852emil Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam. Piszę ten temat ponieważ mam wątpliwości co do przycinania rury sterowej w moim widełku -- Ns RNS 2 Jeszcze tego nie uczyniłem aczkolwiek mam zamiar ale nie jestem pewien czy po przycięciu będę mógł przykręcić gwiazdkę. Czy gwint w środku rury sterowej jest na jej całej długości? Czy przycinając rurę nie muszę się martwić o nic poza tym, że mogę ją przyciąć za dużo? Z góry dzięki za odpowiedź na nurtujące mnie pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Gwint w sterówce? Jak utniesz sterówkę to nie będziesz miał gwintu, z resztą przed przycięciem też go raczej nie ma. Gwiazdkę się nabija, nie nakręca, nie wiem jak to napisać, ale jest blokowana rozporowo, te 'skrzydełka' się zakleszczają i nie wyciągniesz jej w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wychodzi na to że jednak jest tam gwint bo tak wygląda top-cap do tego widelca: http://www.ribbed.com.au/store/index.php/catalog/product/gallery/id/615/image/746/ 852emil a nie możesz po prostu sprawdzić ile jest tego gwintu? Poświeć czymś w rurze albo sprawdź jakimś długim prętem w którym miejscu zaczyna się gładka powierzchnia. Jak gwintu zostanie mało to zawsze możesz skrócić top-capa. Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym takie rozwiązanie w widelcach MTB - gwint w rurze a do tego lekki aluminiowy pierścień w stylu nakrętki kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
852emil Napisano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Wychodzi na to że jednak jest tam gwint bo tak wygląda top-cap do tego widelca: http://www.ribbed.co.../615/image/746/ 852emil a nie możesz po prostu sprawdzić ile jest tego gwintu? Poświeć czymś w rurze albo sprawdź jakimś długim prętem w którym miejscu zaczyna się gładka powierzchnia. Jak gwintu zostanie mało to zawsze możesz skrócić top-capa. Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym takie rozwiązanie w widelcach MTB - gwint w rurze a do tego lekki aluminiowy pierścień w stylu nakrętki kasety. racja. dzięki Koen nie wpadłbym na to xD potem jeszcze napisze może jak to tam jest. dla potomnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
852emil Napisano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2011 potem jeszcze napisze może jak to tam jest. dla potomnych dobra. poświeciłem zobaczyłem i wyszło na to, że ten top cap jest taki długi bo gwint jest głęboko. w gwincie top cap'a chyba specjalnie została zrobiona przerwa żeby w przypadku skracania rury sterowej można było też uciąć top cap i wszystko będzie ok. wydaje mi się za ten gwint jest akurat w tym miejscu, że można spokojnie ucinać niepotrzebny kawałek rury sterowej bo nie ma na początku żadnego gwintu podsumowując: Ns RNS 2 został skonstruowany specjalnie żeby potem go skrócić jak ktoś będzie tego potrzebował ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.