bikemaniak Napisano 6 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Noszę się z zamiarem kupna manetek i przerzutki tylniej przerzutka to Sram X-0 albo X-9 a manetki to sram x-7 co sądzicie o tym zestawieniu ?? czy warte jest pieniędzy które włożę w tę imprezę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Sam chce kupic X.0 ale gripy Sram x.o bo x.9/x.7 nie podobaja mi sie z wygladu a w cenie az tak strasznej roznicy w cenie nie ma... :glare: A czy warto...?? Ja mam nadzieje ze warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 7 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 hmm a wie ktoś jaka jest różnica miedzy x9 a x0 <-----tylnią przerzutką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Wystarczy poczytac opis - i bedziesz znal roznice. opis X0 , opis X9 Nastepnym razem - choc chwile pogoogluj - to nie boli a odpowiedzi na pytania pelno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 mam gripy x-0 i tylną x-9 tylna x-9 czy x-0 ? JAK CIĘ STAĆ :eek: to bierz x-0, w testach wielu bikerów najlepsza przerzutka świata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja mam zestaw x-7 manety i tył i chodza bardzo dobrze. x-9 tył brałbym tylko dlatego że jest mozliwość kupienie przerzuty ze srednim wózkiem a tak to nie ma sensu. No chyba że dla lansu bo to ze ma kółka na łożyskach to bez sensu. Na x-0 jesli masz kase to bierz ale czy warto jeśli za tą cene możesz już mieć tł x-9 i np. korbe lx ???? wybór należy do ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 sadze ze roznica jakosci i trwalosci nie jest az taka duza jak roznica w cenie pomiedzy x-9 a x.0 sam mam x.9 i zastanawiam sie czy nie przeplacilem i czy x.7 by nie bylo wystarczajace nawet.a manetki mam gripy i takie moge polecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Ja, podobnie jak fryta mam gripy x-0 i przerzutke x-9 - zestawik działa wyśmienicie. Podejrzewam ze przerzutka x-0 podczas uzytkowania nie działałaby duzo lepiej, najprawdpodbniej nie odczułbyś różnicy . Ew zamiast gripów moglbys kupić triggery x-0, podobno działają wyśmienicie, choć sam nie miałem okazji sie nimi pobawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 niestety tutaj cena jest dalece nie kuszaca:((trigery x-0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 niestety tutaj cena jest dalece nie kuszaca:((trigery x-0) Tak, ale jeśli kolega ma zamiar kupować przerzutke x-0, to niech kupi lepiej x-9 która działa tak samo, i do tego wypasione manetki (swoją drogą są już gdzieś dostępne te triggery ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 moze i tak ale ogolnie cala grupa x-0 daleko wykracza poza standardy cenowe... moze gripy jeszca jako tako ale z tego co sie orientuje to sa to najwyklejsze 9.0 z miekszymi chwytami o innym wzorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DENI Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 sa triggery x.0 juz ? na allegro x.0 potaniala ...po 450zl do wyrwania ale czy na pewno jest o tyle lepsza od x.9 ? watpie - chodzi o wage xtr - po 250zl , x.0 to juz dla maniakow chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 7 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Tylna X.0... Cóż, fajny sprzęt, choć cena jest horrendalnie wysoka w stosunku do ceny X.9... Ja sam kupiłem rok temu tylną X.9 i do tego gripy 9.0 (model 2003, bo mi się bardzo podobają ) i złego słowa nie powiem Na jednym z maratonów wózek przerzutki, po uderzeniu o gałąź wkręcił się w tylne koło kosząc 6 szprych DT Revo B i niszcząc kasetę Srama... :025: Oczywiście to był koniec startu w tym maratonie dla mnie... Nie mniej straty okazały się nie takie duże. W kasecie pękła kompozytowa podkładka i całość dostała luzów, szprychy się wymieniło. Natomiast wózek na miejscu odgiąłem i praktycznie oprócz 2 malutkich rysek na nim nie ma nawet śladu, że coś się działo... Wcześniej jeździłem na tylnej XT i raczej by tego nie przeżyła... Odnośnie konkretnej odpowiedzi na pytanie to jeśli Cię stać i Twój rower jest tego wart to kup tylną X.0. na pewno nie pożałujesz. Nie mniej X.9 to idealna, tańsza i wcale nie gorsza alternatywa dla X.0. Odnośnie gripów to różnic technicznych i mechanicznych między X.7, X.9 a X.0 nie widzę. Wybierz poprostu takie, które Ci się najbardziej podobają. W działaniu będą identyczne. A gripy X.0 wyglądają w rzeczywistości jak... tandeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 7 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 