rozbujnik Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 Witam, mam taki problem. Zauważyłem, że tylne koło schodzi mi do lewej strony i nie jest ułożone centralnie w stosunku do ramy. Starałem się to jakoś wyregulować, jednak po przejechaniu paru kilometròw, z powrotem się przestawiało. Co to może być i jak to naprawić? Może źle to "naprawiałem"? Pzdr
Mod Team michuuu Napisano 12 Października 2011 Mod Team Napisano 12 Października 2011 Wygląda jak zły post w złym temacie. Mocna skręć konusy. Znaczy konusy tak żeby się koło kręciło, mocno je skontruj nakrętkami.
rozbujnik Napisano 12 Października 2011 Autor Napisano 12 Października 2011 Te konusy to sa odrazu przy piascie? Jezeli tak to dokrecalem i tez zeszlo na bok
bobiik Napisano 13 Października 2011 Napisano 13 Października 2011 Jakiej marki masz rame? Niektóre firmy specjalnie nie osadzają tylnego koła w osi ramy.
Mod Team Pixon Napisano 13 Października 2011 Mod Team Napisano 13 Października 2011 Oddawałeś ostatnio koło do centrowania ? A może sam to robiłeś?
Bikemaster Napisano 13 Października 2011 Napisano 13 Października 2011 Koło nie trzyma centryczności. Jeśli po właściwym zapięciu piasty w ramie przy założeniu poprawnego wymiaru OLD w stosunku do wymaganej szerokości piasty tylnej w ramie koło wydaje się być bardziej przesuniete względem tylnych widełek ramy w np. lewą stronę to należy dokręcić nyple po stronie DS (prawej - napędowej)o taką samą wartość każdy nypel(pół obrotu to już sporo). Naturalnie należy również określić stopień napięcia szprych, bowiem może się okazać że nie należy naciągać szprych, tylko poluzować te znajdujące się po stronie, w którą dane koło jest zbytnio odchylone. Przydatna będzie centrownica, przyrzad do pomiaru centryczności koła i ew. tensometr... ale jak chce się to zrobić w domowych warunkach to mając doświadczenie i wiedzę oraz klucz do nypli robi się to "na oko" i wszystko styka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.