Skocz do zawartości

[amortyzator] SID czy R7 - na szosę

LUKSUSqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie kupna nowego amortyzatora, wazę 68kg. Jeśli chodzi o jazdę to przeważnie szosa, czasami wybieram się na jakieś pagórki :)

Kory będzie dla mnie lepszy (albo który jest lepszy ogólnie):

1. http://allegro.pl/ma...1863761139.html

2. http://allegro.pl/si...1862836673.html

Pozdrawiam

Nie ma to jak doradzić kupno sztywnego widelca osobie poszukującej amortyzatora ;) Ale zgodzę się z poprzednikami co do półki cenowej - jeśli nie katujesz sprzętu na cięższych ścieżkach to coś tańszego, ale nowego zdecydowanie powinno Ci starczyć. Za tę cenę bez problemu można znaleźć fajne propozycje:

http://allegro.pl/sr...1868792555.html

http://allegro.pl/am...1869959384.html

czy wiele innych...

No szczerze mówiąc to ja też jeżdżąc głównie po szosie założyłbym jakiś karbonowy sztywniak, a na pewno nie te dwukilowe klocki które podałeś.

Kolega z pierwszego posta nie szuka amortyzatora, tylko myśli że go szuka ;). Na sztywnym widelcu spokojnie można od czasu do czasu zaliczyć coś terenowego, a na szosie różnica jest potężna.

Myślę, że aby wyjaśnić wątpliwości wszelakie autor tego tematu powinien napisać co dla niego znaczy "czasami wybieram się na jakieś pagórki". Jeśli jest to stosunek 90% szosa, 10% pagórki to faktycznie. Jednak jeśli proporcja 70% do 30% albo jeszcze więcej pagórków to poważnie bym się jednak nad tymi dwukilowymi klockami zastanowił :)

Osobie chcacej amortyzator na szose zaproponuje widelec sztywny. Od kilku miesiecy korzystam z takiego poruszajac sie po asfaltach, drogach rowerowych i szutrach.

Dwie opcje:

1. Widelec pozwalajacy uzyskac geometrie odpowiednia dla amortyzatora ok 100 mm skoku, widelce sztywne o wysokosci 445 mm, np firmy pro w wersji pod tarcze i pod v-brake, w pelni karbonowe lub karbonowo-aluminiowe.

2. Widelec o wysokosci ok 410 mm, w stylu klasycznych widelcow sztywnych do gorali, tu oferta tez jest spora, chocby wspomniany wczesniej mosso.

Wariant pierwszy gorzej tlumi nierownosci bo sa to widelce z prostymi goleniami. Wariant drugi amortyzuje bardziej, sylwetka jest jednak przy jego zastosowaniu bardziej pochylona a geometria agresywniejsza.

Roznica wagi w stosunku nawet do lekkich amortyzatorow do do jednego kilograma.

Do tego zestawu w teren opony o grubszym profilu co zapewni znosna amortyzacje np na szutrach. W trudniejszy teren i tak sie nie wybierasz wiec nie ma to znaczenia.

Zrobisz jak zechcesz - czyli wybierzesz pomiędzy SIDem czy R7 - ale pamiętaj do czego te amorki zostały stworzone. To wyścigowe sztućce z krwi i kości, z oleju i aluminium się znaczy :D Owszem, różnicy w ich pracy nie zauważysz, brałbym tańszego. Ale na szosie będą się marnować. Tak, MARNOWAĆ. To tak, jakbyś kupił Ferrari na dojazdy do pracy :D

Lepszym rozwiązaniem będzie sztywny wideł, jak Mosso czy pochodne - lżejsze, też pochłaniające drgania, trwalsze (odpadają serwisy), ekonomiczniejsze.

• 2 tygodnie później...

Jeżdżę na R-7 MRD TPC to amor na którym zdobywano mistrzostwo olimpijskie ja jestem w stanie zrozumieć że ktoś chce mieć sprzęt z najwyższej półki i nie wykorzystywać jego pełni możliwości na co dzień ale mieć świadomość że w razie czego jest na czym powalczyć w ambitnym terenie . R-7 z blokada na kierownicy to lekki i wygodny w obsłudze amor ale tak jak pisali koledzy powyżej idx nawet w carbonowy RIGID i będziesz zadowolony jeszcze mniejsza waga zero serwisu i na szosę jak znalazł. Mój wazy 1410 gram rigid pewnie połowę tego wazy i mniej niż połowę kosztuję. Jako 14 latek wjechałem i zjechałem z Śnieżki na sztywnym widelcu także w terenie tez da sie na tym jeździć choc przy długich zjazdach nadgarstki odczuwają brak amortyzacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...