A gripy X.0 wyglądają w rzeczywistości jak... tandeta biggrin.gif Dokładnie Żbiku Gripy X-0 mi się nie podobają za cholerę na fotkach bardzo ładnie się prezentują i dzisiaj idąc do sklepu rowerowego z zamiarem kupna X-0 kupiłem X-7 Dlaczego??? Po pierwsze to sprzedawca sam mi powiedział że między X-7 X9 X0 zbytniej różnicy nie ma działanie jest to samo kwestia wyglądu no i wybur padl na X-7 jak one pięknie wyglądają po drugie jak zobaczyłem X0 to lekko się zniechęciłem ale kupiłem dobre gripy teraz tylko czekać na tylnią x9 albo x0 zobaczę jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DENI Napisano 8 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 wypowiedz uzytkownika 'Kasha' z innego forum : "Przerzuta na tył SRAM X-9 ze średnim wózkiem, rocznik 2005. Już drugie X-9, tyle że poprzedni to był 2004 Ze względu na jeden bardzo istotny aczkolwiek mało dostrzegalny aspekt konstrukcyjny nie kupiłem (a miałem zamiar...) i radzę nie kupować nic poniżej SRAMa X-9" "Ano to, że dolne ramię pantografu, podobnie jak w X.9 '04 to tylko dwa małe, nie połączone ze sobą patyki, "dzięki" którym cały pantograf koncertowo się gnie w razie niepomyślności, o czym sam się przekonałem. W 2005 roku w X.9 zrobili już tak jak X.0, czyli w dolnym pantografie jest potężna poprzeczka, która to wszystko wyraźnie wzmacnia. W 2005 roku X.7 było takie be, bo 5.0 miało chociaż pełną górę pantografu. W 2006 roku niestety całośc kolekcji od X.9 w dół jest do bólu ażurowa..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 8 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Są gusta i gusta... Ja swoje zdanie o przewadze osprzętu Srama nad Shimano opieram na własnym doświadczeniu z tylnymi przerzutkami Acery, LX i XT, manetkami Alivio i LX oraz na obecnych wrażeniach i rocznym użytkowaniu gripów 9.0 i tylnej X.9. Uważam, że z X.9 może konkurować jedynie XTR, gdyż XT jest moim zdaniem nieco gorsza konstrukcyjnie i technicznie od X.9... Takie jest moje zdanie. Dziwią mnie jedynie minimalne wręcz różnice techniczne między grupami X.7, X.9 a X.0. Różnice cenowe są za to porażające... :025: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 8 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Dziwią mnie jedynie minimalne wręcz różnice techniczne między grupami X.7, X.9 a X.0. Róznice cenowe są za to porażające... Czyli nie ma większego sensu dokładać z X.7 do X.9 jeśli nie startuje w maratonach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 8 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 gdyż XT jest moim zdaniem nieco gorsza konstrukcyjnie i technicznie od X.9... Takie jest moje zdanie. Od czasu do czasu podczas dłuzszych wycieczek zamieniam się rowerem z qmplem, on własnie ma xt, a ja x-9, i mam takie samo zdanie jak Żbik na ten temat . ' date='8.02.2006, 14:03' post='156628']Czyli nie ma większego sensu dokładać z X.7 do X.9 jeśli nie startuje w maratonach? Nie, to praktycznie te same przerzutki, jedyna różnica to jedno łożyskowane kółeczko w x-9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Wie ktoś jakie są łożyska w X-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 10 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 dwie maszynowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 10 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Dziex szakq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 10 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Nie, to praktycznie te same przerzutki, jedyna różnica to jedno łożyskowane kółeczko w x-9 Jest jeszcze inne mocowanie linki - wedle instrukcji - X9 i X0 mają jednakowe, a X7, 5.0, 4.0 i 3.0 ciut inne. Tak jakby SRAM sam zaliczał X7 do niższej klasy... Chociaż przyznam, że bezpośrednio ich nie porównywałem - ja mam X9 i jestem wielce zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 10 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Jest jeszcze inne mocowanie linki - wedle instrukcji - X9 i X0 mają jednakowe, a X7, 5.0, 4.0 i 3.0 ciut inne Z tego co wiem i widzę w katalogu to mocowanie to jest identyczne we wszystkich modelach Srama 2005 i wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 10 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Aha, ale na instrukcji są 2 kółeczka objaśniające jak przymocować linkę - w 1 jest X9 i X0 a w drugim X7, 5.0, 4.0 oraz 3.0. Jak pisałem, organoleptycznie nie zbadałem tego jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.