netta1987 Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 kto mi może pomóc z doborem nowego roweru i tak na wstępie miałem anthema 2008 rozmiar L z mostkiem 110 6* sztyca 350 wysunięta na 3 cm od ogranicznika kierownica 600mm prosta amor sid 2009 na 100mm pasował mi bardzo ale niestety rama nie wytrzymała i zakończył swego żywota i szukam czegoś w 29 calach o zbliżonej charakterystyce geometrycznej czyli długości poziomej i wysokości i tu zaczynają się dla mnie schody bo nie wiem jak to odnieść do siebie w 26 i 29 cali jak ktoś by mi mógł podać jakieś przykładowe rowery podobne w geo był bym wdzięczny a budżet to około 12000zł (słownie dwanaście tysięcy) myślę że jeśli było by ht to było by ok ale full o skoku około 100mm to już wcale bajka. ps. najlepiej koło 9000 bym miał na zmianę kół która pewnie będzie niemal konieczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A może garść więcej informacji? Np. wzrost, TT, nogi długie czy krótkie. L w Anthemie z 2008 mówi mi tyle samo co XXL w 5.Spocie z 2007... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2011 wzrost 186-8 noga od pasa do ziemi czyli raczej proporcjonalne ręce raczej długie sory że nie podam dokładnie pomiarów ale niestety jestem w uk i nie mam jak się pomierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Whatever - i tak nie ma złotej reguły Jeżeli już przyjmować jakieś założenie, to takie że jeżeli rama jeździ na większych kołach, to nie oznacza automatycznie, sama też jest większa i trzeba brać rozmiar mniej. Przykład z życia to Sultan, którego udało mi się niedawno porządnie objechać. Rozmiar L ma TT zbliżoną do mojego aktualnego HT (też L/20), i podobnie jak w nim - czuć było że jest przymała. Na oko dla twojego wzrostu pasuje TT w przedziale 60-62 cm i w takich okolicach bym szukał. Najlepiej of course objechać. Edytowane 17 Października 2011 przez Sol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi