seraph Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam. Ostatnio padło mi koło tylne (pogięło się tak ze serwisant rozłożył ręce) na którym mam 6rzedowy wolnobieg. Kumpel ma stary nieuzywany rower i zaproponowal mi tylne koło (proste jak nowe bo malo jezdzil) jednak ma ono kasete 7rzedowa. Tu moje pytanie czy gdybym zalozyl to jego kolo do swojego roweru to moge wyregulowac przerzutke tak abym mial 6 biegow tylko (1 mi niepotrzebne bo jezdze w wiekszosci po szosie) czy musze wymieniac tez manetke a chcialbym tego uniknac. Wszystko w standardzie Shimano SIS. Dzieki za odpowiedz z gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Musisz przełożyć swoją kasete lub wolnobieg (w zależności co masz) poniważ twój łańcuch się dopasował do twojej kasety/wolnobiegu. Jnaczej łancuch może przeskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2011 problem w tym ze się nie da przełożyć wolnobiegu na piastę pod kasetę. Czyli jednak to koło nie pasuje? Ale z tym dopasowaniem to dziwne bo przecież to wykluczałoby wymianę nawet samego wolnobiegu... tzn samego wolnobiegu bez łańcucha. Mimo to spróbuje to ustawić tak jak myślę. Nie jestem jednak pewien czy wolnobiegi i kasety shimano 6 i 7rzedowe maja taki sam rozstaw (odległość miedzy kolejnymi zębatkami) jeśli tak to wydaje mi się ze nie będzie problemu... Szukam opinii, chociaż indeksowanie to indeksowanie musi być stale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Chodzi o to, że waolnobieg/kaseta i łańcuch się zużywają i nie ma pewności, czy łańcuch przyjmie kasetę(gdyż łańcuch jest rozciągnięty, a kaseta ma jeszcze nie spiłowane ząbki), jeśli koło dobre to bym brał, łańcuch zmienić taniej niż koło na wolnobieg, a kaseta lepsza od wolnobiegu, ale przed kupnem przymierz to, może będzie chodziło : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Zmierz rozstaw zębatek między kasetą 7 a wolnobiegiem 6 i będziesz miał jasność Podejrzewam, że ten rozstaw będzie nieznacznie, ale jednak różny. Zaowocuje to tym, że 2 przełożenia może wyregulujesz a kolejne będą już będą coraz mniej precyzyjniej wchodzić. Jeśli wymienisz manetkę 6 biegową na 7 biegową to załatwisz problem - i to rozwiązanie polecam - koszt niewielki (może kumpel da Ci zniżkę ) a posiadanie kasety jest bardziej przyszłościowe niż wolnobiegu. Poza tym piasty pod kasety są zazwyczaj technologicznie o jedno oczko wyżej od tych produkowanych dla wolnobiegów. Szerokością łańcucha nie przejmuj się (prawdopodobnie oba łańcuchy mają tą samą szerokość) - standardowy łańcuch będzie pracował z napędem 6-8 http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-ug51c-6-7-8-114-ug51c-rzeszow-i1866186488.html Natomiast stopień zużycia (wyciągnięcia) łańcucha jest istotny. Decydując się na kasetę zamontuj też ten łańcuch, który pracował z kasetą (paweloko to słusznie zauważył). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 10 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2011 W zakresie 6 do 8rz. szerokość łańcucha i rozstaw zębatek jest taki sam. Nie będziesz miał jednego biegu. Jeżeli nowe koło jest mało używane może być konieczna wymiana łańcucha bo ten na którym jeździłeś może być wyciągnięty. Tak czy inaczej taniej niż nowe koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 10 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2011 myślę, że najlepszym sposobem by się przekonać będzie założenie i wypróbowanie czy łańcuch się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 no właśnie na pewno sprawdzę ale dzięki za odpowiedzi już wiem co zrobić jakby cokolwiek nie grało:) i tak właśnie po odpowiedzi paweloko sobie pomyślałem ze jakby co to lepiej będzie nie rezygnować z kola tylko wymienić manetkę i łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2011 łańcuch się nie ułożył. Da się jeździć na biegach od 2 do 4 na 5 już przeskakuje a z 6 spada na 7. Ciekawe jest ze 6 i 7 bieg zachowują się jakby były w jednym miejscu na manetce (pod 6). Wezmę od kumpla jeszcze łańcuch ale manetki tez pewnie będę musiał zmienić bo nie widzę innego rozwiazania tego skakania łańcucha po całej kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.