timex550 Napisano 15 Października 2011 Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Witam. Tak jak opisałem w tym temacie muszę zmienić amortyzator przedni na nowy. Zainteresowały mnie: - Sr Suntour Duro DJ-D 130 mm; regulacja tłumienia powrotu; regulacja naprężenia wstępnego - Spinner Alfanso RC 130 mm; regulacja tłumienia powrotu; regulacja naprężenia wstępnego Dowiedziałem się od sprzedawcy, że Duro jest wytrzymalszy i zniesie skakanie, ale za to Alfanso jest znacznie czulszy i lepiej wybiera przeszkody. Jako, że jest już sezon bardziej zimowy, niż letni, to mogę kupić zarówno Duro DJ-D jak i Alfanso RC po tej samej cenie - 360 zł (może nawet Spinnera taniej). I tu moje pytanie, który lepiej wziąć. Możecie zaproponować coś innego, ale: 1) musi być z piwotami 2) w granicach 450-500 zł 3) nowy, nie używany PS. Duro widziałem na własne oczy w sklepie i faktycznie ma te wszystkie regulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 15 Października 2011 Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Amory nad którymi się zastanawiasz to sprzęt do skakania a nie do xc. Jeśli już chcesz koniecznie coś z tych dwóch to lepszy jest spinner ale lepszą propozycją dla ciebie będzie ten powietrzny Suntour Raidon, którego będziesz mógł dobrze dopasować do siebie. Możesdz się także rozejrzeć za RS Dart 3/2 ale to już amory sprężynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 15 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Czemu do roweru zaprojektowanego pod amortyzator o skoku max 100 mm chcesz włożyć amorek ze skokiem 130 mm? Po włożeniu amorka 130 mm geometria roweru zmieni się radykalnie na gorszą - będzie zdecydowanie gorzej podjeżdżał i gorzej skręcał ( to tylko najważniejsze kwestie)- poza tym możesz doprowadzić do pęknięcia ramy w okolicach główki ramy . Jeśli musisz zmienić amorek to skok nowego nie może przekroczyć 100 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 15 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2011 bruce95 Raczej nie będę jeździł w XC. Idę bardziej w stronę AM lub 4X. Dart jest za twardy. Ale dzięki za radę. durnykot Chcę amorek, który ma 130 mm skoku, gdyż może w przyszłym roku zmienię ramę na amortyzowaną. Poza tym teraz są okazje na amortyzatory (zima się zbliża i sezon się kończy). Poza tym zastanawiałem się trochę nad jakimś Epiconem. Może LOD'a wyrwę za 500 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwan1245 Napisano 15 Października 2011 Udostępnij Napisano 15 Października 2011 duro na zime, to jest zły pomysł. brałbym powietrznego na twoim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Słuchajcie, mam już konkretną decyzję. Do wyboru Suntour Raidon za 450 zł albo Duro DJ-D 130mm za 360 zł. Mam zamiar jeździć w nieco cięższych warunkach terenowych (żadne hardcorowe zjazdy). Który z tych 2 amorków będzie lepszy? PS. Nie sugerujcie się zbytnio ramą mojego roweru z "garażu". Decyzję muszę mieć do środy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jezeli raidon to sprawdź w cykloturze widzałem w okolicach 360,-zł całkiem niedawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Żeby nie robić offtopu, podczepiam się pod temat z pytaniem : Jaki byłby dla mnie najlepszy amortyzator do 400-500 zł maksymalnie, ważę 65kg i skaczę na rowerze - nie są to jakieś 5 metrowe dropy ale XCR już się posypał od skakania. Zastanawiałem się nad Duro lub jakimś używanym DJ'tem czy Dart'em pod szybkozamykacz gdyż zmiana na sztywną oś póki co nie jest na moje fundusze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2011 da4k jeżeli chcesz poskakać na rowerze to Duro DJ-D byłoby dobrym zakupem. Ogólnie rzecz biorąc, Duro jest do 4X i raczej nie posypie się na skakaniu. W sezonie DJ-D może kosztować ~450 zł. No a Dart, z tego co czytałem to dla ludzi sporo ważących i nie do skakania. Proszę też o odpowiedź w sprawie - "Suntour Raidon czy Duro DJ-D?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 jesli chcesz poskakac, bla bla bla, latasz jak worek, jesli zakatowales XCR-a przy lajtowym lataniu i 65kg, sory Duro to nie jakis kosmos, za 420zl bym go nigdy w zyciu nie kupil, bo to wywalanie pieniedzy, za 300 ujdzie. ale wolalbym polowac na uzywki: fr20 (dostaniesz <300zl), Storm (cos kolo nowego duro), i inne, poczytaj troche. 