McStadt Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam, ponieważ z zakupu Corrateca SuperBow wyszły nici, nadal poszukuję ramy pod budowę roweru na przyszły sezon. Chcę przeznaczyć na ten cel do 1 kPLN, priorytetem jest wysoka sztywność. Rozpatruję dwie opcje: Radon ZR Race Team Waga: ok. 1630g Materiał: aluminium 7005 potrójnie cieniowane Stery: zintegrowane Średnica rury podsiodłowej (wew.): 31.6mm Inne: rama wyłącznie pod łożyska wciskane Geometria: Radon ZR Race Team Author Egoist Waga: ok. 1650g Materiał: aluminium 6069-T6 (R6) potrójnie cieniowane Stery: zintegrowane FSA Orbit C-40 1,5"x1-1/8" Średnica rury podsiodłowej (wew.): 31.6mm Geometria: Author Egoist Moja waga to ok. 83 kg. Na bazie ramy chcę zbudować rower do startu w maratonach. Wizualnie bardziej podoba mi się Radon, ale jak pisałem wyżej, pierwszeństwo ma sztywność. Czy ktoś ma doświadczenia z użytkowaniem obu ram? Która będzie lepszym wyborem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Jeśli chodzi o sztywność to na pewno Radon lepiej wypada. Mam zr teama i jeszcze nie spotkałem tak sztywnej ramy. Zr race jest odchudzony ale profile rur są takie same. Natomiast nie wierzyłbym w wagę katalogową mój był znacznie cięższy niz podali na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 19 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Eloo, porównywałeś obydwie ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 akurat egoista z tego rocznika nie miałem okazji, natomiast wcześniejszy 2006 czy 2007 tak i rama była znacznie bardziej wiotka od radona, w ogóle nie robiła wrażenia że to wysoki model ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Egoist z 2006 roku a Egoist 2011 to dwie zupełnie inne kostrukcje- inny dostawca rur, inne procesy, inna konstrukcja. Więc Twoje porównanie jest lekko nie trafione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McStadt Napisano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Przeglądając posty na forum faktycznie znalazłem wiele przykładów "składających się" Authorów, ale wszystkie dotyczyły starszych rocznikowo modelów. Zgadzam się więc z durnymkotem, że porównując wersję z 2011 z wcześniejszymi odsłonami można wyciągnąć mylące wnioski, dlatego zależy mi na opiniach użytkowników ram wyprodukowanych w tym roku. W międzyczasie poczytałem nieco o łożyskach press fit, które mają zastosowanie w ramach Radona. Wychodzi na to, że oparcie łożysk na ściankach mufy suportu korzystnie wpływa na sztywność konstrukcji - rura jest najzwyczajniej mniej podatna na wyginanie niż "pręt", jaki tworzy łożysko zewnętrzne z mufą. Plus dla Radona. Dodatkowo mam możliwość kupienia go za mniejsze pieniądze. durnykot, masz jakieś doświadczenia z Egoistem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerbeam1 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 moim skromnym zdaniem Radon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Ale Panowie... jakieś doświadczenia czy tylko bo "Radon ma fajny napis" ? Ja też mam m.in. Radona w domu ale nie odważyłbym się wskazać sztywniejszego bo z Authorem nie miałem do czynienia... bo napis etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2011 durnykot, masz jakieś doświadczenia z Egoistem? Jeździłem na Egoiście ( rocznik 2009 - przed wprowadzeniem obecnego modelu) ponad dwa lata i mimo szczerych chęci nie mogę narzekać na brak sztywności, trzaski, czy inne tego typu problemy. Na nowym przejechałem jakieś 40-50 km ,a to za mało aby wymiernie ocenić konstrukcję. Zakładam jednak ,ze stoi ona na co najmniej tym samym poziomie co moja Nie znaczy to ,ze będę gloryfikował Egoista i stawiał go ponad Radonem, bo nie o to chodzi. Radon jest niezłą marką i mając okazje pojeździć na rowerze złożonym na ramie takiej jak ta http://www.bike-center.pl/index.php?p4253,radon-zr-team-black-18-rama mogę stwierdzić ,że obydwie ramy prezentowały podobną klasę. Radon jedynie wyróżniał się anodowaną ramą i nieco lepiej podjeżdżał ,ale bardziej odpowiadał mi stabilniejszy Egoist. Natomiast nie odczułem różnic w sztywności ramy . Różnicę w sztywności poczułem jeżdżąc na Liteville'u 101 ,ale to trochę inna klasa. W przypadku nowych Radonów wspomniane łożyska press-fit są dla mnie sporym minusem- odpada bezproblemowy montaż innych korb niż kompatybilnych z systemem HTII- plusem dla Radona jest deklarowana mniejsza waga. Plusem dla Authora są powiększone łożyska w sterach, minusem waga i typowy dla Authora kiepski lakier. Oddzielna kwestia jest estetyka ram- jeśli kupowałbym oczami- Radon wygrywa bezapelacyjnie. A propos sztywności- dla mnie wymierna jest ocena sztywności całego roweru- rama nie jest jedynym elementem mającym wpływ na wynik końcowy , więc trudno jednoznacznie wskazać,ze rower zbudowany na Radonie będzie sztywniejszy niż ten zbudowany na ramie Authora. Mając jednak możliwość kupna nowego Radona za mniejsze pieniądze chyba bym się na niego skusił- choćby ze względów finansowych. Tu jest wątek z rowerem złożonym na ramie Egoist 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/95495-rower-author-egoist/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Można jeszcze dodać że Radon jest tak dobry, jak dobry jest Cube. Ramy Radona to bliźniacze modele Cuba rebrandowane dla H&S Bikes Discount. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 firma może jest własnością Cuba, ale to nie są identyczne ramy z inną naklejką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Cube nie jest właścicielem Radona i nigdzie tego nie napisałem Cube produkuje ramy dla H&S którego brandem jest Radon. Niektóre ramy różnią się detalami a niektóre są po prostu poprzednim rocznikiem ram Cube-a. Ciekawostka: jak kupujesz np. hak do Radona to H&S wysyła Ci hak do Cube-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Cube nie produkuje ram radona, w obu przypadkach, a także w przypadku authora producentem ram jest tajwański kinesis. Patrząc na spawy ramy Pixiona i wagę authora - brałbym radona, pratrząc na tabelki z geometrią jednak authora (ciut dłuższy, łagodniejszy kąt głowki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonsky Napisano 24 Października 2011 Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Sory że troche przyofftopuje, ale dlaczego nie wyszło z Corratec'em? Jeżeli problemem była dostępność to znalazłem ostatnio rame WC na allegro: http://allegro.pl/rama-corratec-super-bow-world-cup-super-i1887151677.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.