z0neee Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam wszystkich zakupiłem dla dziewczyny korbę deorke 175mm i mam pytanie czy do ramy o rozmiarze 15 cali oraz wzroście 164cm warto wkładać korbe 175? aktualnie wsadzona jest altus/alivio 170mm. będzie się jej dobrze jeżdziło? Dziękuję pjona o/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 175mm to długość ramienia korby, moim zdaniem wystarczy opuścić siodło o 0.5cm i będzie prawie tak samo. myślę że różnicy nie odczuje, aczkolwiek pewnie będą przeciwne tezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja całe zycie jeździłem na 175 mm, teraz akurat mam w rowerze nowym 170 i właśnie mam ją zamiar zmienić. Różnica wynika z fizyki - dłuższe ramię to większa dźwignia, więc mniejsza siła konieczna do jej poruszenia. Natomiast stopy robią ruch okrężny po większym promieniu. Jak dziewczyna ma krótkie nogi to może ją dłuższe ramię korby męczyć. Ja np. mam problemy z kolanami, więc wolę mniejszą siłą powiększym promieniu, niż nadwyrężać nogi, poza tym przyzwyczajenie pewnie też robi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dzięki za odpowiedz ale nie zgadzam się trochę z tym ponieważ im mniejsza długość ramienia tym kadencja większa, dobrze gadam? wiec jeśli masz problemy z kolanami to lepiej krótsze ramie, sam mam problemy z kolanami na jakieś prądy muszę iść Jeśli masz deorke w bardzo dobrym stanie to możemy sie zamienić tylko ze ja mam nówkę Czyli zakładać ?;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dzięki za odpowiedz ale nie zgadzam się trochę z tym ponieważ im mniejsza długość ramienia tym kadencja większa, dobrze gadam?... Rozumiem Twój tok myślenia, ale kadencja to tylko ilość obr/min. i moim zdaniem długość korby ma znikomy wpływ na ten parametr, o ile jakikolwiek zakładając, że na średnicy zmiana zawiera się w 10mm (5mm na jedno ramię). Teoretyzując - może być tak, że jak zmienisz korby na krótsze, to kadencja spadnie, bo musisz użyć większej siły do pedałowania, której nie masz, bo byłeś przyzwyczajony do mniejszego wysiłku na dłuższych korbach. Pozdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dzięki za wyjaśnienie, czyli wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wymieniać, wymieniać... P.S. A tak z czystej ciekawości ratio zębatek zachowane??? To znaczy zębatki identyczne jak w starej korbie, czy inne??? Pozdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
z0neee Napisano 11 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2011 inne :)teraz będzie 22-32-44. 32 i 44 to ze starej mojej korby te nowe wsadziłem do swojego rowerku ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 A było w starej...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 11 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Było, trzeba tylko poszukać; zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.