Enfoque Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Hej, Podczas ubiegłego sezonu przy odpowiednim odżywianiu udało mi się zrzucić 5kg, poprzez obniżenie dziennej kaloryczności o 15%. Od 1 października nie jeżdżę, postanowiłem psychicznie odpocząć od ustalonego żywienia oraz fizycznie od roweru, biegam i pływam rekreacyjnie co drugi dzień. Mam 18 lat, 173cm wzrostu, 1 października waga wskazała 59kg. Nawyk jedzenia 3000-3500kcal dziennie wynikających z intensywnego wysiłku pozostał, i teraz dzienna nadwyżka kaloryczna wynosi mniej niż 800kcal (zjadam średnio 3200kcal), oczywiście moja dieta wciąż pozbawiona jest tłuszczy nasyconych, cukru (wliczając wszystkie słodycze), a obfita w warzywa i owoce, węglowodany o niskim IG jak brązowy ryż, kasze oraz makarony i chude mięso jak pierś z indyka i kurczaka + tłuszcze wielonasycone i ryby, jaja, czyli wszystko tak jak powinno być, tylko w nadmiernych ilościach. Co weekend jest jakiś wypad na pizzę czy tłustszy obiad, cały rok tego nie ma, trzeba się nacieszyć Czuję się źle, widzę, że brzuch mi rośnie a waga po 18 dniach przerwy od roweru wzrosła o 3-4kg. Zastanawiam się w jakim stopniu jest to woda, a w jakim tłuszcz... Czytając różne artykuły można wysnuć wniosek, że 1kg tłuszczu to ~7000kcal, które zostały niewykorzystane i zalegają w postaci tkanki tłuszczowej. Mogę pozwolić sobie na 2-4kg przybrania na wadze, bo kogo to obchodzi jak się wspinam w połowie października? Pierwsze starty dopiero w kwietniu, a ja zaczynam kręcić 31 października, tak więc te kg zrzucę bez mniejszego problemu. TEORETYCZNIE (wiadomo, że każdy organizm zareaguje inaczej) dzieląc 7000kcal na 30 dni, wychodzi 250kcal nadmiaru kalorycznego/dzień (dla 1kg tłuszczu), a mój nadmiar wynosi poniżej 800kcal, czyli na nie muszę się martwić, że przytyję więcej niż 4kg? Swoją drogą to uwielbiam jeść haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 moj swiezy bilans 10kg w miesiac oczywiscie lepiej przeciwdzialac, niz pozniej leczyc dieta, ale przede wszystkim odpowiedz sobie pytanie, na ile jestes pro/zdeterminowany, ale bez specjalnych zabiegow uzasadniony nadmiar kg w ilosci 3-5 bez trudu zrzucisz do konca budowania bazy, a do 1 startu bedziesz w pozytywnym punkcie wyjscia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 nabial, kurczę, 10 kg w miesiąc???? To ja nie wiem, ile ty jesz teraz . Każdy coś tam w roztrenowaniu przybiera, część z tego to woda którą organizm zatrzymuje po ustaniu treningów, ale większość to tłuszcz. Jak ci z bilansu wychodzi że przytyjesz ~4kg to pewnie przytyjesz z 6kg (+2 kilo wody w mięśniach). Niespecjalnie warto. Lepiej już obniżyć tą kaloryczność do ~2000kcal, to żaden problem jak mniej trenujesz, ot, będziesz trochę głodny dwa -cztery dni. A później nie będziesz się musiał męczyć ze zrzucaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaxp Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 a to ja mam całkowicie odwrotnie wogole nie tyje w okresie przejsciowym i moge nawet schudnąć poprostu jak tak intensywnie nie trenuje to nie chce mi się tak jeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 "Mam 18 lat, 173cm wzrostu, 1 października waga wskazała 59kg" Chudy jak szkapa jestes, nie ma sie czym przejmowac. Dla mnie kwiecien na pierwszy start to za pozno, szczegolnie ze rower wlaczasz juz od pazdzirnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Klosiu - no wlasnie jem troche wiecej, niz jezdzac na rowerze, a ten zostal odstawiony calkowcie...troche dodmuchalem sie na silowni, ale efekt i tak wprawil mnie w oslupienie tym bardziej, ze wizualnie przybyly mi max 1-2cm w pasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enfoque Napisano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Po pierwszym tygodniu od przerwania treningów myślałem, że mam jakiś problem z podwyższonym cukrem, bo nie szło wytrzymać w godzinach popołudniowych i wieczorem by nie zjeść kilograma słodkich owoców czy ponad 150g makaronu/ryżu na słodko, mimo pełnego brzucha (np. po obiedzie) ssało mnie jak nie wiem. Zrobiłem jednak kompletne badania krwi i wyszły idealnie, wszystkie parametry "w środku" podanych stref, tylko białe krwinki w dolnych granicach, lekarz nie potrafił mi powiedzieć dlaczego, sam stwierdził że moja dieta jest bardzo w porządku. Wracając ze szkoły wstąpiłem do apteki i poprosiłem o jakiś lekki lek na zatrzymanie zwiększonego łaknienia, aptekarka zaoferowała "Błonnik z ananasem z dodatkiem chromu" firmy BioGarden, 15zł za 100 tabletek - tak na 2 tygodnie. Dam znać czy coś to pomoże, wieczory to naprawdę dla mnie katorga - cały czas myślę o jedzeniu - dodam, że gdy trenuję takich problemów nie ma... @kapsell - mam skłonności do przybierania masy, a ponad 5kg "kolarskiej nadwagi" to już mały problem, wiadomo że ograniczenie kaloryczne by ją zrzucić jest trochę ryzykowne (nawet gdy wynosi tylko ~15%) jeśli chodzi o regenerację - często trenuję na granicy przemęczenia więc to ważne - kiedy bilans jest bliski 0 czuję się po prostu spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulek93 Napisano 21 Października 2011 Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Obliczcie sobie podstawowe zapotrzebowanie na kalorie i pomnóżcie je przez 7. Jeśli macie pulsometr to zliczcie spalone kalorie z całego tygodnia i dodajcie je do zapotrzebowania podstawowego, a na koniec podzielcie ten wynik przez 7 i wyjdzie wasze dziennie zapotrzebowanie na kalorie. Przykładowo dla zawodnika o wadze 65 kg, który ma 4 treningi w tygodniu po 2 godziny (1400 kcal) każdy. Podstawowe zapotrzebowanie: 24 x 65 x 7 = 10920 Spalone kalorie w tygodniu: 5600 kcal Zapotrzebowanie tygodniowe: 10920 + 5600 = 16520 Zapotrzebowanie dzienne: 2360 kcal Wiadome, że jeśli ktoś pracuje dodatkowo fizycznie, to podstawowe zapotrzebowanie należy pomnożyć przez 1.2-1.4. W taki sposób można wyliczyć sobie zapotrzebowanie kaloryczne na każdy okres treningowy i wtedy nie będzie problemów z utrzymaniem wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.