radeks23 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Mój LTD jest na ten przykład DB i pokazuje na wadze prawie 1,9 kg, niewiele więcej niż rozmiar mniejszy potrójnie cieniowany Level A9. Bo rozmiar rozmiarowi nie równy... .Level A9 to po prostu dłuższa rama od LTD i to sporo. Poza tym miedzy 18" u Krossa a 18" u Cube jest prawie 0,5" różnicy, Kross w tym samym rozmiarze ma dłuższą rurę podsiodłową. Tylko dlatego wyglądają podobnie na wadze. Gdyby rama Cube miała identyczne kąty i długości co Kross ważyła by ponad 2kg... .
Sol Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Jasne. Tylko że porównanie dotyczyło większej ramy Cube double butted i mniejszej ramy Kross triple butted - konkretnie 20 i 18. Więc powtórzę, że cieniowanie cieniowaniu nierówne. Hrobar - nikt nie zadecyduje za ciebie. Masz w tym wątku tyle informacji, że naprawdę trudno nie wybrać. Jedna rada - nie sugeruj się cudzymi odczuciami, każdy jest inny i pasuje mu co innego. Nie sugeruj się też widelcami, bo o tym jak rower się zachowuje decyduje głównie rama. Powtórzę - chcesz ścigacza, bierz Lapierre. Chcesz coś bardziej spokojnego, bierz Vipera. Viper ma tą zaletę, że ma praktycznie kompletny osprzęt dobrej klasy. Jeżeli zapragniesz upgrade, wystarczy zmiana ramy i eot.
sivydym Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Corratec ma DT Swissa a nie Tore ale wracjąc do rematu. Viper tez niekoniecznie moze się okazać takim spokojnym bajkiem. W 20" efektywana długość górnej rury to będzie ok 605 mm a głowka 120 przy tym wymiarze też będzie wpływać na jazdę. W sumie tak po dłuższym zastanowieniu i zestawieniu plus/minus jednak wygrał u mnie Lapierre, bo... Viper ma "lepsze" ( tzn bardziej markowe koła ale 2 kilogramowe Crossride to wciąż nie oszukujmy się ale tylko podstawowy model Mavica ) a już jego hamulcom od Hayesa "trochę" brakuje do RX z Lapierra. Opony - Nobby Nic jesli bedziesz jeżdzić w górach będą ok ale do "normalnej " jazdy set z Lapierra będzie lepszy ( tym samym że tyłu jest RaRa czyli ok ). Dyna -Sys w wersji SLX ( manetki i przód ) to porażka od razu, XT już lepiej ale nawet Shimano zobaczyło że coś jest nie tak i po sezonie raptem już mamy kolejną wersję XT... trochę szybko prawda ? Sram X7/X9 z Lapierra to sprawnie dzialajcy napęd, mialem w tym sezonie X9/X0 i raz ustawione przjeździło i przepłynęlo w błocie bezproblemowo cały sezon, czyli kolejny plus dla Lapierra. Sztywność - tu patrząc na np. suport Pro 200 powienien wygrać, ale w kwietniowym numerze bB ( polecam Ci ten test, bo masz tu wszystko poważone i pomierzone a mam wrażenie że i redaktorom Race chyba najbardziej się podobał - przynajmniej napęd ) ta rama okazuje się lekko "pływać" na boki. Ostatnie - wyglad, co prawda de gustibus non est disputandum ale Lapierre jest po prostu ładny i to dokladnie w tym czerwonym malowaniu bo np w tym już nie prezentuje się jakoś super: http://allegro.pl/lapierre-pro-race-300-rama-mtb-20-cali-i1902870259.html Amor - bezdyskusyjnie Viper ale czy sprzedaż Recona używanego czy nowego to pieniądze weźmiesz za niego podobne bo ceny z aukcji w okolicach 1k to jakaś pomyłka. Pojeżdzisz przyszły sezon i zobaczysz co nie odpowiada a co jest ok a baza w postaci ważacej 1600 gramów ramy juz bedzie. Recona mozna dokladajac ok 600 pln wymienić na Sida który waży jednak mniej niż Fox i masz 400 gramów urwane. Za podobne pieniądze ( sprzedajesz "stare" za 400 i dokladajasz 600 ) masz set w okolicach 1600 gramów. Bierz Lapierra i już
radeks23 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Tylko że porównanie dotyczyło większej ramy Cube double butted i mniejszej ramy Kross triple butted - konkretnie 20 i 18. Więc powtórzę, że cieniowanie cieniowaniu nierówne. Widzę że mnie nie rozumiesz.... . Nie wiem jak mam to prościej wyjaśnić.
