Skocz do zawartości

[napęd] sram czy shimano

theDAMIstrzu

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie... Możesz kupić jeszcze stare modele kaset LX, XT i XTR na 8 biegów ale ciężko je dostać (raczej tylko na allegro). Podobnie jak manetki rapidfire na 8 rzędów... wink.gif Od 2003 roku w ofercie Shimano nie ma kaset na 8 rzędów powyżej Alivio...

Zgodzę się z tym ale chodziło mi o to że można takie coś jeszcze kupić :D

Wiem widziałe kasety xt 8 rzędowe na allegro ale nie z sezonu 05 :-

A czy to ważne z jakiego sezonu jest kaseta? Ważne że nie używana jest :D

Mam takie pytanie czy na 9 rzędowych manetkach srama można jeździć na 8 rzedowej kasecie

Na upartego można jeździć ale gólnie to będzie to bardzo utrudniało życie, gdyż w manetkach 9 rzędowych jest inny odstęp przeskoków linki

Ja tam za shimano tak za bardzo nie jestem Sram pomyślał o ludziach nie używających 9 i wyprodukował wyższe grupy pod 8 A shimano to co mysli że jak w droższych roweruch przeważnie jest 9 to produkcja z wyższych klas pod 9 a co się bedziemy pieprzyć <_< Oj niestety to tak nie jest ludzie składają rowery sobie i najczęściej wybierają 8 ze względu na wagę i inne bajery <_< także Sram rulez chciałeś napisać :D Shimano razem z Wiśniewskim padło :lol: takie moje zdanie :025: smutne ale prawdziwe

Każda firma ma zalety i wady. Jednemu się podoba grip, drugiemu DC, a trzeciemu to obojętne praktycznie (czytaj: MI :P). Działanie Sram ma lepsze, bo 1:1, ale np. manetka u SH chodzi lżej(porównując XT RF z Triggerem X-9). Jednemu podoba się design SH i piękny kolorek XTR'a, a drugiemu masywność co bądź Srama. Co kto lubi :)

Mam takie pytanie czy na 9 rzędowych manetkach srama można jeździć na 8 rzedowej kasecie
Sebek dobrze powiedział - dał się, ale to niezmiernie utrudnia życie, a w mojej skali, było by to nie do pomyślenia i nawet bym takiej kombinacji nie uskuteczniał B)

ja jestem zwolennikiem shimano, owszem oba systemy sa porównywalne i wogóle są ok, na sramach jeździłem troche i precyzja jest chyba ciut lepsza, ale shimano jest łatwiejsze do dostania gdyby na jakimś zadup...iu gdyby się coś zepsuło, gripy szybciej sie zużywają niz rapidfire, no i pozostaje pewien niesmak po starszych grilonowych sramach, które lubiały sobie odpaść po kontakcie z lecącym kamieniem (np urywało wózek :) )

ze srama moge polecić łańcuchy i kasety oraz grupy x7 i x9 no i x0 :P

ale ekonomia przemawia za shimano:)

Nie zgodzę się, porostu się nie da i już :). Używając manetek 9 z kasetą 8 tylko jeden bieg mógłbyś prawidłowu ustawić :P

Nie to singlespeeda ja niechce :)

Fakt szimano tańsze o wiele :/ A tak mi sie sramy spodobały może jak będe miał kase to jednak sram bedzie :-)

A czy jest ktoś kto zamienił sramy na szimano ? (może i dwuznaczne ale wiadomo o co chodzi :))

No pewnie ja nie widze problemu wiele ludzi tak ma że przednią shimano a reszta srama przednią shimano biorą dla tego że jeszcze sram nie wyprodukował lekkiej przerzutki na przodzik ale za to tyłeczki robi całekiem lekkie B):P:)B) :wink: Sam bede miał taki komple tyłeczek x-9 gripy x-7 a przednia deore xt albo xtr B)

Za to wyprodukował najlepszą przednią Ever....wg. opinii różnych serwisów i samych użytkowników, nawet na mtbr.com ma najwyższą średnią ocen ze wszystki przednich przerzutek :)

