Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 13

Odi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam roweru do dojazdów wszędzie, gdy tylko pogoda na to pozwala :)

Chociaż przyznam, że w przypadku pogody takiej jak wczorajsza warszawska, chęć mi jednak mija.

Dzisiejszy poranek wynagrodził mi wczorajszą mękę :) Przecudne słonko, ciepło, super.

Nie ma złej pogody na rower, jeżdżę w każdą, hardcor ze mnie? W pracy już się przyzwyczaili ;) Choć to bardzo konserwatywna instytucja... może nie trafię na dywanik do dyrekcji za to ;)

Ja prześmigałem już całą zimę do pracy na rowerze, a że pracuję w małej firmie to wszyscy się już przyzwyczaili. Tygodniowo wychodzi mi 150-250 km. Od kiedy zaczął padać śnieg, wymieniłem 5 kompletów klocków do v-brake, łańcuch był pokryty rdzą prawie codziennie, a że czasem nocuje u dziewczyny, to nawet u niej mam mini zestaw do czyszczenia łańcucha :P (butelka po nestea, smar, szmata).

Mnie trochę szkoda roweru na jazdę bo błotnośniegowej brei po mieście. Do lasu - to co innego - ale niestety nie dojeżdżam do pracy przez las :)

Dzisiaj za to wypróbowałam nowe błotniki do kolarki - SKS RaceBlade. Całkiem fajny patent - łatwo się montuje, ładne są i funkcjonalne - mają nawet chlapacze.

Ale drogie jak cholera. Wziąwszy pod uwagę, że rower kosztował mnie 1350 zł to błotniki za 175 znacznie podnoszą jego wartość ;) Jak też inne komponenty, które do niego już dokupiłam.

Pojechalem do pracy "naokolo" ryzykujac spoznienie, dojezdzam do robotki i co widze - radiowoz wklejony w ciezarowke, ulica zablokowana, brak dostepu do posesji...jak bym wiedzial to bym pojechal jeszcze "naokolej" ;D

POZDRo-:ver

Jazda po ulicach to ciągłe hamowanie przez światłami, a że ważę 90 kg, rower 15 kg, do tego zatrzymanie z 25-30km/h - klocki znikają momentalnie. W piątek założyłem nowe klocki, tylnych nie ma już w 50%...... Na allegro robię już zakupy hurtem po 4,9 zł za komplet na koło :ermm: .

• Mod Team

Ja prześmigałem już całą zimę do pracy na rowerze, a że pracuję w małej firmie to wszyscy się już przyzwyczaili. Tygodniowo wychodzi mi 150-250 km. Od kiedy zaczął padać śnieg, wymieniłem 5 kompletów klocków do v-brake, łańcuch był pokryty rdzą prawie codziennie, a że czasem nocuje u dziewczyny, to nawet u niej mam mini zestaw do czyszczenia łańcucha :P (butelka po nestea, smar, szmata).

Jazda po ulicach to ciągłe hamowanie przez światłami, a że ważę 90 kg, rower 15 kg, do tego zatrzymanie z 25-30km/h - klocki znikają momentalnie. W piątek założyłem nowe klocki, tylnych nie ma już w 50%...... Na allegro robię już zakupy hurtem po 4,9 zł za komplet na koło :ermm: .

Gdybym miał tak często wymieniać klocki, to bym chyba zbankrutował.. :P

Mam pytanie hamują?Tak?To po co je zmieniać zmienisz kilka par i masz na nową obręcz.Ja całą zimę przejeździłem na jednym komplecie.

Całą zimę, czyli ile km i w jakich warunkach?

Inaczej zużywasz klocki jeżdżąc po mieście, po mokrej ulicy, inaczej poza miastem, gdzie mniej hamujesz.

Na maratonach klocki też potrafią zużyć się całkowicie, wystarczy błoto i częste hamowanie, kto jeździ ten wie.

Mój rower jest cały czas w syfie, który zbieram z mokrej ulicy, nawet go już nie czyszczę, tylko o napęd dbam

Przejazd z Piastowa gdzie mieszkam do pracy (Białołęka) to 26 km. Po drodze muszę często hamować, bo co chwilę światła i hamowanie, a zatrzymywać mam co, ważę sporo,

Ostatnio klocki zjechałem do tego stopnia, że metal tarł o metal, a na obręczy zostały sznyty, nie wyrzucam klocków jak mają jeszcze czym hamować.

Owszem obręcz mogła by wyjść taniej niż kilka kompletów klocków, ale pozostaje jeszcze przeszprychować koło, a tego nie umiem. W lecie to co innego. W szosówce wymieniam klocki raz na kilka tys km.

A puki co, szykuję się do wyjścia z pracy, ulica oczywiście mokra.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...