Sol Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Zgadza się - nie rozumiem do czego zmierza Twój komentarz. Do wykazania, że rama Krossa 18 jest większa od ramy Cube 20? To nieprawda. Do wykazania, że rama Krossa 18 jest większa od ramy Cube 18? To prawda, ale przecież nie o tym pisałem. Pisałem wyłącznie o tym, że podwójnie cieniowana rama Cube w rozmiarze 20 waży praktycznie tyle samo co potrójnie cieniowana rama Krossa 18. W tym świetle nie widzę sensu argumentować, że różnica wynika z rozmiaru - bo jak ma wynikać, skoro Cube jest większy, podwójnie cieniowany, a mimo to nie różni się wagą od Krossa. I tyle.
radeks23 Napisano 29 Października 2011 Napisano 29 Października 2011 Rozbawiłeś mnie naprawdę Mam właśnie przed oczami dane ram Krossa i Cube, obie oficjalnie to 18", ważą praktycznie tyle samo, ale jak sam stwierdziłeś Cube tak naprawdę jest dużo mniejszy. Jak myślisz dlaczego tak jest? Różnicę w ciniowaniu wyraźnie widać na wadze, nie wiem jak możesz tego nie dostrzegać... . Mogę zamieścić gdzieś ten dane abyś mógł sobie sprawdzić, może wtedy zauważysz różnice.
Sol Napisano 29 Października 2011 Napisano 29 Października 2011 Różnicę w ciniowaniu wyraźnie widać na wadze, nie wiem jak możesz tego nie dostrzegać... . O niczym innym nie piszę od samego początku. Jak już przestaniesz się śmiać, przeczytaj jeszcze raz moje posty. Aha, oczywiście poproszę o dane - strasznie jestem ciekaw według których źródeł TT 605 to tyle samo co TT 596,8. Oczywiście zdążyłeś się zorientować, że cały czas mowa o moim LTD.
sivydym Napisano 29 Października 2011 Napisano 29 Października 2011 Wg kwietniowego bB Kross A8 potrójnie cieniowana 18" długość 595 mm i 1853 g. LTD podwójnie 18" długość podobno 560 mm ( dane producenta są inne ) 1826 g. baza kół w Cube jest o 5 mm mniejsza tak samo jak długość widełek oraz podsiodłowa jest także krótsza o 10 mm co z tych suchych danych wynika ?
Sol Napisano 29 Października 2011 Napisano 29 Października 2011 Ale cieniowanie cieniowaniu nierówne. Mój LTD jest na ten przykład DB i pokazuje na wadze prawie 1,9 kg, niewiele więcej niż rozmiar mniejszy potrójnie cieniowany Level A9. Pisałem wyłącznie o tym, że podwójnie cieniowana rama Cube w rozmiarze 20 waży praktycznie tyle samo co potrójnie cieniowana rama Krossa 18.
Onyxer Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Ja bym szedł i idę w stronę cube (z tym, że race 2011) Wydaje mi się, że to solidne rowery (niemieckie). Nie będę już dłużej kombinował nad jakimś belgijskim wynalazkiem. moje zdanie Dobranoc.
radeks23 Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Aha, oczywiście poproszę o dane - strasznie jestem ciekaw według których źródeł TT 605 to tyle samo co TT 596,8. @Sol to może Ty przeczytaj moje posty jeszcze raz
Sol Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Czy porównywałeś geo LTD 2008 20 do A9 2011 18? Jeżeli nie to szkoda czasu na dyskusje.
radeks23 Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 Cały czas myślę o 2011. Tak czy siak, uważam że ramy Cuba są ciężkie i stwarzają oni specjalnie złudzenie że tak nie jest, przez zawyżanie rozmiarów oraz robiąc ramy ogólnie krótsze od innych.