Co do przesiadania się ze Sram'a na Shimano, to powiem, że prawie do tego u mnie doszło...raz, że pogniewałem się na Sram'a bo poszły dwie przerzutki tylnie, a dwa, że chciałem zobaczyć coś nowego ... w tym wypadku SH i je sobie wytestować. Ale powiem tak, że są ludzie, dla których się "wydaje" że XTR lepiej chodzi(nie jest to możliwe, żeby przewyższał X-0, one jest na razie The Best w MTB i basta), a ja wcale nie mam mu tego za złe. Leży to w tym, że jeden lubi charakterystykę pracy manetek SH, a drugi Sram'a, a trzeci ma gdzieś przerzutki i jezdzi na SingleSpeedzie B) Dobrze wyregulowana przerzutka już takiej klasy jak XT w działaniu tam gdzie nie ma brudu, nie będzie pozostawiać wiele do życzenia. Równie pięknie będzie wstrzeliwać biegi, jednak jak siądziesz na Sram'a, to i tak różnice poczujesz B)(ale nie wiadomo w którą stronę).

na mtbr.com ma najwyższą średnią ocen ze wszystki przednich przerzutek

Porównywanie samej oceny jest bez sensu - lepiej poczytać recenzje. A oceny niektórych modeli shimano są nic nie warte - w przypadku XTR'a są razem wszystkie modele, od 1996-2005, i top-swing i down-swing :lol: Żeby oceny miały sens to powinno być podzielone - to są przecież zupełnie różne przerzutki :)

Jeśli znajdę gdzieś XTR'a 2002 z krótkim wózkiem to przejdę na shimano B) A kaseta będzie shimano na 100%.

Trochę OT: W kwestii ocen na mtbr trzeba uważać i tak jak skrzynia mówi - czytać recenzje. Często jest tak, że jakiś produkt ma oceny głównie 5, czasem 4 i znajdzie się parę 1 (bo ktoś trafił na felerny egzemplarz) ,które mocno zaniżają średnią.

niewiem co wy chcecie od przednich przerzutek srama.

według mnie są super - przynajmniej jeśli chodzi o zastosowanie top swing - SH sie kryje i dostaje szybko luzów.

mam w tej chwili leciwą przednią przerzutkę 7.0 i :

- prawie niewyczuwalny luz

- waga bardzo mała (tak ze 120 - 130 g. bo dokładnej wagi w necie nie znalazłem, a wagi nie posiadam więc nie ma jak zważyć)

- porażająco miska cena - za używke w dobrym stanie dałem 20 zł hehe.

- uniwersalność (34,9 , 31,8 down i top w jednym)

Znajdzie mi ktoś coś takiego SH w takiej cenie ? i z taką wytrzymałością ?

Natomiast nie miałem okazji jeździć na sramie z tyłu wiec się nie wypowiadam - ale następną kupię chyba suntura - tego takiego lekkiego

Miałem Centerę, przy klasycznym układzie (3 tarcze z przodu - 22-32-42T) sprawowała się całkiem nieźle :D Ważyłem i faktycznie są lekkie - moja ważyła 115g.

Problem się pojawił gdy przeszedłem na 2x9 - po 1000km zaczęły się problemy, przy 1350km miała już spory luz i nie działała jak trzeba :025: Różnica pomiędzy zębatkami wynosi 15T (29 i 44T), i jest to dla przerzutki spore obciążenie - moim zdaniem przy takim układzie szybciej łapią luzy itp. Żeby całość działała super trzeba się zaopatrzyć w dobrą przerzutkę - tu postawiłem na topowe shimano i wybór okazał się bardzo dobry - obecnie jakieś 4000km, zero luzów, kapitalna praca i dobra jak na down-swinga masa :D

Centera przy takim układzie nie dała rady, ale do 3x9 czy 3x8 jest godna polecenia, zwłaszcza, że cena jest naprawdę niska.

