Skocz do zawartości

[rama] Radon ZR Race Team vs Author Egoist - która lepsza?

McStadt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ z zakupu Corrateca SuperBow wyszły nici, nadal poszukuję ramy pod budowę roweru na przyszły sezon. Chcę przeznaczyć na ten cel do 1 kPLN, priorytetem jest wysoka sztywność.

Rozpatruję dwie opcje:

Radon ZR Race Team

Waga: ok. 1630g

Materiał: aluminium 7005 potrójnie cieniowane

Stery: zintegrowane

Średnica rury podsiodłowej (wew.): 31.6mm

Inne: rama wyłącznie pod łożyska wciskane

Geometria: Radon ZR Race Team

Author Egoist

Waga: ok. 1650g

Materiał: aluminium 6069-T6 (R6) potrójnie cieniowane

Stery: zintegrowane FSA Orbit C-40 1,5"x1-1/8"

Średnica rury podsiodłowej (wew.): 31.6mm

Geometria: Author Egoist

Moja waga to ok. 83 kg. Na bazie ramy chcę zbudować rower do startu w maratonach. Wizualnie bardziej podoba mi się Radon, ale jak pisałem wyżej, pierwszeństwo ma sztywność.

Czy ktoś ma doświadczenia z użytkowaniem obu ram? Która będzie lepszym wyborem?

Przeglądając posty na forum faktycznie znalazłem wiele przykładów "składających się" Authorów, ale wszystkie dotyczyły starszych rocznikowo modelów. Zgadzam się więc z durnymkotem, że porównując wersję z 2011 z wcześniejszymi odsłonami można wyciągnąć mylące wnioski, dlatego zależy mi na opiniach użytkowników ram wyprodukowanych w tym roku.

W międzyczasie poczytałem nieco o łożyskach press fit, które mają zastosowanie w ramach Radona. Wychodzi na to, że oparcie łożysk na ściankach mufy suportu korzystnie wpływa na sztywność konstrukcji - rura jest najzwyczajniej mniej podatna na wyginanie niż "pręt", jaki tworzy łożysko zewnętrzne z mufą. Plus dla Radona. Dodatkowo mam możliwość kupienia go za mniejsze pieniądze.

durnykot, masz jakieś doświadczenia z Egoistem?

• Mod Team
durnykot, masz jakieś doświadczenia z Egoistem?

Jeździłem na Egoiście ( rocznik 2009 - przed wprowadzeniem obecnego modelu) ponad dwa lata i mimo szczerych chęci nie mogę narzekać na brak sztywności, trzaski, czy inne tego typu problemy. Na nowym przejechałem jakieś 40-50 km ,a to za mało aby wymiernie ocenić konstrukcję. Zakładam jednak ,ze stoi ona na co najmniej tym samym poziomie co moja

Nie znaczy to ,ze będę gloryfikował Egoista i stawiał go ponad Radonem, bo nie o to chodzi. Radon jest niezłą marką i mając okazje pojeździć na rowerze złożonym na ramie takiej jak ta

http://www.bike-center.pl/index.php?p4253,radon-zr-team-black-18-rama

mogę stwierdzić ,że obydwie ramy prezentowały podobną klasę. Radon jedynie wyróżniał się anodowaną ramą i nieco lepiej podjeżdżał ,ale bardziej odpowiadał mi stabilniejszy Egoist. Natomiast nie odczułem różnic w sztywności ramy .

Różnicę w sztywności poczułem jeżdżąc na Liteville'u 101 ,ale to trochę inna klasa.

W przypadku nowych Radonów wspomniane łożyska press-fit są dla mnie sporym minusem- odpada bezproblemowy montaż innych korb niż kompatybilnych z systemem HTII- plusem dla Radona jest deklarowana mniejsza waga. Plusem dla Authora są powiększone łożyska w sterach, minusem waga i typowy dla Authora kiepski lakier.

Oddzielna kwestia jest estetyka ram- jeśli kupowałbym oczami- Radon wygrywa bezapelacyjnie.

A propos sztywności- dla mnie wymierna jest ocena sztywności całego roweru- rama nie jest jedynym elementem mającym wpływ na wynik końcowy , więc trudno jednoznacznie wskazać,ze rower zbudowany na Radonie będzie sztywniejszy niż ten zbudowany na ramie Authora.

Mając jednak możliwość kupna nowego Radona za mniejsze pieniądze chyba bym się na niego skusił- choćby ze względów finansowych.

Tu jest wątek z rowerem złożonym na ramie Egoist 2011

http://www.forumrowerowe.org/topic/95495-rower-author-egoist/

Cube nie jest właścicielem Radona i nigdzie tego nie napisałem :) Cube produkuje ramy dla H&S którego brandem jest Radon. Niektóre ramy różnią się detalami a niektóre są po prostu poprzednim rocznikiem ram Cube-a.

Ciekawostka: jak kupujesz np. hak do Radona to H&S wysyła Ci hak do Cube-a ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...