Skocz do zawartości

[Tylne koło] Nie jest centralnie do ramy

rozbujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem. Zauważyłem, że tylne koło schodzi mi do lewej strony i nie jest ułożone centralnie w stosunku do ramy. Starałem się to jakoś wyregulować, jednak po przejechaniu paru kilometròw, z powrotem się przestawiało. Co to może być i jak to naprawić? Może źle to "naprawiałem"?

Pzdr

Napisano

Koło nie trzyma centryczności. Jeśli po właściwym zapięciu piasty w ramie przy założeniu poprawnego wymiaru OLD w stosunku do wymaganej szerokości piasty tylnej w ramie koło wydaje się być bardziej przesuniete względem tylnych widełek ramy w np. lewą stronę to należy dokręcić nyple po stronie DS (prawej - napędowej)o taką samą wartość każdy nypel(pół obrotu to już sporo). Naturalnie należy również określić stopień napięcia szprych, bowiem może się okazać że nie należy naciągać szprych, tylko poluzować te znajdujące się po stronie, w którą dane koło jest zbytnio odchylone.

Przydatna będzie centrownica, przyrzad do pomiaru centryczności koła i ew. tensometr... ale jak chce się to zrobić w domowych warunkach to mając doświadczenie i wiedzę oraz klucz do nypli robi się to "na oko" i wszystko styka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...