Dodaj, że sam je "zjechałeś" bez wyprowadzania roweru z domu
;) Dodam że coś Ci się "pomylało". Pierwsza sprawa, że opowiadałem Ci tylko o pojechanym gwincie w miejscu dociska się linkę, który potem zrobiłem. Za to o tym, że podczas jazdy po lesie w 9.0 z 2003 roku, odpadł kawałek grillonu, jak wpadła nikła gałązka i tym że podczas zmiany biegu na asfalcie rozłożyła się 9.0 z 2001 roku, poprostu sama z siebie, to już pewnie zapomniałeś, a raczej nie wiedziałeś i palnąłeś głupotę :D ...ale wybaczam... :P

Poszła także przednia 9.0 podczas przykręcania, w dodatku przy bardzo delikatnym przykrecaniu, poprostu wyrwało kawałek plastiku...po czym wiedziałem, że nastepna przerzutka przód, nie bedzie miała ani grama plastiku ... no i jest X-gen :D

Czytałem opinie na mtbr.com, a zarzuciłem średnią, bo bezsensu byłoby cytowanie całych czasami bardzo długich wypowiedzi. Co ciekawe - dodam jeszcze, że nie spotkano "luźnego" X-gena...z drugiej strony, z tym, że Sram do systemu 2x9 nie powinien być stosowany, to prawda, ale z całkiem innego powodu.

:arrow: Ja mam 2x9 system, już czekam na manetki i montuje przerzutkę, ale z obserwacji moich wynika tyle, że odległośc pomiędzy blatami na korbie Truvativ'a 32/22 jest taka sama, jak pomiędzy blatami na korbach Shimano 3 blatowych, może Skrzynia na twoim Stronglighcie odległość jest większa, a przerzutka musi dłużej "nieść" łańcuch niż w innych korbach i dlatego takie coś, chodź sądzę, że odległośc jest taka sama praktycznie...

:arrow: Jedyna uwaga, co do 2x9, ale tego klasycznego czyli np. 29/44T jak w XC może dotyczyć wąskich, a raczej ciut węższych prowadnic niż u SH, dlatego jest mniejszy zakres biegów bez ocierania...tym co nie mają mikroindeksacji musi to jeszcze bardziej dokuczać...ja już robie mozolny tunning i poszerzam wszystkim co jest zdolne do spiłowania tak mocnej stali jak na prowadnicach przerzutek tego "nadmiernego zwężenia", bo w XC łapało mi 5biegów z tyłu, czyli np. na największym blacie z przodu, bez ocierania działały biegi 5-9, moim celem jest, aby działały conajmniej 2 więcej. Zresztą Skrzynia sam kiedyś wspominałeś, że żeby X-gen był lżejszy, to byś jego rozważał przy kupnie, a tak odpadł we wczesnym etapie eliminacji.

I teraz na koniec dodam tyle, że jakbym zainteresował się rowerami 2 lata wcześniej, to miałbym na 100% SH, bo Sram był tak plastikowy, że szok w trampkach...a to mnie razi. Na całe szczęście X-generation to całkiem inna bajka, PP się sprawdziła, teraz czas w najblizszym na testowania manetek, a może kiedyś jeszcze tylniej przerzutki...chyba tylko to mnie zatrzymuje przy Sramie, że "nowy jest całkiem inny" i że za drogie byłoby teraz przejście na SH.

Skrzynia Czemu na SH chcesz przejść ?

Ja mam shimano i żałuje.Gdy kupowałem rower nie znałem się tak jak teraz na sprzęcie i nie zmieniałem osprzętu a takto teraz musze włożyć troche kasy w rower.A ty jak masz kupować to srama. Marc1n coś nie wierze w to że tak poprostu bez niczego rozpadła się ta przerzutka.:/ ;)

Zostało to udokumentowane...mam zdjęcia...dla mnie to też był niezły zonk, ale sądzę, że to wina mrozu jaki wtedy był, rowerek postał 4H na dworze, a było ostro zimno, ale nie pamiętam, czy to było -15C, czy -30C, grunt, że podczas zmiany sobie pękła. Nic nie kręce ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...