TrixTer Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Witam, chciał bym się dowiedzieć czy nowa przerzutka XT FD-M781 DYNA-SYS 10, przeznaczona dla korb o tarczach: 42/32/24, będzie działać pod kasetą 9 i korbą o tarczach 44/32/22 ? Czy może kupić lepiej starszy model XT FD-M771 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Onyxer Napisano 9 Października 2011 Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Raczej będzie pasować, choć wolałbym nie inwestować w ten model (nie opłaca się) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrixTer Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 to co kupic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Nowe SRAM-y też są świetne sam się przymierzam do wymiany XT na X0 ew. X9... pomyśl może warto coś nowego A jak masz parcie na Shimano to myślę że warto kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Jeżeli masz korbę od 9, czyli nie Dyna-Sys to podobno może być problem. Mnie przekonywano, że korby do Dyna-Sys mają inny rozstaw zębatek, i o ile skok lewej manetki jest ten sam (chociaż wiele osób co do tego ma też wątpliwości), to przerzutki już nie bardzo. Dyna-sys to dyna sys i lepiej tego nie mieszać. Ja bym zakupił starszą wersję. Co do wyboru XT czy coś innego - nie wypowiadam się. Sam jestem na etapie sprawdzania co się bardziej opłaca, też szukam czegoś na przód. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrixTer Napisano 10 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2011 myślałem nad XTR szarą eminecją ale ciężko coś trafić nowego nie używanego a top swing to juz HARDCORE dlatego szukam czegoś rozsądnego i w dobrej cenie obecnie mam topswinga LX i już zaczyna miec luzy i mysle nad zmiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 I dalej chcesz top swinga? Ja miałem dawno temu top'a, faktycznie dostał luzów aż się prawie rozpadł. No ale to było ponad 10 lat temu chyba. Zmieniając wówczas napęd zakupiłem jakąś bezgrupową down swing - wszystko w porządku, luzów nie łapie, tylko chodzi tak, że trzeba mieć wygimnastykowane palce lewej ręki, a przynajmniej kciuk Może mam jakiś wyjątkowo "mocny" egzemplarz. Cały czas się zastanawiam, czy wchodzić w top, czy pozostać przy down. Kusi mnie perspektywa nie-przeszkadzania koszykowi od bidonu oraz lżejszej zmiany biegów. Może slx ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Października 2011 i o ile skok lewej manetki jest ten sam (chociaż wiele osób co do tego ma też wątpliwości), to przerzutki już nie bardzo. Przerzutka wykona pracę taką jaki jest skok manetki, no chyba, że mówisz tutaj o przerzutkach przystosowanych na 2 blaty. Może być problem, według strony maksymalna tarcza to 42. http://bike.shimano....d_mountain.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coymet Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 I tu właśnie pojawiają się wątpliwości wszelkiego rodzaju. Wysłałem już chyba x-dziesiąt zapytań do różnych sklepów, importerów. Trudno jest podejrzewać, że próbują mi wcisnąć Dyna-Sys, skoro obecnie jeżdżę na 7 rzędach i tak czy siak kupię w końcu od nich towar, z tej samej grupy, tylko jeszcze nie wiadomo czy 9 czy 10. Naturalną sprawą jest to, że skok prawej manetki jest dużo mniejszy, natomiast lewa według zapewnień wielu osób podobno kompetentnych ma ten sam skok co w 3x9. Oczywiście mowa cały czas o 3x10, nie 2x10. Na zdrowy rozum - skoro blaty w 3x10 są bliżej siebie - to raz, dwa - skoro skok lewej manetki od dyna sys jest ten sam co w 3x9, to chyba konstrukcja przerzutki musi jakoś kompensować ten skok linki? Tak sobie gdybam - nie miałem tego w rękach, nie sprawdzałem, przemyślenia opieram tylko i wyłącznie na tym, co można wyczytać w sieci i wiedzy sprzedawców/importerów (która jak wszyscy wiemy często pozostawia wiele do życzenia) Eh, żeby tak się ktoś znalazł kto się nudzi i ma za dużo pieniędzy - i sprawdził wszystkie możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.