Skocz do zawartości

[napęd] sram czy shimano

theDAMIstrzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem pojawił się po tym jak przejechałem sie na rowerku wyposażonym w sramy.. teraz ma dylemat czy przy upgradzie sprzetu zostać przy shimano czy też przesiąść sie na sramy

na razie napęd u mnie wygląda następująco: przerzutka tył: alivio, przód altus:025: kaseta 8-rzędowa acera łańcuch hg 50 korby przód shimano ee.... cienkie do wymiany idą bo winkla mają :-) Aha klamki też by poszły do wymiany i tak z napędem bo mam obecnie revoshifty :) więc czy będą to gripy czy klamkomanetki alivio akurat dla mnie to obojętne

W po tym sezonie.. i w trakcie planuje stopniowo ulepszyć napęd :

mianowicie tył xt, przód xt, korby lx kaseta deore (

Ale jak zobaczyłem sramy i potem poczytałem że niby one świetne itp to pomyślałem sobie możeby tak:

korby dalej lx, kaseta 5.0 tył 8.0 przód xt czyli taki mieszaniec

teraz pytanie tytułowe shimano czy sram? I dodam że względy ekonomiczne mają też duże znaczenie, moim zdanie zestaw ze sramem byłby droższy.

tył 8.0 ?, chyba o czyms nie wiem

mi koles w sklepie jak chcaiłem roqwer kupwac, powiedział ze sram lepiej chodzi, tylko pyk i juz jest, ale ja sobie zostamne przy napedzie shimano, sram mi sie drogie wydawaja.

Shimano na pewno bardziej prestiżowe jest, ale ceny też wyższe...poza tym kwestia kompatybilnoiści sram ma ten swój system 1:1 i problemy z kombinowaniem manetek są...ja mam rower na shimano i jedya rzecz SRAM-a którą miałem to 3.0 przerzutka tył w starym biku byłem zadowolony a teraz mam Alivio i nie wrócę już do srama...

Lepiej kup sobie wszystko na Shimano-szerszy wybór

Shimano na pewno bardziej prestiżowe jest

powaznie ?? ;) :wink:

tył 8.0

Pewnie chodzilo Ci o X9 albo X7 bo osemek jak na razie jeszcze nie robia ;)

Skoro finanse to wazna kwestja kup x7 ( grupowo to taki odpowiednik lx'a ) - roznica jest w wadze i tym ze koleczka w x9 sa lozyskowane - i oczywiscie co wazne dla Ciebie w cenie ;) - dobrze wyregulowana x7 bedzie Ci na pewno dobrze sluzyc.

IMO korba LX przednia przerzutka xt/x-gen tylnia x-7 kaseta 5.0 manetki na jakies Cie stac ale najfajnie to przynajmniej 7.0

sam mam korbe deore 540 przod xt tyl x-9 kaseta 5.0 i takiez manetki i jestem happy tylko ze wtedy to lx korba kosztowala dwa razy tyle co teraz praktycznie

oczywście chodziło o x7 czy tam 7.0 - zmęczony byłem :-)

widze, że zdania jednak podzielone. Mam pytanie czy jest ktoś kto używał sramów i jednak wrócił do shimano?

A przerzutka x-gen droga? hmm.. wg nie przednia przerzutka akurat tam mało ważna bo manetka sramoska będzie działać z shimano i odwrotnie (jeśli jestem w błędzie to mnie wyprowadźcie :D) I podoba mi się mikroindeksacja w gripach... praktyczne.

A korby truvativa mają w tym przedziale cenowy wymienne tarcze? tak jak lx lub nawet alivio? :-)

Ja zajmuje sie min. testowaniem sprzetu rowerowego. Moj glowny rower to sram (X.O.)......czesto zmieniam na inne, i co rusz przesiadajac sie na szimano, utwierdzam sie w przekonaniu, ze oprocz korb, szimano nic lepszego niz sram nie robi. Najistotniejszym jest inne przelozenie systemu 1:1 - to szybsza reakcjia, latwiejsza i trwalsza regulacja, mniejsza wrazliwosc na rozciagniecie linek i ich zabrudzenia. To rowniez bardziej intuicyjne przelaczanie biegow (trigger) ktore nie przeszkadza w hamowaniu i pozwala trzymac uchwyt zamkniety.....

Sram. To moj swiadomy wybor, po 16 latach MTB ( po suntourze, deore, exage, altus, stx, stxrc, lx xt i xtr.....az do 960).

ps. kiedys alternartywa dla Szimano byl Suntour - znacznie lepszy i nie drozszy. ale to historia i juz nikt mnie nie zrozumie.....chyba ze "pieluchowcy po 30-tce"

No jasne, że mają wymienne, tutaj np. FireX SL i dośc tanio:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84506538

A X-gen bodajże w sklepie z 110PLN, na allegro w granicach 80PLN

Riker, znaczy że co, słabiej Truvativa też oceniasz niż odpowiedniki u SH...bo ja akurat nie specialnie, bo po pierwsze większy wybór, a po drugie mają taniej i zazwyczaj klase wyżej, np. ostatnio był na allegro Stylo SL z suportem z łożyskami na zewnątrz ramy (takie jak hollowtech II np.) i kosztował bodajże 380PLN...nowy i gwarancja, a osobiście wolałbym go niż XT :D

Mój zachwyt jeśli chodzi o sramy zaczyna powoli gasnąć.. z powodów czysto ekonomicznych :/

Modernizacja przy użyciu sramów byłaby z tego co patrzałem nawet kilkaset zł droższa przerzutki tył xt można dostać od 140,- X-7 jest o wiele droższy tak samo gripy sramowskie są nieporównywalnie droższe.

