Skocz do zawartości

[Rura Sterowa] Przycinanie

852emil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Piszę ten temat ponieważ mam wątpliwości co do przycinania rury sterowej w moim widełku -- Ns RNS 2

Jeszcze tego nie uczyniłem aczkolwiek mam zamiar ale nie jestem pewien czy po przycięciu będę mógł przykręcić gwiazdkę. Czy gwint w środku rury sterowej jest na jej całej długości? Czy przycinając rurę nie muszę się martwić o nic poza tym, że mogę ją przyciąć za dużo?

Z góry dzięki za odpowiedź na nurtujące mnie pytanie ;)

Wychodzi na to że jednak jest tam gwint bo tak wygląda top-cap do tego widelca:

http://www.ribbed.com.au/store/index.php/catalog/product/gallery/id/615/image/746/

852emil a nie możesz po prostu sprawdzić ile jest tego gwintu? Poświeć czymś w rurze albo sprawdź jakimś długim prętem w którym miejscu zaczyna się gładka powierzchnia. Jak gwintu zostanie mało to zawsze możesz skrócić top-capa.

Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym takie rozwiązanie w widelcach MTB - gwint w rurze a do tego lekki aluminiowy pierścień w stylu nakrętki kasety.

Wychodzi na to że jednak jest tam gwint bo tak wygląda top-cap do tego widelca:

http://www.ribbed.co.../615/image/746/

852emil a nie możesz po prostu sprawdzić ile jest tego gwintu? Poświeć czymś w rurze albo sprawdź jakimś długim prętem w którym miejscu zaczyna się gładka powierzchnia. Jak gwintu zostanie mało to zawsze możesz skrócić top-capa.

Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym takie rozwiązanie w widelcach MTB - gwint w rurze a do tego lekki aluminiowy pierścień w stylu nakrętki kasety.

racja. dzięki Koen nie wpadłbym na to xD

potem jeszcze napisze może jak to tam jest. dla potomnych ;)

potem jeszcze napisze może jak to tam jest. dla potomnych ;)

dobra. poświeciłem zobaczyłem i wyszło na to, że ten top cap jest taki długi bo gwint jest głęboko. w gwincie top cap'a chyba specjalnie została zrobiona przerwa żeby w przypadku skracania rury sterowej można było też uciąć top cap i wszystko będzie ok. wydaje mi się za ten gwint jest akurat w tym miejscu, że można spokojnie ucinać niepotrzebny kawałek rury sterowej bo nie ma na początku żadnego gwintu ;)

podsumowując: Ns RNS 2 został skonstruowany specjalnie żeby potem go skrócić jak ktoś będzie tego potrzebował ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...