszystkim NOWE szprychy - tak się liczy po polsku... :glare:
fylyp Napisano 27 Czerwca 2006 Napisano 27 Czerwca 2006 ja z racji preferowanego stylu jazdy (skoki różnej maści) do nowych kół kupuje nowe szprychy. zazwyczaj jak wymieniam obręcz to jest ona inna niż poprzednia i stare szprychy nie pasują. Ale nówki (DT), dobrze zaplecione też pękają. Wtedy używam jakiejś starej w miejsce pękniętej. A jak pęknie znowu to jest to inna szprych (z tych nowych).
witt2 Napisano 27 Czerwca 2006 Napisano 27 Czerwca 2006 ja uważam jak Nie chcesz nie zmieniaj, twój wybór. Ja wiedząc jak jeżdżę i jakie przeciążenia muszą wytrzymać moje szprychy na pewno bym je zmienił przy składaniu nowego koła. nowe koło : to dla mnie nowa piasta, nowa obrecz i nowe szprychy i to jest nowe koło . moze sie nie znam ale podczas jazdy działaja jakięś siły na szprychy i to powoduje zmęczenie materiału , tak mi sie wydaje przynajmniej
Mr0wa_1991 Napisano 2 Września 2006 Napisano 2 Września 2006 Ja jakies 3 godziny temu przylazlem do domciu z swiezo zaplecionymi szprychami (starymi oczywiscie). jednak nie uwazam ze musze koniecznie zmienic stare na nowe... Moj styl jazdy to popieprzanie z kosmiczna predkoscia a nie jumpy, dropy itd... Jk cos mi sie stanie to opowiem (o ile bede w stanie dosc do klawiatury )
Panika Napisano 17 Listopada 2006 Napisano 17 Listopada 2006 Ludzie co wy gadacie?? Nie znam sie na tym, ale wydaje sie mi, że przez szprychy ogromne siły są przenoszone :!!: . Ile razy walnąłeś w krawężnik? albo nie wyrobiłeś przed korzeniem na zjeździe? to przecierz take uderzenia powoduja odkształcenia szprychy. Pod wpłyem tych właśnie sił szprychy rozciagaja sie odkształcaja sie i bóg wie co jeszcze! A teksty typu ,,stare szprychy do xc mogą być" to szaleństwo. Mój tato w szosówce wymienił sobie obręcz bo mu zdechła (oczywiscie zostawił stare szprychy) i po kilku km popękały mu szprychy! i to nie jedna a kilka. Tato miał bliskie spotkanie z asfaltem :/przy prędkości (na szczęście) 30 km/! W przyszłym sezonie chce sobie nowe koło złożyć i nawet przez myśl mi nie przeszło żeby przekładać szprychy ze starego koła
dayus Napisano 17 Listopada 2006 Napisano 17 Listopada 2006 Masz fajny nick - PANIKA! Panikujesz i tyle. ja robie juz ktorys tysiac na starych szprychac i teraz bede przekaldał piaste i równeiz zostawie stare szprychy i wiem,ze nic sie z nimi nie stanie!
szakq Napisano 17 Listopada 2006 Napisano 17 Listopada 2006 a ja uwazam ze gluoty gadasz teraz bo szprychom roznicy nie robi zadnej obrecz ale ich wlasny przebieg jak cos wiec jaka jest szans ze akurat kilka szprych mialo fabryczny przebieg na poziomie akurat np 10000km a po 10030km wszystkie rowno pekly?
Blizzard Napisano 5 Grudnia 2006 Napisano 5 Grudnia 2006 mam w wlanach w niedalekiej przyszłosci zmienic sobie piaste tylna (novatec). Moje obecne kolo ma juz 2900km. Ostatnio musialem podciągnąć troszeczke szprychy bo zacząłem ostre treningi XC (cos w stylu namiastki TransCarpatii). Moje szprychy to czarne Sapim. Czy w tym wypadku mozna jezdzic na starych szprychach? Ja juz sie w tym temacie pogubilem :glare:
Ślawus Napisano 5 Grudnia 2006 Napisano 5 Grudnia 2006 Moje szprychy to czarne Sapim. Czy w tym wypadku mozna jezdzic na starych szprychach? Sapim nie ma w swojej ofercie czarnych szprych. według mnie nie można, a poza tym prawdopodobnie długość szprych nie będzie się zgadzała.
dayus Napisano 5 Grudnia 2006 Napisano 5 Grudnia 2006 @Ślawus - nie orientujesz sie w temacie,to sie nie udzielaj, jesli nie jesteś tego pewny!!! http://www.velo.com.pl/sapim/sapim_05.htm pzdr
Ślawus Napisano 5 Grudnia 2006 Napisano 5 Grudnia 2006 @Ślawus - nie orientujesz sie w temacie,to sie nie udzielaj, jesli nie jesteś tego pewny!!! http://www.velo.com.pl/sapim/sapim_05.htm pzdr faktycznie, sapim produkuje czarne szprychy, jednak mój błąd był spowodowany tym, że na stronie producenta zaznaczenie faktu produkcji takich szprych jest tylko w opcjach , a na stronie jakiejkolwiek szprychy nie ma o tym żadnej wzmianki. poza tym to była tylko część mojej wypowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.