Paweloss Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam! Chciałbym zmienic w swoim arkusie caly naped poniewaz oryginalny juz siada a po co mam wstawic jakis badziew. Chciałbym byście doradzili mi co mam zakupic.Moj budżet to 400-460zł.Rower chcialbym zlozyc do streetu/małego freerid'u. taki sprzet chcialbym wlozyc ale by byc pewnym pisze na forum czy bedzie odpowiedni jak doradzcie co zmienic na inny naped ma byc 8rzedowy Zaczynam od kasety SRAM MTB PG-820 11-32 Manetki hmm zastanawiam sie nad sram trigger x4 ale to jeszcze w 100% nie obmyslone przerzutka tyl sram x5 piasta tutaj chciałbym zebyscie doradzili jakas nie za droga ale wytrzymala pod tarcze na 6 srob korba SR SANTOUR PFF 44/32/22 cos w tym rodzaju taka do 80zl łancuch tez chcialbym zebyscie doradzili z gory dziekuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Zły zestaw do tych dyscyplin. Korbie SR PFF brakuje sztywności, a poza tym jej przeznaczenie jest zupełnie inne podobnie jak pozostałych wymienionym przez ciebie komponentów. Jeżeli szukasz kompromisu między ceną i jakością, to poszukaj części używanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Rower jakis wspomniłęs nie podając nawet modelu, przdział cenowy, kwalifikuje sie jeno pod XC, srednio agresywne. Street a freeride to ze tak powiem delikatnie rozne style i ciezko to pogodzic, w kazdym bądź razie za ten budżet co podałeś to ja jedno kolo składałem do enduro ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 12 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Jeśli do FR to najbardziej budżetowa korba wg mnie Truvativ Hussefelt. Widziałem już niejeden złamany kwadrat po lądowaniu i nie mówię tu o zawodnikach kategorii XL tylko koguciej...<br>Do lekkiej zabawy w mieście Twoja korba jeszcze ujdzie, ale teren i nie daj Boże niedoloty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweloss Napisano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2011 a co byscie mi doradzili w tej cenie do tego stylu jazdy amortyzator przod juz wymieniłem rock shox 120mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2011 No do streetu to jakiś np dartmoor http://allegro.pl/rama-dartmoor-street-style-15-dh-fr-dirt-i1873420414.html, ramy tego pokroju. są to mocne konstrukcje, wiec jak sie nie boisz to nawet być mogł sobie mały freeride urządzic. Zrobiłeś taktyczny błąd ! Kupiłeś amortyzator a teraz sie nad rama zastanawiasz, a tak sie nie robi, to amortyzator dobieramy pod rame. Niewiem jakiego RS'a kupileśale moze sie okazać ze nie nadaje sie do owej dyscypliny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweloss Napisano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Amortyzator moge oddac w kazdej chwili.Tak wyglada moj rower http://www.max24.pl/foto_max/10708/SPORT828294019.jpg chciałbym wymienic tylko naped co byscie mi doradzili jezdze po zwirowni a terazniejszy naped sie juz psuje dlatego planuje wymiane cena zeby nie przykroczyla 460zl naped ma byc 8rzedowy do wymiany kaseta menetki przerzutka tyl piasta korba łancuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 13 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2011 nie chcę ani Cię obrazić ani wyśmiać - TO NIE JEST ROWER DO STREETU ANI FR!!! Kolego ogarnij się! Jakiś Sign DS to jeszcze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudy102 Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Ty na takim czymś chcesz skakać? Samobójcą jesteś? Edit: Niezła synchronizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 13 Października 2011 Udostępnij Napisano 13 Października 2011 kuwa mać, wszystkie dzieciaki piszą FR/ DH / AM/, a na pierwszej lepszej porządnej trasie do XC by się pozabijali... Na dodatek zaczynają na jakichś makrokeszach, porażka :wallbash: rybeńko sumiku - nawet jak to wygwiazdkujesz to ja wiem o co chodzi i warna mogę dać - nie używamy takich słów i basta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Wtrące swoje 3 grosze, zjeżdżając po w sumie jedynej w maire ciekawej trasie w mojej okolicy, zaliczyłbym ją to w miare ostrego XC, nie wyrabiałem, czesto mocno hamowałem, bardzo nie rowno, dość stromo ale zato jaka zabawa . pare razy bym sie wyłozył na drzewie, do takiej jazdy trzeba mieć naprawde dobrze zestrojone zawieszenie i hamulce ktorym sie ufa. Już nie mowiąc o tym ze posądzam arkusa o brak tłumienia co na takiej trasie jest rowno ważne z gipsem na szeroką skale. Tez sie jakoś nie chce wywyższyć ze mam fajny sprzet bo mu daleko do tego co bym chciał, nikofo urażać tez nie chce, my to piszemy dla waszego dobra. Oczywiście mozna tempem spacerowym i wigrakiem po trasie DH zjechac, da sie ? pewnie ze sie da. Ale chcąc sie pobawić, sprawdzić siebie i możliwości musimy dostosować sprzet. NIestety ROwery do free ride'u są bardzo drogie jak na polskie realia, 4-5 tysiecy mało kto wywala lekką ręką. Za mniej sie nie da a juz na pewno bedzie cieżko złozyć