Skocz do zawartości

[Czapka] Wasze opinie o czapce STOOR

pimbarian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Zamierzam kupic czapke (nie pod kask). Wpadla mi w oko nastepujaca

czapka:

STOOR z Meryl Skynlife

Prosze uzytkownikow o odpowiedzi na nastepujace pytania:

- czy mocno poci sie glowa?

- czy faktycznie dziala antybakteryjnie (nie trzeba za kazdym

razem prac ze wzgledu na zapaszek)?

- czy rozmiar "uniwersalny" to naprawdę rozmiar uniwersalny?

(slyszalem o czapkach w rozmiarze uniwersalnym ktore konczyly

na glowach 7-letnich pociech)

- jak z trwaloscia i jakoscia wykonania?

Z gory dzieki za opinie.

Pozdrawiam,

P.

Napisano

Mam koszulkę stoora z tego materiału i myślę że warto. Tylko nie sądzę aby taka czapka w jakikolwiek sposób mogła ochronić przed wiatrem, ponieważ materiał jest bardzo przewiewny. Ale schnie bardzo szybko i nie chłonie zapachów. Materiał jest elastyczny i się nie naciąga (ponad rok używania).

Napisano

Też pod kask używam takiej czapki jak pietro. Windstopper jest na czole i uszach - idealnie. To że tłumi dźwięki to naturalne, w końcu windstopper hamuje ruch powietrza ;).

A czapka bez kasku to byle jaka, wedle gustu, byle miała pas z membrany na uszach i czole, bo inaczej się nie sprawdzi w czasie jazdy w mróz.

Napisano

co masz na myśli z tym sitkiem? Kształt tej czapki co wskazał pietro nie pozwala chyba na dostanie się jakiegokolwiek zimnego

powietrza do dyńki...

Napisano

Prosze uzytkownikow o odpowiedzi na nastepujace pytania:

- czy mocno poci sie glowa?

Wcale ;)

- czy faktycznie dziala antybakteryjnie (nie trzeba za kazdym

razem prac ze wzgledu na zapaszek)?

Jeździłem w swojej już paręnaście razy i nie śmierdzi.

- czy rozmiar "uniwersalny" to naprawdę rozmiar uniwersalny?

(slyszalem o czapkach w rozmiarze uniwersalnym ktore konczyly

na glowach 7-letnich pociech)

A tu jest odwrotnie. Jestem posiadaczem czachy określanej raczej jako spora i wg mnie czapa jest za luźna. Zsuwa mi się trochę z uszu i mi marzną - chociaż może to też dlatego, że mam trochę odstające.

- jak z trwaloscia i jakoscia wykonania?

Wygląda na porządną, nic sie nie pruje i nie mechaci.

Ale zgadzam się z kolegami wyżej, że na niskie temperatury to ona sie nie nadaje. Jeździłem w niej w przedziale 5-10 stopni. Głowa mi jakoś bardzo nie zmarzła (chociaż chciałbym, żeby było cieplej), ale w uszy podwiewa, a zmarzniętych uszu niecierpię.

Ogólnie: na obecne temperatury trochę za słaba i windostopper by się przydał.

Napisano

co masz na myśli z tym sitkiem? Kształt tej czapki co wskazał pietro nie pozwala chyba na dostanie się jakiegokolwiek zimnego

powietrza do dyńki...

Chodzi o to że wiele materiałów na pierwszy rzut oka wydaje się ciepłych a przy prędkości >20kmh przepuszczają zimne powietrze dając uczucie jakby jechało się z gołą głową. Ten Accent wydaje się ok ale bez kasku śmiesznie by się w nim wyglądało ;)

Dzisiaj przetestowałem buffa i było ok, więc przy tym chyba pozostane.

Napisano

jeśli jest faktycznie z Merylu to jest i antybakteryjna i nie przyjmuje "zapaszków" i pięknie, szybko schnie ale z drugiej strony jest bardzo przewiewna i pon.7 st.C

zatoki masz załatwione na cacy

od 4 sezonów używam tej CZAPKI i masz tu faktycznie Meryl i wszystkie jego właściwości ale też

cały przód wykonany jest z grubszej membrany i nie ma siły, żeby przewiało nawet dużo poniżej zera :)

Napisano

Hej,

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi - dzieki wam uniknelem bledu (czapka

miala byc bardziej ma 0-5 stopni niz 10) :-)

Kupilem dzisiaj czapke Accent polecana przez Pietro.

Jutro rano przetestuje - ma byc chlodno ;-)

Pozdrawiam,

Przemek

Napisano

pimbarian jak czapka się sprawdza? :)

Hej,

Sorki za pozna odpowiedz ale najpierw byla taka pogoda ze nie potrzebowalem czapki,

a potem wyjazd sluzbowy.

Od trzech dni jezdze w tej czapce Accent'a (temperatury okolo 3 stopni) i jestem bardzo zadowolony :woot:

Cieplutko, nic nie wieje i jednoczesnie glowa sie nie poci.- ekstra - dzieki wielkie za porade. :thanks:

Faktycznie troche tlumi dzwieki otoczenia, ale da sie zyc - ja osobiscie samochod za plecami slysze.

Jedna uwaga - rozmiarowka - warto przymierzyc czy bedzie bardziej nam pasowac XL/L czy

wieksza - mowie tu o "normalnej" wielkosci glowy u doroslego mezczyzny.

Pozdrawiam,

P.

Napisano

Ja kupiłem czapkę za, uwaga 13zł w Auchanie. Jeździłem w niej już dwa razy- temperatura około 5 stopni +/- i wiatr. Moje wrażenia- nie wieje w głowę, jest cieplutko, tylko głowa mi się poci- ale ja już tak mam, że bardzo dużo wody wydalam z siebie podczas treningów. Mimo mokrej głowy nie czuję chłodu, bo dobrze "odbija" wiatr. Pewnie w czapce i za 60zł miałbym mokry łeb. Czapeczka pochodzi od producenta o nazwie JETON 2000.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam, miałem napisać opinie o czapce stoor i nie będzie ona zbyt pochlebna, uniwersalny rozmiar nie zdał egzaminu, jest jakby za mała, sama się obsuwa z uszów i to dyskwalifikuje ten produkt jako uniwersalny rozmiar, musiałby być bardziej rozciągliwy materiał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...