aknorts Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Mam zamiar złożyć po raz pierwszy rower i prosiłbym o pomoc. Chcę dojeżdżać głównie do pracy/uczelnię, około 35km dziennie tylko po asfalcie ewentualnie kostce brukowej. W związku z czym wymagałbym niezawodności co przemawia w stronę ostrego, z kolei dzięki przerzutkom myślę, że bym szybciej pokonywał trasę. Dodatkowo przy ostrym kole musiałbym ciągle pedałować przez co pewnie byłbym cały spocony, a nie chcę wpadać mokry na zajęcia. Przy szosie mógłbym dostosować tempo i nie byłoby tego problemu. Jestem początkujący, nigdy nie jeździłem na ostrym i to są tylko moje gdybania moglibyście się wypowiedzieć co wy byście wybrali na moim miejscu? Mam już kilka części od znajomego (koła 28 cali, przerzutki 2x7 shimano 105, hamulce shimano 600 i kierownicę melano? wszystko z lat 80-90) ramę też już prawie kupiłem http://audioclassic.eu/ebay/all13/014.JPG (trek 660 1985) brakuje mi właściwie tylko manetek i klamek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zizbit Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Polecam Ci szosę. Dlaczego? Tak jak wymieniłeś - lżejsza jazda, co jest oczywiste. Jeśli jazda na tym typie roweru Cię wciągnie to starą szosówkę zawsze możesz przerobić na ostre za małe pieniądze (piasta Joytech/Novatec/Miche już od ok 50zł). Najlepiej jakbyś się przejechał na ostrym i zobaczył "jak to jest". Zostaje Ci także trzecia opcja - piasta typu flip-flop tzn. z jednej strony ostre, z drugiej single speed (po jednej stronie piasty mamy zębatkę i kontrę z lewym gwintem, przekładamy koło na drugą stronę i mamy gwint pod wolnobieg) - http://allegro.pl/piasta-joytech-ostre-kolo-fix-tor-flip-flop-i1859164685.html . Sam miałem taką opcję i jest to bardzo wygodne. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 11 Października 2011 Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dziwne pytanie skoro jak piszesz masz juz wszystko lacznie z przezutkami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTavalanche Napisano 19 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 powiedz mi kolego skąd wychaczyłes tą rame? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.