Hablababla15 Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 Witam , to mój pierwszy temat więc szybko się przedstawię . Nazywam się Sebastian , jestem z zielonej góry i śmigam na OK od 3 miesięcy . Mój problem jest następujący , chciałbym kupić sobie prosty widelec (uważam że ładniej to wygląda itp.) , a dokładniej ten : http://allegro.pl/widelec-szosowy-1-cr-mo-gwint-220mm-miska-27mm-i1853941885.html i tu zaczynają się schody mam stery i mostek w systemie a-head , a ten widelec jest gwintowany . Moje pytanie jest następujące czy jeśli widelec jest gwintowany to będzie problem z montażem go w systemie a-head ? Może wyklucza go to całkowicie (jeżeli tak to z jakich powodów) , a może w tym przypadku to nie ma znaczenie , bo wiadomo jeśli chcielibyśmy montować widelec bez gwintu do sterów klasycznych to jest to po prostu niemożliwe. Pozdrostre!
pytlas Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 Witam Myślę że się nie uda, ponieważ rozmiar rur gwintowanych to 1 cal, natomiast ahead ma 1 1/8 cala. Po pierwsze nie podejdą stery, po drugie nie zamocujesz mostka na węższą rurę. Pozdrawiam
Mod Team safian Napisano 11 Października 2011 Mod Team Napisano 11 Października 2011 Stery redukcyjne + mostek pod 1" (poszukaj na forum, są takie wynalazki). Pytanie czy to się opłaca, nie lepiej kupić standardowy wideł? EDIT: @DOWN: Nie wiem gdzie się myliłem, skoro zrobiłeś tak jak napisałem powyżej, no ale nic :c
Hablababla15 Napisano 11 Października 2011 Autor Napisano 11 Października 2011 Oboje się mylicie . Dorwałem stery a-head 1" za jedyne 25zł , a mostek jest 1 1/8 z tuleją redukcyjną . Standardowy wideł , chodzi Ci o taki typowo pod a-head , bo mi zależy na tym żeby ten widelec był prosty bez dodatkowego wyprzedzenia taki jak ten który podałem w linku. Nie wiem dlaczego nie posiada możliwości do edytowania swojego postu więc piszę kolejny . Myliłeś się z sterami redukcyjnymi bo to chyba jakiś dodatkowy element , jeśli nie i sterami redukcyjnymi nazywa się stery a-head 1" to przepraszam : )
korekk93 Napisano 11 Października 2011 Napisano 11 Października 2011 Masz dwa wyjścia: 1. Zamontować normalne stery z gwintem + reduktor 2. Gwint zalać płynnym metalem i wtedy założyć tuleje redukcyjna mostka 1 1/8 -> 1"
elberet Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 była na gronie chyba dyskusja o tym, generalnie ktoś twierdził, że założył stery na ahead a gwintowaną część widelca owinął taśmą teflonową i działało
Hablababla15 Napisano 12 Października 2011 Autor Napisano 12 Października 2011 No tak słyszałem o rozwiązaniu widelec i stery klasyczne z reduktorem na mostek a-head , ba nawet to widziałem ale wiąże się to z wymianą sterów i kupnem redukcji a mi chodzi o zamontowanie tego widelca pod te stery i pod ten mostek który mam.
moojmisiu Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 Przerabiałem temat, ale w rozmiarze 1 i 1/8". Jeśli widelec z gwintowaną sterówką ma tą sterówkę o odpowiedniej długości, to ogólnie da radę, jedyny minus, to fakt, że gwint uszkodzi powierzchnię wewnątrz reduktora/obejmy mostka.
Hablababla15 Napisano 12 Października 2011 Autor Napisano 12 Października 2011 Jeżeli ma zostawić ślady na reduktorze to tragedii nie będzie w końcu to kilka złoty . Tylko zapewne gwint wtedy też ulegnie uszkodzeniu i pod klasyczne stery już nie podejdzie . Jest możliwość zabezpieczenia gwintu gdybym w przyszłości miał na tyle kasy bo przesiąść się na stery i mostek klasyczny ? Jakaś cienka warstwa taśmy czy coś?
korekk93 Napisano 12 Października 2011 Napisano 12 Października 2011 taśma teflonowa do nabycia w sklepie sanitarnym jak już wcześniej pisał elberet
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.