Skocz do zawartości

[podkładki, dystanse] pod kasetę 7rz zakładaną na piastę 8rz

DuneR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam takie szybkie pytanko.

Zakładając kasetę 7rz na piastę pod 8rz musze zastosować specjalne podkładki (dystanse)

I moje pytanie dotyczy tego czy te podkładki montuje się pomiędzy kasetę (największa koronka), a piastę, czy pomiędzy nakrętkę kasety, a najmniejszą koronkę?

I drugie pytanko ile takich podkładek powinienem zamontować, jeśłi jedna jest grubości około 1 milimetra?

Wstępnie zmontowałem to tak że dałem 3 (bo przy 2 był luz) pomiędzy kasetę, a piastę, z tym że jak wszystko złożyłem i zakręciłem nakrętkę, to kaseta leży krzywo (ma bicie) względem bębenka i pasty.

Jest to spowodowane wystającymi główkami nitów, które opierają się częściowo o podkładkę i musiałbym podszlifować te podkładki, choć i tak są już mocno wychudzone.

Dzisiaj na allegóro znalazłem podobne podkładki, z tym że tam jest zaznaczone że montuje się je pomiedzy nakrętkę, a najmniejszą koronkę kasety.

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo obojętne czy to bezie przed zakestą czy za kaseta, ale łatwiej ci bedzie to zamontować i wyregulować jak dasz podkładki miedzy koło a kasetę, czyli od strony największej zebatki. NIe mam pojęcia ile ma 7 rzędowa kaseta bo takiej na oczy nie wiedizłąem ale moja 9 rzedowa ma 38mm. zmierz swoją odejmij i masz wymiar podkładki ;)

Napisano

w przypadku szimanowskich napędów 7 jak i 8sp dystans między koronkami to 3,0mm, a grubość koronki to 1,8mm. Łącznie daje to 4,8mm grubości.

W sumie najłatwiej by Ci było założyć po prostu ośmiobiegową kasetę, a nie bawić się w dokładanie podkładek.

Napisano

CO fakt to fakt ale skoro ma dobra 7 rzędowa to poco kupować 8 rzędowa?

Zgadza się. Mam nie używaną 7 więc puki co nie chcę nadaremno wydawać na nową 8 ;)

Dlatego chcialem się poradzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...