Skocz do zawartości

[napęd]Nexus kontra Deore

Gość woyer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość woyer

mam pytanie.

czym różni sie przerzutka w piaście np. Shimano Nexus od przerzutki zewnętrznej choćby Shimano Deore.

Nie chodzi mi tylko o róznice w budowie ale o to:

1. które lepiej sie nadaja do trekingu

2. na których sie lepiej tzn. wygodniej jezdzi

3. które sa tańsze lub czy warto dopłacić do droższych

i wogóle które radzicie wybrać przy zakupie roweru.

z góry dzieki za porady

1. które lepiej sie nadaja do trekingu

Deore, Nexus jest fajny do jazdy po płaskim i jeżdzie miejskiej

2. na których sie lepiej tzn. wygodniej jezdzi

Na Nexusie, możesz przerzucić bieg kiedy rower stoi np. na światłach, mniejsze problemy z regulacją, lepsze uszczelnienie etc.

3. które sa tańsze lub czy warto dopłacić do droższych

i wogóle które radzicie wybrać przy zakupie roweru.

z góry dzieki za porady

Jeśli to ma być faktycznie treking połączony np. z kilkudniowymi wypadami to zdecydowanie tradycyjne przerzutki jak Deore, Alivio - większy zakres przełożeń, dostępność części zamiennych w sklepach. Jeśli natomiast to ma być jazda miejska połączona z wypadami za miasto w niewymagającym terenie to Nexus - w zależności od kasy polecam 7 i 8 biegowe piasty tylne.

Rafaello

Gość woyer

dzięki rafaello.

moje wypady ograniczają sie na razie do 50km ale rozkrecam sie.

na ponidziu nie ma wielkich podjazdów chociaż nie mogę powiedzieć że jest płasko. W sumie chyba Nexus by wystarczył ale czytałem że biegi powinno się w nim zmieniać na wolnobieżce. wiesz coś na ten temat?

Ja smigam praktycznie na całym osprzęcie Deore w ostrym XC i nigdy w życiu nie powiedział bym że Deore to typowa miejska przezytka.

Przecież napisałem że do jazdy miejskiej nadaje się bardziej Nexus a nie Deore które lepiej się sprawdzi w trekingu, nie mówiąc już o MTB do którego zostało wręcz stworzone

Rafaello

Wyczytałem gdzieś, że przerzutki w piaście powodują większe opory w czasie jazdy, więc na wycieczki poza miasto, nawet w łatwym terenie, też nie są najlepszym rozwiazaniem. Waży to ponad 1,5 kg i kosztuje sporo. Lepiej brać Deore.

Już na wstępie mówie, aby brać deore, a najlepiej jak to powiedział spider Alivio! Bardzo odbre rozwiazanie!

Waży to ponad 1,5 kg i kosztuje sporo

Dobrze! Swoje waży (to jest piasta+ przerzutki). Ale policz sobie ile mniej będzie ważył zestaw na deore. Musisz policzyć wagi: piasty+ wolnobiegu+ przerzutki+ parunastu dodatkowych ogniw łańcucha (już nie licząc szczegółów typu hak :P:) ). Wychodzi praktycznie ta sama waga co tego nexusa w piaście. Pzdr!

zdecydowanie popieram alivio, waga ta sama co nexus, a bardziej uniwersalny, mocniejszy i dodatkowo trzeba wziąć pod uwage, że bieżnie łożysk, zapadki itp zuzywają się w różnym tempie, a gdy masz je osobno mozesz wymienić część, a nie wszystko naraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...