Skocz do zawartości

[Hamulce] Czy bezprzewodowe zastąpią te tradycyjne?

syrion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio po przeczytanym artykule zacząłem się zastanawiać, czy tego typu hamulce ze swoją niezawodnością są w stanie zastąpić tradycyjne tarcze? Jak myślicie czy profesjonaliści w ogóle wezmą coś takiego pod uwagę. Ja osobiście jestem sceptycznie nastawiony.

Napisano

Przekombinowane. Czujniki w gripach? Czyli wystarczy mocniej chwycić kierownicę na zjeździe i mamy darmową naukę latania. Poza tym to dodatkowe elementy do zepsucia. Już o tym, że baterie mogą gdzieś w trasie paść, nawet nie wspominam.

Napisano

Kompletnie mnie to nie przekonuje. Co jeśli zjedziesz z krawężnika? Nacisk na grip będzie duży... OTB? Moim zdaniem, żeby ludzie na to poszli, musiałoby to być lżejsze niż normalne hamulce, mieć lepsze działanie, cena minimalnie większa ( zależy od modelu ), wyglądać ładnie. Zgadzam się z kolegami wyżej. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że system padnie podczas zjazdu lub np ludzie z laptopami.

• Mod Team
Napisano

Do górala czy szosówki może i się nie nadadzą, ale w rowerze elektrycznym lub miejskim mogą okazać się fajnym "gadżetem" dla osób lubiących nowinki technologiczne. ;)

Napisano

Nic takiego nigdy nie przejdzie :) może w dalekiej przyszłości jak udoskonalą to jakoś, że to będzie np elektromagnes który zaciska się przy tarczy i będzie to mega mało ważyć, no ale rower jest urządzeniem mechanicznym, i niech tak pozostanie :)

• Mod Team
Napisano

Volkswagen kiedyś robił elektroniczny hamulec, podobnie mercedes. wszystko pięknie do czasu gdy nie braknie zasilania lub elektronice nie odbije a w tedy ... obyś miał grube podeszwy :D zdarzało sie ze podczas jazdy po prostu nie było hamulców! to jest nie dopuszczalne.

Fakt ze można w rowerze urwać linke czy przewód i wyjdzie na to samo ale spraw bezpieczeństwa elektronice sam osobiście bym nie powierzył. Juz nie wspominająć o wzroście wagi, ewentualnym zapewne drogim przeglądzie - serwisie. Ale bez przewodowe przerzutki mysle ze by sie przyjęły :P

Napisano

Fakt ze można w rowerze urwać linke czy przewód i wyjdzie na to samo

Ale najczęściej widać stan zużycia przewodu / linki :), a z bateriami już tak ciekawie nie jest, bo te wskaźniki z użycia zazwyczaj można sobie o kant d... rozbić, na dodatek przy uszkodzeniu mechanicznym, zawsze coś można z hamulcem zrobić, a z elektroniką ? :thumbsup:

Napisano

Nie widzę żadnych potencjalnych zalet takiego systemu, za to wad jest cała masa. Profesor Hermanns chyba powinien się zastanowić czy jego wynalazek będzie komukolwiek potrzebny.

• Mod Team
Napisano

Pomysł wydaje sie świetny dla zastosowania w "Concep Bike" (o ile takie coś jest :D), skoro concept car wyglądają jak ... wyglądają to czemu rower nie może? :D

Napisano

Hmm biorąc pod uwagę skok technologiczny jaki sie dokonuje wręcz we wszystkich dziedzinach naszego życia, jestem daleki od spisywania na straty tego typu wynalazków.....

Napisano

No w sumie jak wprowadzą to na rynek to hydraulika stanieje, a takich elektronicznych hamulców raczej nikt nie kupi. A mocniejsze naciśnięcie na gripy żeby zahamować to największa głupota.

• Mod Team
Napisano

Ja tam nie widzę większych szans żeby to się przyjęło. Dobre hamulce i dobrze poprowadzone przewody i nie ma żadnego problemu. Hamowanie "ściskaniem gripa" na pewno nie przejdzie, jakby dać tam klasyczną klamkę działającą analogowo to już bardziej, ale i tak będzie to tylko ciekawostką, podobnie jak elektroniczne przerzutki, które są już od jakiegoś czasu dostępne, ale jakoś się nie przyjęły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...