Hrober87 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Napisano 20 Listopada 2011 OK, nie pisalem chwile bo postanowilem przymierzyc sie do obydwu modeli (obydwa niestety poza moim miastem) i zobaczyc ktory mi pasuje - zeby nie kupowac czegos totalnie w ciemno. Mam wnioski ponizej. Viper: - ma jak dla mnie wyraznie slabsze hamulce (dla mnie bylo to odczuwalne od razu - czy rzeczywiscie jest tak wielka roznica miedzy FORMULA RX 160 w Lapierre a Hayes Ryde?) - waska i prosta kierownica wydawala mi sie mniej wygodna, pozycja przez to bardziej pochylona i cialo zbite do srodka - rower niby o mniej sportowej geometrii ale kojarzy mi sie z bardziej katorznicza jazda. Pewnie mozna podniesc ja na mostku ale czy to bedzie pozytywne nie wiem. Tak czy siak nie zmieni to szerokosci kierownicy ani katu jej pochylenia - w Lapierre nadgarstki byly w nieco pochylonej ku srodkowi kierownicy i wygodniejszej dla nich pozycji. - gripy sa gumowe a nie z gabki jak w Lapierre - nie wiem czy to minus, ale trzymaly nieco gorzej i byly mniej wygodne. Jak sadzicie co lepszym jest rozwiazaniem? - jego naped bardziej halasowal, przerzutki zmienialy sie w wyraznie mniej plynny sposob - ale moze to kwestia niedoregulowania w sklepie? nie byl przyszykowany do sprzedazy a po prostu stal sobie na ekspozycji - nie wiadomo jakiej jakosci tak naprawde jest jego rama (nieznana firma, malo testow) + ma FOXa RLC. Nie potrafilem na asfaltowej i krotkiej przejazdzce wyczuc jego przewagi nad Reconem ale z tego co pisza wszyscy - jakosc jest znacznie lepsza niz w RECONie. + wydawal sie lzejszy gdy podnosilem go w rece (moze to zludne bo odstep czasowy miedzy jazdami na obydwu rowerahc byl wielodniowy) + jest chyba nawet atrakcyjniejszy wizualnie, wyglada dynamiczniej, czarny mniej sie bedzie brudzic ale fakt ze napisy Viper totalnie wszedzie laduja bez opamietania i wyglada przez to troche jak choinka Lapierre: - brak FOXa tylko RECON Silver - siodelko biale ubrudzi sie mocniej niz czarne, trudniej o utrzymanie porzadku - rower dosc atrakcyjny stylistycznie ale chyba minimalnie brzydszy od Vipera + mocne wyraznie dzialajace hamulce - tutaj widac ze dzialaja + szersza gieta i przez to nieco wyzsza kierownica chyba sprawiaja ze pozycja jest wygodniejsza a rower skreca latwiej, przyjemniej mi sie przez to na nim wygodniej jezdzilo + przyjemniejsze w dotyku i dajace chyba lepsze oparcie gripy + pewna rama jesli chodzi o jakosc, nie jest to na pewno chinskie cudo z europejska naklejka + plynnie dzialajace przerzutki i naped, moze to jednak kwestia odpowiedniej regulacji w sklepie ... Wciaz nie wiem na pewno co by tu wybrac - myslalem ze wizyta w sklepach sprawi ze bede juz wiedzial co i jak ale daje sobie czas do konca tygodnia na wybor - w razie uwag, piszcie prosze. Ciekaw tez jestem jakie sa w praktyce czestotliwosci i koszty serwisu RECONa i FOXa (na cult-bikes chociazby sa podane ceny serwisu ale to gole ceny a nie doswiadczenia praktyczne) Pozdr!
nikodem Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 Ostatnio też stanąłem przed podobnym dylematem. rower do 4k. Długo szukałem szukałem... aż zaryzykowałem i stoi teraz u mnie w domu Poison. Jechałem na nim raptem kilka razy. Prowadzi się wg. mnie ok. Mam porównanie tylko do kellysa magnusa z 2006 roku w rozmiarze 19.5" I posion zdecydowanie lepiej radzi sobie na zjazdach i ciasnych zakrętach. Gorzej na podjazdach tu coś często tył traci przyczepność. Może to kwestia tego, że jeszcze nie opanowałem tego roweru i nie mam dokładnie wyczutego rozkładania masy podczas stromych podjazdów. Napęd chodzi pięknie! Z rebą faktycznie trzeba powalczyć. Ma zdecydowanie za duży SAG na razie i praktycznie po każdej jeździe gumka wskazuje, że wykorzystałem cały skok. Ale jest to i tak pierwszy amortyzator który działa, a nie tylko ugina się na krawężnikach. Manetka blokady chodzi idealnie. Przyczepię się jeszcze do opon.... Noby Nic to straszne traktory. Jeżeli planujesz śmigać głownie po suchych ścieżkach zdecydowanie polecam wymianę na coś z drobniejszym bieżnikiem. w razie pytań o pisona pisz an prv albo na gg 8014739
Sol Napisano 20 Listopada 2011 Napisano 20 Listopada 2011 We wnioskach nie napisałeś który lepiej się prowadzi, a to jest najważniejsze. Gripy, siodełko, kierownica, hamulce to szczegóły - w sensie że jeżeli nie pomoże ustawienie albo się nie przyzwyczaisz, to wymieniasz i tyle. Z ramą już tak łatwo nie jest Generalnie mam wrażenie, że lepiej czułeś się na Lapierre, więc zrobiłbym jeszcze jedną jazdę. Jeżeli wrażenie się potwierdzi to nie ma co się zastanawiać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.