Skocz do zawartości

[napęd] sram czy shimano

theDAMIstrzu

Rekomendowane odpowiedzi

podczas zmiany biegu na asfalcie rozłożyła się 9.0 z 2001 roku, poprostu sama z siebie, to już pewnie zapomniałeś,

Pękło alu czy grillon?

Co ciekawe - dodam jeszcze, że nie spotkano "luźnego" X-gena...

Po połowie sezonu ok 3500 km złapała luzy sa widoczne jednak nie powiekszaja sie.

Ja mam 2x9 system, już czekam na manetki i montuje przerzutkę, ale z obserwacji moich wynika tyle, że odległośc pomiędzy blatami na korbie Truvativ'a 32/22 jest taka sama, jak pomiędzy blatami na korbach Shimano 3 blatowych, może Skrzynia na twoim Stronglighcie odległość jest większa, a przerzutka musi dłużej "nieść" łańcuch niż w innych korbach i dlatego takie coś, chodź sądzę, że odległośc jest taka sama praktycznie...

Nie chodzi o jakąś "odległośc pomiędzy blatami" ( ;) ) tylko o dużą różnicę w wielkości zębatek - średnia ma 29, duża 44, co daje jak już napisałem 15T różnicy.

Skrzynia Czemu na SH chcesz przejść ?

Muszę kupić kasetę na pająku, wolę dziewiątke XT albo ósemkę XTR Ti, nowy Sram na pająku jest drogi i nie wiadomo jak z trwałością.

patrzałem na ceny klakomanetek shiano i tak sobie myśle, że jednak sram- gripy zdają się o wiele wygodniejsze i nawet tanie choć to pojęcie względne :-) no to chyba w połowie sezonu będe miał gripy + x-7 na tył i kaseta i łańcuch jednak shiano bo sramy 9-rzędowe mają przerażające ceny :/ na razie musze zajechać to co mam wtedy będe myślał o modernizacji :-)

Pękło alu, zresztą dawałem zdjęcie, ale dam jeszcze raz:

srampekniety8tp.jpg

Się pytałem, dlaczego wg. Ciebie różnica 15T to jest "ciężka robota", ja sądziłem, że odległośc pomiędzy nimi ma jakieś znaczenie...a dalej sądzę, że też te 10T, czy 15T nie robi jakieś wielkiej różnicy, bo jak się zmienia z 44T, na 22T, to różnica jest jeszcze większa, a ja tak robiłem bardzo często(a powodów dla jakich centera dostała luzów też może być bardzo dużo)...ale nie oto chodzi w tym wątku.

Co do X-gen'a - czyli jednak spotkano, a ja byłem słabo poinformowany - mój błąd, chodź chciałbym ten luz zobaczyć....tyle internetu wertowałem i przy ocenach sprzętu ludzie czasami sami nie wiedzieli co odczuwają i przypisywali nadmierne luzy np. SH XT "fabryczne", które czuli w rękach, ale nie w pracy. Heh, nie wiem co myślec na ten temat nadal ;)

skrzynia Ale manetki zostawiasz Sram'a(Sachs'a), czy na RF przechodzisz ? Jaka jest cena PG990 nowej na tył pająku? Bo w sumie, na allegro te XTR 8 Ti też nieźle stoji, heh ;) W sumie dużo robisz kilometrów i jak kaseta taka jak Sram by się zużywała co 5k km, to by bylo przerąbane, chodź nie sądzę, bo Sramiki akurat z trwałości słyną :)

dalej sądzę, że też te 10T, czy 15T nie robi jakieś wielkiej różnicy, bo jak się zmienia z 44T, na 22T, to różnica jest jeszcze większa, a ja tak robiłem bardzo często

Heheheh, ale z 44 na 22 zrzucasz w dół, byle sis sobie z tym radzi bez większych problemów. Co innego wrzucanie z 29 na 44 - tu praktyka pokazuje, że różnica 15 ząbków to naprawdę dużo.

RF nie wchodzi w grę. Nie wiem ile kosztuje nowy sram na pająku ale pewnie... dużo. XTR Ti może wytrzyma więcej a zapewne w tym roku przejadę z 10kkm, ale temat nie jest o tym więc znikam ;)

Po przeczytaniu tego i innych podobnych tematów dochodzę do wniosku że optymalna konfiguracja to (dodam że to jest konfiguracja do której dążę):

- Korba SH np. XT (osobiście mam chrapkę na XT ze zintegrowanym suportem)

- Kaseta SRAM (jakiś wyższy model np. PG-970)

- Przerzutka przód XT/XTR (u mnie XT)

- Przerzutka tył X9 (pojeżdżę u szwagra na x9 i podejmę decyzję czy zmienić mojego XT czy nie)