450zl to juz nei budzet na duro... do XC to Jasne ze Raidon, troche lzejszy, powietrze, i na 2011 nie ma syfnych lag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Jest już Raidon 2012, ale zastanawia mnie jego dość niska cena - http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-x3-2012-i1883603483.html Warto za tą cenę do XC ? Bo już mój XCR trochę nie wyrabia jak zlatuje z >50cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Chyba będę brał Raidon'a. I tu pytanie - czy opłaca się: nowy Suntour Raidon Air LO 100mm 2009 za 450 zł (w cenie montaż; można zmienić skok na 80/100/120/140 mm; czarna anoda na lagach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwan1245 Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 opłaca się . powracając do pytania @da4k pozbieraj do 600 , albo wyżebraj od rodziców i czekaj na używanego pike 409 , albo marzochi shiver. chociaż z tym drugim może być problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 18 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Raidon w dobrej cenie: https://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_amortyzator-raidon-lod_SF11-RAIDON-LOD-L-D-.html?PT=53196583&PZTA=8&HNT=T&PD=53010585&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 @iwan1245 - dzięki za podpowiedź, ale z tego co się orientuje te amortyzatory które podałeś są na sztywnej osi (ja potrzebuje coś na 9mm) i na pewno są to amortyzatory już do ostrej jazdy, choćby dlatego że ten shiver jest dwu pułkowy, zaś ja szukam amortyzatora który nadałby się do lekkiego skakania i pod stunt, dlatego myślałem nad Duro lub DJ'tem, a i nie wiem czy wsadzania takich amortyzatorów jakie podałeś do ramy od Krossa Sign'a jest sensowne, żeby przypadkiem nie pękła mi rama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2011 da4k Jeżeli rama była projektowana pod amortyzator 80-100 mm to może być problem, gdyż mając amorek z większym skokiem (np. Duro DJ 130mm) przy obciążeniach może pęknąć rama jak napisał durnykot wcześniej. Tak więc po pierwsze sprawdź jaki amor był oryginalnie w rowerze z tą ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Oryginalnie w tym rowerze był SR Suntour XCR 120mm - miał niby 120mm ale jak dla mnie to chodził on na 100mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Zastanów się na spokojnie, co faktycznie chcesz na tym rowerze robić. Bo na razie masz ramę do XC, planujesz jeździć AM lub 4x i chcesz widelec o skoku 130mm z pivotami, a to gryzie się zarówno z AM i 4x. Jak już będziesz wiedział, wtedy kompletuj sprzęt. A nie w sposób coś stąd, coś stamtąd i jakoś to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 18 Października 2011 Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Raidon do 4X i AM ? Powodzenia, szykuj kasę na dentyste :icon_mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 19 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2011 rybciasum Raidon'a nie kupuje do 4X. Ok, a wracając to mojego wątku, to temat do zamknięcia - kupiłem Raidon'a. No chyba, że da4k ma jeszcze jakieś pytania, to niech temat zostanie otwarty. Ja osobiście dziękuję wszystkim, którzy pomogli. PS. Niedługo wrzucę zdjęcia roweru do "garażu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Jeżeli chodzi o mnie to też już się ostatecznie zdecydowałem na kupno Duro gdyż będzie to wystarczająco dobry amor dla mnie, no chyba że znajdę w tym czasie jakiegoś używanego dirt jumpera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwan1245 Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 da4k shiver dwu półka od kiedy , i pasuje bo 120 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Pewnie dlatego, że praktycznie każdy słysząc Shiver, myśli Shiver DC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da4k Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 faktycznie znalazłem zdjęcia tego zwykłego jednopółkowego Shiver'a i nie powiem że bardzo mi się jakoś spodobał amortyzator USD do roweru Ale niestety nie mogę znaleźć nigdzie używki a nówka pewnie nie mało kosztuje ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 a nowki nie ma obstawalbym za uzywka, moj poprzendi post ktos wywalil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.