Skocz do zawartości

[Korba] 170 a 175mm

z0neee

Rekomendowane odpowiedzi

Ja całe zycie jeździłem na 175 mm, teraz akurat mam w rowerze nowym 170 i właśnie mam ją zamiar zmienić. Różnica wynika z fizyki - dłuższe ramię to większa dźwignia, więc mniejsza siła konieczna do jej poruszenia. Natomiast stopy robią ruch okrężny po większym promieniu. Jak dziewczyna ma krótkie nogi to może ją dłuższe ramię korby męczyć. Ja np. mam problemy z kolanami, więc wolę mniejszą siłą powiększym promieniu, niż nadwyrężać nogi, poza tym przyzwyczajenie pewnie też robi swoje.

Dzięki za odpowiedz ale nie zgadzam się trochę z tym ponieważ im mniejsza długość ramienia tym kadencja większa, dobrze gadam? wiec jeśli masz problemy z kolanami to lepiej krótsze ramie, sam mam problemy z kolanami na jakieś prądy muszę iść :confused:

Jeśli masz deorke w bardzo dobrym stanie to możemy sie zamienić :) tylko ze ja mam nówkę :D

Czyli zakładać ?;D

Dzięki za odpowiedz ale nie zgadzam się trochę z tym ponieważ im mniejsza długość ramienia tym kadencja większa, dobrze gadam?...

Rozumiem Twój tok myślenia, ale kadencja to tylko ilość obr/min. i moim zdaniem długość korby ma znikomy wpływ na ten parametr, o ile jakikolwiek :unsure:

zakładając, że na średnicy zmiana zawiera się w 10mm (5mm na jedno ramię).

Teoretyzując - może być tak, że jak zmienisz korby na krótsze, to kadencja spadnie, bo musisz użyć większej siły do pedałowania,

której nie masz, bo byłeś przyzwyczajony do mniejszego wysiłku na dłuższych korbach.

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...