- łańcuch - no tu nie wiem do końca co lepsze. na razie używam PC-69 i jestem zadowolony

Mam Shimano i nie narzekam.Jestem zadowlony poza tym że czasami na wybojach sam mi sie zmienie bieg ,może to wina wysłuzonej porzerzutki,nie miałem żadnych problemów.Sram nie maiłem więc nie mam skali porównawczej.Ale w tym sezone mam zamiar przesiaść sie na sram (x-7 więcej mi nie trzeba) ,to się zobaczy jak to jest.

sramy 9-rzędowe mają przerażające ceny :/

Czy to jest okazja bo składanie mojego napędu chcę oprzeć właśnie na polowaniu na okazje?

Właśnie polowanie na okazje jest dobrą metodą na zakup srama. Mnie tym sposobem udało sie kupić manetki trigger x7 za 98 zł, kasetę 970 za 89 zł, przerzutkę tylną x9 za 199 zł i komplet hamulce+klamki Avid 5 za 139zł. Jedynie przedniego x-gena kupiłem "po ludzku" w sklepie za 119 :029: ale cóż, zbyt pięknie być nie może, a i tak porównując do cen katalogowych wychodzi jakieś 300 zeta do przodu.

czy to ty mi dzisiaj podkupiles na tyl x-9 za 199zl ?

Raczej nie, ja swojego zakupiłem w listopadzie. Jest taki koleś co na allegro wystawia za 219, a poza sprzedaje za 199.

Teraz troche wkurzam się na ceny korby lx'05. Juz była po prawie normalnej cenie (300 zł) a teraz nie da rady taniej niż za 369 :D Poczekamy, zobaczymy - może będą po 200 ? :wink: B)

Ja mam gripy 9.0 dokładnie z rocznika jak ta 7.0 z pierwszego linka (2003). Spisują się wyśmienicie i mogę je bardzo polecić.

Plasma to produkt teoretycznie Srama. Sachs był "podfirmą" Srama i zamowił kiedyś serię produktów w fabryce Srama. Miały mieć design bardzo podobny do Sramowskich ale lżejsze. Podejrzewam, że są kilka gram zaledwie lżejsze. Działanie jest identyczne co modeli Srama 2002 i niżej :D

Ja moge z czystym srecem SRAMA polecic :D Mam Kasete(9rzedowa), Lancuch, Gripy, oraz przrzutke. tyl Srama 5.0 PO dokladnym wyregulowaniu wszystko sprawuje sie wysmienicie B) juz chyba do Shimano bym nie wrocil... :) (moze do xt albo lx'a :);)

A wiec moja propozycja SRAM !! !!

Pozdrawiam

W przypadku gripów im starsze tym lżejsze :D 9.0 ważą około 180g, Plasma ~150, a Quartz kumpla ważą 121g.

Ja wygrzebałem ostatnio bardzo stare (ale w stanie dobrym :]), niekompletne gripy Sachs'a - chwyt zastąpiłem owijką (oryginalnego raczej nie dostanę...), śrubkę i baryłkę przełożyłem z innych - wyszło 115g.

Ja bym brał lewą Plasmę i prawe 7.0 B)

Plasma to wysoka seria gripow srama! Taka odchudzona wersja 9.0 choc wtedy sram jeszcze nie posiadal oznaczen cyframi!

Hmm, nie do końca. Najpierw komponenty z serii Centera/Quartz/Plasma występowały jako Sachs ( czyli Sachs Centera/Quartz/Plasma). Potem Sram "wchłonął" Sachsa, i były to już części firmowane przez Srama, który już produkował komponenty oznaczane cyframi - 9.0 itp.

:D znów źle zrozumiałem, bo zrozumiałem, że Sram bezpośrednio po wchłonięciu Sachs'a zaczął nazywać tamte przerzutki 9.0 7.0 itd...małe nieporozumienie, ale to nic :)

Jak się nie myle, to w Marinie u riker'a jest/była korba Truvativ Stylo :)

Ja mam tylną i przednią przerzutkę XT, kasetę Sram 950, manetki LX, korbę Truvativ Stylo, łańcuch SH. Wszystko działa dobrze bez zarzutu. Jeździłem na rowerze brata z osprzętem SRAM X9tył, X7 manetki, X generation i nie wpadłem w zachwyt. Komponenty działają inaczej niż SH ale czy lepiej ? Poprzednia moja przerzutka w poprzednim rowerze to XT i ona spisywała się znakomicie i była nadzwyczaj trwała. Zastanawiam się czy zmiana na X0 wpłynęła by rzeczywiście na zmianę pracy napędu. Zaznaczę że jeżdżę enduro a nie XC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...