adekwatny sprzet. NIE ma uniwarsalnych rowerów. Każdym mozna wjechać wszedzie ale koiecznie sie do tego nadaje i bedzie w tym bezpieczny. Musicie to ludziska pojąć i zacząć rozróżniać czym jest XC - czyli cross country i czym sie różni od free ride'u (FR), czym od Down hillu (DH) czy Dirtu. Może wiele osob chce tu jakoś zabłysnąć, tzw. zaimponić, i pisze ze bedzie jeździł FR i podaje rower który sie nadaje do wyjazdu po bułki do sklepu, no takie coś tu nie wyjdzie, jednynie monza z siebie zrobić pośmiewisko. Taka mała wstawka, jak lezałem w szpitalu, po wypadku (nie rowerowym) byłna sali gosć, po rowerowej kraksie, jechał, własciwie wracał, prawie pod domem rower mu na kamykach czy jakimśżwirku podcieło i sie wysypał niby nic, połąmał bark prawy i nieźle sie zrysował. Teraz pomyślcie co sie dzieje przy predkości ok 30km/h (choć to mało) na trasie FR gdy rama, widelec czy cokolwiek odmawia posłuszeństwa i lecimy ... ja wiem jak jest uderzyć prosto w sciane przy takiej predkości od maja sie jeszcze niepozbieralem do konca a lekarze o roku jeszcze wspominaja. Troszkem sie rozpisał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2011 No może nie aż tak Puklus - 4 kafle to już konkret sprzęt. U nas w bikeparku w Olsztynie dużo chłopaków pomyka na Signach DS - taki zestawik można nabyć na allegro do 1 tyś w wersji używanej oczywiście ale na dobrym już osprzęcie. Ja nauczony doświadczeniem kolegów(a dokładniej ich każdorazowym bólem pleców i kolan po kilkogodzinnej sesji na torze) kupiłem sobie na start fulla i też się zamknąłem początkowo w dobrej kasie, a z czasem można przecież rozbudować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 kuwa mać, wszystkie dzieciaki piszą FR/ DH / AM/, a na pierwszej lepszej porządnej trasie do XC by się pozabijali... Na dodatek zaczynają na jakichś makrokeszach, porażka :wallbash: rybeńko sumiku - nawet jak to wygwiazdkujesz to ja wiem o co chodzi i warna mogę dać - nie używamy takich słów i basta! No nie ładnie z tymi przekleństwami, ale zgadzam się z tobą.Mój kolega ostatnio chwalił się, że jechał w terenie 80km/h .Nie chciało mi się wierzyć, więc zaproponowałem przejażdżkę.Efekt? Na pierwszym niezbyt trudnym zjedzie prawie otb wykonał, a drugi już sprowadzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2011 NO ja wiem po sobie jak składałem sprzęt najtaniej jak sie dało najlżej jak sie dało i mało nie wyszło, Nie mowie ze za 2k nie kupi dobrej uzywki bo i owszem, ale chodziło mi o nowe produkty konkretnie przystosowane do tego typu jazdy. Prawda ze w latach 90' to w down hillu to na hardtailach jeździli, i to totalnie sztywnych, bez amorów ale trasy były inne i te czasy juz minęły. Przy predkoćci powyrzej 30 jak sie zapirza z górki na pazórki jeden błąd i lecimy i poł biedy jak wpadniemy w stog siana ... Dobra Koniec bo co od tematu odbiegamy i sie Off Top robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Z góry przepraszam za te uniesienie ale jak dla mnie na takim forum, tematy podobne do tego powinny być prosto skwestionowane, taki rower do DH się nie nadaje, i koniec, blok tematu ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2011 No i się nie nadaje, może autor coś innego wymyśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 14 Października 2011 Udostępnij Napisano 14 Października 2011 w 80% przypadkach autor tematu kompletnie nie słucha się naszych rad i nadal próbuje ze swojego XC rowerku robić rower do DH, wrzucając amortyzator 130mm, zazwyczaj duro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 15 Października 2011 Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Lepiej by było, gdyby producenci przestali robić rowery, których budowa sugeruje ich niezwykłą wytrzymałość i jeszcze bardziej niezwykłe przeznaczenie. Paweloss wie, że dzwonią, tylko nie wie w którym kościele. Wie, że rower jest za słaby, ale nie podejrzewa, że aż tak. Dlatego żeby coś na tym skorzystał, to należy napisać, że jego Arkus mimo wahacza nadaje się do jazdy rekreacyjnej (nawet jeśli wymienił w nim amortyzator). Paweł zważ na to że nie wszyscy muszą skakać i wywijać karkołomne sztuczki, podobnie jak nie każda rekreacyjna przejażdżka na rowerze musi być nudna. Twój rower jest świetną konstrukcją, aby urwać kilka kilometrów szlaku z fajną laską u boku. I to się liczy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Zważ ze w pierwszym poście autor napisał street/mały freeride, sam średnio wiem o co chodzi ale na pewno nie o rekreacyjna jazde. Oczywiście ze po grzyby do lasu to luźno można jechać, ale jeżeli po te grzyby sie zjeżdża trasą którą strach zejsć to sorry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 16 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Z racji tego że autor nie wyraża zainteresowania tematem a i wszystko zostało już powiedziane to bezdusznie zamykam temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.