Skocz do zawartości

[Suport] Długość osi.

Wonsky

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zmieniłem ostatnio korbe z jakieś pozagrupowej Shimano na RaceFace Ride XC (obydwie na kwadrat). Problem w tym, że korba RF wchodzi płycej niż Shimano co niestety na dłuższą mete skończy mi dużo szybciej napęd (nie wspominając już o jego pracy). Jest techniczna możliwość wymiany suportu na taki z krótsza osią (jest jeszcze sporo miejsca między ramionami/zębatkami a ramą) ale wiem, że producenci zalecają osie o konkretnej długości dla ich korb. Czy jeżeli kupie suport na oko kierując sie tylko tym żeby korba o nic nie zahaczyła to może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.

P.S Nigdzie nie znalazłem informacji o zalecanej przez producenta długości osi, wie ktoś cokolwiek na ten temat?

Napisano

Nie widzę powodu, aby inna długość osi niż zalecana przez producenta korby miała jakiekolwiek znaczenie, o ile będzie pasować i napęd będzie zgrany. Oczywiście długość osi może mieć znaczenie dla wygody, ale różnica np. 5mm czy nawet 10mm raczej nie będzie miała dużego znaczenia.

Napisano

Nie zgodzę się. O ile 5mm jeszcze przejdzie, o tyle 10mm różnicy w długości wałka to o 5mm inna linia łańcucha. A to już sporo.

Wiadomo że trzeba dobrać odpowiednią długość... Pytanie ile brakuje w tym przypadku.

Napisano

Idziesz z korbą do sklepu rowerowego i sprzedawca dobierze Tobie odpowiednią dł. osi

Mając za długą oś może wystąpić problem przerzutki ze wrzuceniem łańcucha na największą koronkę

analogicznie mając za krótką oś, któraś koronka może trzeć o ramę i łańcuch nie będzie schodził na najmniejszą tarczę

Napisano

Po żmudnych poszukiwaniach znalazłem stare manuale Race Face'a gdzie podana była zalecana długość osi 107-110mm. Zamontowałem na 110 i wszystko hula pięknie także temat można zamknąć. Dzięki wszystkim za wskazówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...