Skocz do zawartości

[napęd] sram czy shimano

theDAMIstrzu

Rekomendowane odpowiedzi

A co myślicie nad taką konfiguracją na tył 5.0 z manetką x-7?

Czy wogóle warto kupić 5.0 czy lepiej dozbierać do x-7 bo dotychczas jeżdżę na alivio i nie chciałbym sie cofać tą modernizacją.

Aha...chcę pozostać przy 8 przełożeniach. Czy widuje się jeszcze w sprzedaży 7.0?

• Mod Team

Takie mam głupawe pytanie :) Od dawna podniecam się Sramem, ale kasy na niego nie mam, jednak zastanawia mnie jak działają manetki cynglowe np. X-7. Podobno obsługuje się je tylko kciukiem, jak więc wrzuca sie wyższe/niższe biegi?

Masz obie dzwignie przy kciuku. Jedna pod druga :rolleyes: Bardzo wygodna sprawa bo nie przeszkadza Ci w chamowaniu.

Bylem przyzwyczajony do shimanowskich patentow i dziwnie mi bylo na poczatku ale teraz uwazam ze sram jest lepszy.

Shimano chyba w ktorej ze starych grup tak mial kiedys (ale to bylo daawno i nie bylo fajne <_< )

Niestety wielu ludzi woli Shimano "bo to shimano". To niestety kwestia marketingowa... Jednak spojrzcie na czym jezdza zawodowcy. Coraz wiecej srama

Ostatnio miałem okazje wziąć do reki kasete Srama i powiem że byłem w lekkim szoku...miekkie jak plastelina, zębatki bez problemu można do siebie docisnąc ręka. Kiedyś ktoś nawet zamieścił zdjęcie połamanej kasety tego typu. Jakoś mnie to nie przekonuje pomimo pozytywnych opinii....

• 2 tygodnie później...

Panie i Panowie!Czy to bedzie z soba wspolgrac:

1)korba shimano xt fc-m760 44-32-22

2)kaseta shimano xtr(8-mio rzedowa)

3)lancuch shimano hg 91

4)przerzutka przod shimano xt fd-m 761

5)przerzutka tyl SRAM X-9

6)manetki gripy SRAM X-0 (3*8)

Przede wszystkim chodzi mi o kompatybilnosc producentow (Sram,Shimano)

Pozdrawiam. :)

Czy to bedzie z soba wspolgrac:

1)korba shimano xt fc-m760 44-32-22

2)kaseta shimano xtr(8-mio rzedowa)

3)lancuch shimano hg 91

4)przerzutka przod shimano xt fd-m 761

5)przerzutka tyl SRAM X-9

6)manetki gripy SRAM X-0 (3*8)

Dla porównania podaję swój zestaw, który od długiego czasu działa wyśmienicie ;):

1. korba Shimano LX 04 44-32-22

2. kaseta Sram 5.0 (8-rzędowa)

3. łańcuch Sram PC-58

4. przerzutka przód Shimano LX FD-M567

5. przerzutka tył Sram X.9

6. manetki Sram 9.0 XL (3*8)

Pozdrawiam

Dla porównania podaję swój zestaw, który od długiego czasu działa wyśmienicie ;):

1. korba Shimano LX 04 44-32-22

2. kaseta Sram 5.0 (8-rzędowa)

3. łańcuch Sram PC-58

4. przerzutka przód Shimano LX FD-M567

5. przerzutka tył Sram X.9

6. manetki Sram 9.0 XL (3*8)

Pozdrawiam

Czyli wlasciwie taka sama konfiguracja.To bedzie moj pierwszy raz z przerzutka Srama.Slyszalem wiele dobrego o tym sprzecie.Najbardziej cieszy to,ze nie bedzie sie" telepala"(bo nie bedzie???) podczas jazdy.

Sramowskie automaty z racji swojej konstrukcji nie maja kontaktu z rama wiec nie klekocza udezajac o nia ;) przy miksowaniu zestawow sram shimano trzeba pamneitac zeby manetki graly z tylnia rpzerzutka czyli jak 1:1 manteki to przerzutka sram jak przerzutka shimano to manetki shimano albo sram 2:1 no i lancuch fajnie jak jest tego samego producenta co kaseta ale to juz nie koniecznosc(byleby na odpowiednia ilosc biegow byl i tyle).

Sam mam mixa tj:

przednia XT

tylnia X-9

korba deore 540

lancuchy trzy PC48

kaseta 5.0 (8b)

manetki gripshift 5.0

caly ten secik ma aktualnie 6000km(manetki duuuuuzo wiecej) i nie moge narzekac na niego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...