syrion Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Ostatnio po przeczytanym artykule zacząłem się zastanawiać, czy tego typu hamulce ze swoją niezawodnością są w stanie zastąpić tradycyjne tarcze? Jak myślicie czy profesjonaliści w ogóle wezmą coś takiego pod uwagę. Ja osobiście jestem sceptycznie nastawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Według mnie troche bez sansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syrion Napisano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2011 dlaczego bez sensu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Po co kombinować skro można poprowadzić zwykły przewód hamulcowy, a nie dokładać wagi. Proste urządzenia są zwykle najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Przekombinowane. Czujniki w gripach? Czyli wystarczy mocniej chwycić kierownicę na zjeździe i mamy darmową naukę latania. Poza tym to dodatkowe elementy do zepsucia. Już o tym, że baterie mogą gdzieś w trasie paść, nawet nie wspominam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 18 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Jasiu: Mam bezprzewodową klawiaturę. Zdzisiu: Ja słuchawki. Heniu: A ja hamulce w rowerze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorder Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Ja to bym nie za bardzo zaufał takim hamulcom chamulcą. Ale na przerzutki bym się pokusił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 W ostatnim numerze MR jest artykuł o bezprzewodowych (elektrycznych) przerzutkach, ale o hamulcach słyszę pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 i odrazu na trasach pojawią się maniaki z laptopami i beda stukac kody które przechwycą sygnał zeby potem poogladac kto dalej poleci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Kompletnie mnie to nie przekonuje. Co jeśli zjedziesz z krawężnika? Nacisk na grip będzie duży... OTB? Moim zdaniem, żeby ludzie na to poszli, musiałoby to być lżejsze niż normalne hamulce, mieć lepsze działanie, cena minimalnie większa ( zależy od modelu ), wyglądać ładnie. Zgadzam się z kolegami wyżej. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że system padnie podczas zjazdu lub np ludzie z laptopami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Pożyjemy, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 18 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Do górala czy szosówki może i się nie nadadzą, ale w rowerze elektrycznym lub miejskim mogą okazać się fajnym "gadżetem" dla osób lubiących nowinki technologiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 To jest przekombinowana technologia. Bez fizycznego połączenia dźwigni z hamulcem wyczucie hebla będzie bardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nic takiego nigdy nie przejdzie może w dalekiej przyszłości jak udoskonalą to jakoś, że to będzie np elektromagnes który zaciska się przy tarczy i będzie to mega mało ważyć, no ale rower jest urządzeniem mechanicznym, i niech tak pozostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ja uważam, że prędzej zrobią seryjny ABS w rowerach niż bezprzewodowe hamulce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Volkswagen kiedyś robił elektroniczny hamulec, podobnie mercedes. wszystko pięknie do czasu gdy nie braknie zasilania lub elektronice nie odbije a w tedy ... obyś miał grube podeszwy zdarzało sie ze podczas jazdy po prostu nie było hamulców! to jest nie dopuszczalne. Fakt ze można w rowerze urwać linke czy przewód i wyjdzie na to samo ale spraw bezpieczeństwa elektronice sam osobiście bym nie powierzył. Juz nie wspominająć o wzroście wagi, ewentualnym zapewne drogim przeglądzie - serwisie. Ale bez przewodowe przerzutki mysle ze by sie przyjęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Fakt ze można w rowerze urwać linke czy przewód i wyjdzie na to samo Ale najczęściej widać stan zużycia przewodu / linki , a z bateriami już tak ciekawie nie jest, bo te wskaźniki z użycia zazwyczaj można sobie o kant d... rozbić, na dodatek przy uszkodzeniu mechanicznym, zawsze coś można z hamulcem zrobić, a z elektroniką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nie widzę żadnych potencjalnych zalet takiego systemu, za to wad jest cała masa. Profesor Hermanns chyba powinien się zastanowić czy jego wynalazek będzie komukolwiek potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Pomysł wydaje sie świetny dla zastosowania w "Concep Bike" (o ile takie coś jest ), skoro concept car wyglądają jak ... wyglądają to czemu rower nie może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gbk Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Taaa, na bluetootha albo wifi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Hmm biorąc pod uwagę skok technologiczny jaki sie dokonuje wręcz we wszystkich dziedzinach naszego życia, jestem daleki od spisywania na straty tego typu wynalazków..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 No w sumie jak wprowadzą to na rynek to hydraulika stanieje, a takich elektronicznych hamulców raczej nikt nie kupi. A mocniejsze naciśnięcie na gripy żeby zahamować to największa głupota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 22 Października 2011 Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Problem z bateriami można rozwiązać podłączając dynamo ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Dynamo, pradnica pozniej alternator i sprężarka na koncu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Ja tam nie widzę większych szans żeby to się przyjęło. Dobre hamulce i dobrze poprowadzone przewody i nie ma żadnego problemu. Hamowanie "ściskaniem gripa" na pewno nie przejdzie, jakby dać tam klasyczną klamkę działającą analogowo to już bardziej, ale i tak będzie to tylko ciekawostką, podobnie jak elektroniczne przerzutki, które są już od jakiegoś czasu dostępne, ale jakoś się nie przyjęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.