Jogurcik Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Hej, mam pytanie, planuję wymianę tarcz w moim bolidzie i zastanawiam się czy w ramach oszczędności wagowych ( i też trochę cenowych....) nie kupić 2x tarczy 160mm, a nie jak wcześniej planowałem 180mm na przód, 160 na tył. Zastanawiam się tylko, czy tarcza 160mm z przodu da sobie radę przy hamulcu Shimano SLX (BR-M445) pod rowerem ważącym około 12-13kg i riderem ważącym w skrajnych przypadkach (pełen plecak przy jakichś dłuższych pojeżdzawkach ponad 90kg. Zastosowanie to oczywiście XC, a konkretnie tarcza prawdopodobnie Dartmoor Nano lub Alligator Aeris z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 To jakie masz w końcu hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Jak XC to moim zdaniem starczy, jakbyś ganiał po górach to te 180mm warto mieć z przodu (albo i więcej ). Swoją drogą to jaka jest różnica wagowa między 160 a 180? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogurcik Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Kudłaty - sorki, pomyliły mi się symbole, mam z przodu M665. TrzecieKolo - 160mm : 82g ; 180mm : 112g , ale głównie chodzi mi o większą sztywność tarcz, niższą cenę i lepszą modulację chociaż w sumie tarcze to masa rotująca, ale przy samej piaście, więc aż tak nie odczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 M665 to dobry hamulec i 160mm do XC powinno wystarczyć, ale przydała by się też dobra tarcza np. Shimano XT - http://allegro.pl/tarcze-shimano-xt-sm-rt76-160mm-6-srub-model-2011r-i1825283875.html Może i cięższa, ale na pewno sztywniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuvel Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja właśnie wymieniłem z przodu na 180 (też mam SLX) - jeżdżę głównie po górach. 160 było jak dla mnie za mało (waga podobna) ale tarczę miałem Tektro (teraz Avid) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdan Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Wolisz sobie wziąć większą tarczę. Ja właśnie zakładam 203 na przód i 180 na tył. Ja jeżdżę po górach i mam fulla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.