Jedynie x-gen na przód jakoś ceną nie poraża z miejsca :-)

Troche mi szkoda kasy na sramy... mogłbym za to kupić sobie coś innego :-) Chociaż z drugiej strony mikroindeksacja z przodu i system 1:1 to pożyteczne wynalazki ale czy warte swojej ceny?

Znacie może jakiś sklep z tanimi sramami?

Mój zachwyt jeśli chodzi o sramy zaczyna powoli gasnąć.. z powodów czysto ekonomicznych :/

Modernizacja przy użyciu sramów byłaby z tego co patrzałem nawet kilkaset zł droższa przerzutki tył xt można dostać od 140,- X-7 jest o wiele droższy tak samo gripy sramowskie są nieporównywalnie droższe.

Jedynie x-gen na przód jakoś ceną nie poraża z miejsca :-)

O_o

widac ze nie odwiedzasz allegro ;)

140zl xt

150zl x.7

to nie jest duza roznica :)

no a jesli chodzi o ceny sklepowe to inna gadka :D

ja mam komplet x.7 - przerzutka + manetki

cena powinna cie zadowolic

no i jeszcze kwestia dogadania jesli masz inne propozycje :P

Mieszaniec... to tak jak u mnie ;) Korba LX, kaseta Sram 5.0 (8-rz), łańcuch Sram PC-58, przerzutka tył Sram X.9, przerzutka przód LX, manetki Sram 9.0 (2003). I jestem wielkim zwolennikiem Srama. Uważam, że jest precyzyjniejszy, wytrzymalszy i lepiej wygląda (rzecz gustu oczywiście :) ) niż Shimano. Z chęcią wymieniłbym moją tylną piastę XT na Srama 9.0 :D Jedynie do korby i przerzutek przednich Shimano nie mam zastrzeżeń ale chyba tylko dlatego dalej mam przedniego LX'a, iż Sram nie oferuje niestety wagowej alternatywy przedniej przerzutki. W tym sezonie w zamian LX'a zapewne pojawi się u mnie lżejszy XT lub XTR... :D

Tak więc "renkamy i nogamy" jestem za Sramem!! Z małymi wyjątkami :P

Dokładnie Żbiku zgadzam się z tobą w 100% dodałbym jeszcze do tego to że Sram jest lekki a za razem wytrzymalszy U mnie w rowerku terz będzie taka mieszanka jak u ciebie no ale waga jest dosyć przyzwoita no i przy oKazji działanie które nie zawiedzie.

P.S. Coraz bardziej staje sie zwolennikiem SRAMA !!! :)

Autorowi tego tematu polecam SRAMA ze względu na jego precycyjne działanie jeszcze miesiąc temu byłem za shimano i myślałem że sram to wielki szit ale myliłem się i to SPOOOOOro , gdy wsiadłem na bika mojego kolegi co ma gripy Srama 9.0 i tylnią przerzutkę X-7 poprostu to działa miodowacie :)

Sram nie oferuje niestety wagowej alternatywy przedniej przerzutki. W tym sezonie w zamian LX'a zapewne pojawi się u mnie lżejszy XT lub XTR...
Widziałem w sumie kilka odchudzonych X-genów, nawet do 130gram, co nie zmienia faktu, że tutaj dla zwolenników "lighweight bikes" nie oferuje on rewelacji, chodź z drugiej strony jest zapowiedziana przednia X-0...czuje że będzie miodnie ;)

Pierwsze słyszę że napędy 8 rzędowe kończą się na Alivio. Przecież możesz kupić LXa 8 rzędowego i XTeka.

Niestety nie... Możesz kupić jeszcze stare modele kaset LX, XT i XTR na 8 biegów ale ciężko je dostać (raczej tylko na allegro). Podobnie jak manetki rapidfire na 8 rzędów... ;) Od 2003 roku w ofercie Shimano nie ma kaset na 8 rzędów powyżej Alivio... :D

Wiem widziałe kasety xt 8 rzędowe na allegro ale nie z sezonu 05 :-)

Sram jako tako sie utrzymuje w systemie 8 rzędowym i są wersje gripów nawet częściej na 8 biegów niż 9.

Mam takie pytanie czy na 9 rzędowych manetkach srama można jeździć na 8 rzedowej kasecie (wiem że można jeżdzić nawet na makrokeszu ale czy będzie to razem współpracowało) ? I analogiczne czy coś takiego przejdzie w szimano?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...