ritcheycomprizer Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam! Mam problem z moimi hamulcami. Jakiś czas temu, przez grzech mojego zaniechania.. Doprowadziłem je do stanu opłakanego.. zaruściały mi sprężyny odbijające skutkiem czego- nie odbijają.. Czy jest możliwość postawienia ich do poziomu używalności (jeżeli tak - to jak?), czy konieczna będzie wymiana(o ile jest możliwa- i gdzie ewentualnie takowe części dostać)? Proszę o odpowiedź! pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 16 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Przede wszystkim linki i pancerze powymieniaj, to jest podstawa. Umyj dokładnie te hamulce i powinny działać, jeżeli sprężyna generuje opór to powinny odbijać. A jak rękami ściśniesz szczęki to odbijają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ritcheycomprizer Napisano 16 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2011 No własnie umyłem je (hamulce oraz linki) i wymieniłem pancerze. Szczęki nie odbijają zadowalająco przy ściśnięciu stąd zakładam że to wina sprężyn..;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 16 Października 2011 Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jeżeli czyszczenie linek i wymiana pancerzy nie pomogły, to dokręć mocniej wkręty napinające sprężyny, te służące do regulacji ustawienia hamulców względem felgi, znajdujące się na każdym ramieniu przy piwotach (w ostateczności dokręć je do oporu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farski Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Nie wiem z jakiego roku masz vbrake, ale bardzo łatwo jest usunąć twój problem. Na ramieniu prawym i lewym hamulca opiera się pręt który wypycha ramię na zewnątrz. Po prostu odhacz ten pręt i wygnij w stronę zewnętrzną tak mocno aż uzyskasz zadowalający rezultat odbijania ramion hamulca. W razie pytań pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renn Napisano 20 Października 2011 Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Psiknij wd40 w sprężyny wymyj je dokładnie poruszaj w rękach dźwigienka sprężyny tak by ruszyć zastany mechanizm . No i ja zawsze w pantografach wymieniałem śruby na dłuższe te z przerzutek pasują wtedy można bardziej naprężyć sprężynę i hamulec lepiej odbija . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Może problem tkwi w zasyfionych pivotach/tulejach ślizgowych ramion? Zdejmowałeś hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ritcheycomprizer Napisano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2011 nie zdejmowałem zrobię to w najbliższym czasie i dam znać jak poszło! zakupię też wd40.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.