Skocz do zawartości

[1200zł] DH\DS

SwitchBlade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemanko ;) miałem 2 tygodnie na przemyślenie wszystkiego (jakiś administrator zamknął mój temat, nie wiem z jakiej przyczyny :D)

I ostatecznie:

Rower kupuje w Lutym\Marcu

Myślę o: Kross Sign DS (nowy)\Sign DS 2 (używany) - 17"

Do jazdy po lesie oczywiście, ew. jakieś górki poza terenem Słupska

Na początek - rowerek w sam raz =)

Tylko nie wiem za bardzo czym różnią się DS od DS 2. To co zauważyłem to że, w DS nie ma tarczówek (nie jestem pewien czy są mocowania), widelec jest chyba gorszej jakości i przerzutki sram x5, w DS 2 jak już pisałem tarczówki (chyba hydrauliczne), sram x7 no i ten amortyzator. Cena nowego DS wynosi jakieś 1200zł, a DS 2 2300zł.

Więc jest dylemat, czy sie pchać w używane. DS 2 za taką samą cenę jak nowy DS ;/ a poza tym to są rowery do jazdy wyczynowej, więc nie wiem czy sie do końca opłaca.

Aha, ten rower ma możliwość jazdy do tyłu ? Na przedniej osi ma 2 biegi ?

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ten rower nie nadaje się do lasu czy downhillu. Street/dirt owszem, ale nie trasy gdzie rama i amortyzator są bardzo obciążone, no i nie ta kwota. Za 1200złt to normalny rower kupisz na niskim/średnim osprzęcie, a nie wyczynówkę. Co do jazdy do tyłu to musi mieć odpowiednią piastę, która do tanich nie należy.

Napisano

Rozczaruję kolegę wyżej, do dirtu i streetu tym bardziej się nie nadaje ;) To jest funbike, który z założenia miał być rowerem do wszystkiego czyli nie poszedł w żadną z w/w stron.

Przemyślenia zaczął bym od sprecyzowania, co ja będę na tym rowerze robił. A potem zastanawiał się nad sprzętem. Więc sprecyzuj co do dla Ciebie jazda po lesie?

Napisano

Hmm wybrałem ten rower, bo za tą cenę nie dostanę wytrzymalszego\lepszego sprzętu. Muszę mieć pewność, że podczas jazdy coś mi się nie zepsuje i myślę, że za tą cenę spełni moje wyczekiwania (nie będę na nim wariował, broń Boże :)

Kształt ramy mi odpowiada, wygodne siodełko, ogólnie wygląd (w przyszłości, posiadając więcej pieniążków wymienię amortyzator, piasty, kierownice itd. wszystko w swoim czasie)

Cytat: Więc sprecyzuj co do dla Ciebie jazda po lesie?

Tzn. jakieś górki, (nie brakuje ich u nas) jazda po nierównym terenie. (żwir, piach) http://www.garnek.pl/jamasz/7703894/slupsk-lasek-polnocny - oto jedno ze zdjęć wspaniałego lasku północnego :D

Napisano

65 kg (chcem przytyć do 70) 1.81m wzrostu (ostatnio mierzyłem :D) i 17 lat ... więc myślę, że z 183 - 185 będę miał co dziwne w rodzinie Ojciec ma 1.75m i mamuska tez coś koło tego ... ;o

Edit:

Hmm nie wiem czy znalazłby się rower Enduro do 1,200zł ;x chyba bardziej XC ale nie gustuje w takich

Napisano

http://www.mudserwis.com/kross-crime-2009-p-1371.html - co o tym myslicie ?

Słuchajcie bo sprawa jest tego typu żeby był z dobrych tych części, więc przymknijmy oko że może być do 1.800 zł, ale jest warunek, na raty ... w powyzszym linku przedstawilem Wam propozycje, nie znam się kompletnie ale raty są akurat w Lukasie, aha i rowerki zeszłoroczne i starsze jak najbardziej wskazane. Bo sami widzicie, że tysiąc złotych na + :)

P.S Matkę jakoś przekonam że warto dołożyć tyle i tyle, bo ma to i to

Napisano

Sry wiem że głupio wychodzi, bo miałen z początku na tamto się nastawić ... no ale usłyszałem ze jako funbike sie nie spisuje zbytnio do lasu więc staram się wybrać jeden z tanszych na pełną amortyzację (lekkie enduro - jak przeczytalem w innych tematach), dlatego znalazłem jakiś rower po przecenie ktory ma juz 2 lata no i nie mam pewności czy się sprawdzi, nie wiem jak wygląda sprawa z tylnym amortyzatorem, jak z przednim, przezutki sram sx4 to chyba raczej nie są na poziomie x5... kurde ile rowerów, tyle pomysłów ;(

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nic wyczynowego nie kupisz za tyle kasy, kup rower XC i ewentualnie zmieniaj komponenty na bardziej "wyczynowe", broń boże fulla za taką kasę.

Napisano

Nie jesteś w stanie zrozumieć mojego pytania ? Wiem, że za 1 tyś zł nic wyczynowego nie kupie!

Chciałem się tylko zapytać, czy po widocznych częściach jest ktoś w stanie wycenić na oko ile może kosztować rowerek z takim osprzętem (koła i rama jest widoczna) na resztę (opis) muszę poczekać aż kumpel na FB się pojawi, wtedy dokładnie Wam napiszę co zawiera rowerek. Pozdrawiam i czytaj ze zrozumieniem. :)

WRZUTA

Kolega mówił, że doda hamulec mechaniczny na przód, a przerzutka to sram x5 (tylko mało przełożeń jest, 8 a 9 chyba powinno być) ale jeździłem, jak dla mnie miodzio :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...